G4Media.ro

Germania a anunțat un pachet de măsuri pentru a face față creșterii…

Sursa foto: John MACDOUGALL / AFP

Germania a anunțat un pachet de măsuri pentru a face față creșterii extremei drepte

Guvernul german a anunțat un pachet de măsuri legale menite să combată extremismul de dreapta, scriu BBC și DW.

Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a urcat în sondaje și a devenit al doilea cel mai popular partid, ceea ce a stârnit temeri că ar putea prelua controlul asupra unor funcții importante în stat.

Care sunt noile măsuri împotriva extremei drepte?

  • O nouă lege care să permită monitorizarea fluxurilor financiare către grupurile extremiste
  • Interzicerea deținerii de arme de către extremiștii de extremă dreapta
  • Interzicerea armelor semiautomate
  • Concedierea mai ușoară a funcționarilor publici care se dovedesc a fi de extremă dreapta
  • Un sistem de detectare timpurie a rețelelor de roboți (botnets) susținute de străini care „încearcă să manipuleze formarea liberă a opiniilor”

Ideea din spatele acestor măsuri este de a sufoca rețelele de finanțare ale organizațiilor de extremă dreapta, notează DW.

Prin această măsură, serviciile de informații interne ar urma să transmită mai multe informații despre membrii suspectați de extremă dreapta autorităților locale pentru a bloca întâlnirile în locațiile unde se desfășoară evenimente.

De asemenea, pachetul de măsuri vizează consolidarea instanței supreme a țării prin includerea normelor sale în constituție, astfel încât să împiedice extrema dreaptă să câștige influență asupra sistemului juridic, așa cum s-a întâmplat în alte țări europene.

Pachetul vine după ce săptămâni întregi de demonstrații în masă împotriva extremei drepte au cuprins orașele germane, arată BBC. Pe parcursul lunii ianuarie, sute de mii de oameni din toate categoriile sociale din Germania au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva extremismului de extremă dreapta.

Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a declarat că protestele au fost „o încurajare și un mandat” pentru a acționa politic.

Luna trecută, germanii au fost șocați de dezvăluirile potrivit cărora membri de rang înalt ai Alternativei pentru Germania (AfD) și persoane cu influență neonazistă au participat la o reuniune „secretă” în cadrul căreia s-ar fi discutat despre deportările în masă.

„Vrem să folosim toate instrumentele statului de drept pentru a ne proteja democrația”, a declarat Nancy Faeser în timp ce prezenta marți planul jurnaliștilor.

„Vrem să destructurăm rețelele extremiste de dreapta, să le tăiem finanțarea și să le luăm armele”.

Nancy Faeser a declarat că planul în 13 puncte va combate extremismul de dreapta, pe care l-a descris ca fiind cea mai mare amenințare cu care se confruntă societatea germană.

Propunerile includ noi legi care să faciliteze înghețarea conturilor bancare și tăierea modelelor de finanțare pentru extremiști. Chiar și donatorii vor fi vizați, a spus ea.

Pentru a submina rețelele, oficialii vor putea, de asemenea, să interzică mai ușor evenimentele de extremă dreapta, iar activiștii de extremă dreapta vor fi împiedicați să intre sau să părăsească Germania ori de câte ori este posibil.

Legile privind armele de foc vor fi înăsprite, iar angajații de stat găsiți vinovați de extremism vor putea fi concediați mai ușor.

Multe dintre propuneri nu sunt de fapt noi. În martie 2022, Nancy Faeser a prezentat un „plan de acțiune împotriva extremismului de dreapta” care includea unele dintre ideile prezentate astăzi, inclusiv legi mai dure privind armele de foc – dar acestea au fost blocate de partenerii săi liberali de coaliție.

Având în vedere actuala revoltă publică cu privire la extremismul de dreapta, ea speră acum în mod clar că propunerile sale inițiale vor întâmpina mai puțină opoziție din partea partenerilor de coaliție și în parlament. 
Potrivit ministerului de interne, se înregistrează anual aproximativ 20 000 de infracțiuni și atacuri de extremă dreapta, iar numărul acestor incidente este în creștere.

Serviciile de informații spun că peste 38.000 de persoane din Germania sunt cunoscute ca fiind de extremă dreapta și că aproximativ 14.000 sunt definite ca fiind potențial violente.

Între timp, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) continuă să aibă o evoluție bună în sondaje.

De când au început protestele, partidul pare să fi pierdut unul sau două puncte procentuale, ajungând la puțin sub 20%.

Dar majoritatea susținătorilor nu sunt în mod clar descurajați de demonstrații. AfD chiar și-a mărit ușor cota de voturi la o reluare a alegerilor regionale de duminică de la Berlin. 

Un politician AfD, care se află în arest preventiv pentru presupusul său rol într-un presupus complot de lovitură de stat de extremă dreapta în 2022, a reușit chiar să obțină mai multe voturi. În ciuda faptului că se află în închisoare, Birgit Malsack-Winkemann a continuat să figureze pe buletinele de vot și și-a crescut duminică cota de voturi – deși nu suficient pentru a intra în parlament.

Dar demonstrațiile împotriva extremei drepte continuă.

La câteva ore după anunțul ministrului de Interne, mii de protestatari anti-extremism au ieșit în stradă la Dresda pentru a marca cea de-a 79-a aniversare a bombardamentului aliat asupra orașului în 1945. 

Bombardamentele au distrus unul dintre cele mai frumoase orașe din Germania și au ucis aproximativ 25.000 de persoane.

În anii precedenți, aniversarea a fost folosită de grupurile de extremă dreapta pentru a prezenta Germania ca o victimă a celui de-al Doilea Război Mondial și pentru a relativiza crimele naziștilor. 

În acest an, zeci de evenimente și demonstrații au avut loc în Dresda – cele mai multe dintre ele împotriva extremei drepte.

Însă adevăratul test pentru guvernul german va avea loc în septembrie, când în Saxonia, împreună cu alte două mari landuri din estul Germaniei, vor avea loc alegeri regionale cheie. Potrivit sondajelor actuale, AfD ar putea obține cele mai multe voturi în fiecare land, fiind posibil chiar să obțină o treime din voturi.

Liderii AfD din aceste regiuni sunt radicali și deschiși, așa că, probabil, alegătorii știu deja ce aleg și este puțin probabil să fie influențați de proteste.

Activiștii antirasism salută abordarea mai dură a guvernului german împotriva extremei drepte, dar se tem că ar putea fi prea târziu pentru a limita ascensiunea acesteia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...