G4Media.ro

Georgienii încep proteste masive după ce Comisia Europeană a recomandat țării lor…

sursa foto: Pexels/ Genadi Yakovlev

Georgienii încep proteste masive după ce Comisia Europeană a recomandat țării lor să mai aștepte înainte de a primi statutul de candidat, la fel ca Moldova și Ucraina

Georgienii pregătesc demonstraţii ample, luni, menite să sprijine aderarea ţării la Uniunea Europeană, după ce Comisia Europeană a recomandat Georgiei să aştepte înainte de a-i acorda statutul de candidat, relatează AFP.

Mai multe organizaţii georgiene au făcut apel, într-un comunicat de presă, la un ”marş pentru Europa” luni seară, la Tbilisi, cu scopul de a ”demonstra angajamentul poporului georgian faţă de alegerea sa europeană şi faţă de valorile occidentale”.

”Europa este o alegere şi o aspiraţie istorică pentru georgieni, pentru care toate generaţiile au făcut sacrificii”, au spus organizatorii în declaraţie.

”Libertatea, pacea, dezvoltarea economică durabilă, protecţia drepturilor omului şi justiţia sunt valori care ne unesc pe toţi şi care ar fi garantate prin integrarea în Uniunea Europeană”, au adăugat aceştia.

Manifestaţiile îşi propun să trimită un semnal către Bruxelles, deoarece liderii UE vor discuta dacă să acorde sau nu statutul de candidat oficial Georgiei, precum şi Ucrainei şi Republicii Moldova în cursul acestei săptămâni.

Dacă Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de candidat, în cazul Georgiei a precizat că trebuie mai întâi să efectueze reforme, în special politice, înainte de a putea revendica acest statut.

Executivul UE a recomandat ca Georgiei să i se ”oferă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene”, situaţie care însă nu are valoare juridică.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că ”depinde de Georgia să accelereze (reformele) şi să se îndrepte către această uşă deschisă”.

Partidul Visului Georgian, aflat la putere la Tbilisi, s-a declarat ”fericit” să aibă o ”foaie concretă de parcurs”, însă ”regretă” faptul că Comisia nu sprijină în prezent statutul de candidat.

În ultimii ani, Guvernul georgian a fost criticat din ce în ce mai mult cu privire la încălcarea drepturilor omului, ONG-urile exprimându-şi îngrijorarea cu privire la declinul libertăţii de exprimare.

sursa: News.ro, sursa foto: Pexels/ Genadi Yakovlev

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Un semn destul de clar ca UE a lăsat Georgia in ghearele rușilor.

    • Ii apara turcii

    • Daca esti in UE , asta nu iti ofera si protectie militara.

    • Votând guverne rusești ei singur,nu UE,s au lăsat in ghearele Rusiei.Acum știind ce va urma dacă se vor sătura de ruși si vor vrea cu adevărat in UE ar trebui sa pună mâna pe topoare să si alunge rusofilii din conducere si să derusifice enclavele proruse înaintea unei anunțate denazificare a Georgiei.Idem si pt Moldova/Ucraina cu privire la Transnistria ..

    • Nu prea merge, europenilor le-au ajuns un cal troian rus in UE adica Whoreban, ori renunta la liderii pro-rusi ori raman la coada.

  2. UE si USA cedeaza teren exact ca francezii in ww2
    Arunca Ucraina, georgia sub autobuz. Pregatesc publicul pentru asta. Politicieni meschini, slabi, tradatori, cu viziune ingusta.

  3. Eu nu înțeleg la ce spera georgienii. Cum sa fie ei membri UE, de partea cealaltă a Marii Negre? Nici o conexiune terestra, nimic. Nu ar avea nici un rost sa fie membri, zic asta dpdv al Uniunii.

    • Nici Irlanda nu are nicio conexiune terestră. Nici Malta şi nici Cipru. Şi totuşi toate aceste trei state sunt membre UE.
      Asta chiar nu e deloc o problemă în ziua de azi. Iar Georgia se află pe continentul european, are limbă, cultură şi tradiţii europene, sunt oameni ca şi noi. Şi sunt mai anti-Rusia decât românii, asta-i clar. Eu îmi doresc din tot sufletul ca Georgia să fie primită în UE cât mai repede posibil.

    • Corect, cineva vede in sfarsit un motiv obiectiv.

  4. Pot să aștepte și 20 de ani, e degeaba dacă votează guverne pro-ruse și nu fac reforme.

  5. Degeaba vor georgienii, daca clasa lor politica e corupta si nu vrea. Daca vor, atunci sa se apuce sa dea jos clasa politica corupta…. si poate se mai gandesc daca ii primesc sau nu.

    • Bravo dom-le! Bine combați! Sa fie așa necoruptibilă și curați ca, sa zicem, romanii, bulgarii, italienii și de ce nu ucrainienii … așa este la Georgia nu poate fi o decizie politica! La alții sunt îndeplinite criteriile economice, financiare, Copenhaga, Maastricht, 👍👍