G4Media.ro

Geoffroy Lejeune la Journal du dimanche, o publicație emblematică a Franței, cel…

foto: Twitter

Geoffroy Lejeune la Journal du dimanche, o publicație emblematică a Franței, cel mai recent episod din asaltul extremei drepte asupra mass media

O duminică fără Journal du dimanche: mai mulți politicieni de stânga și ministrul francez al Culturii și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația de la JDD, care este în grevă împotriva venirii unui director de extremă dreapta, scrie boursorama.com.

Agenția AFP notează că sosirea lui Geoffroy Lejeune în fruntea Journal du dimanche (JDD) ilustrează pătrunderea spectrului dur al dreptei în presa franceză, impulsionată în special de miliardarul Vincent Bolloré. Acesta are o avere estimată la peste 10 miliarde de dolari și a fost acuzat că publicațiile sale l-au promovat pe politicianul Éric Zemmour la alegerile prezidențiale din Franța

Redacția a anunțat că intră în grevă până miercurea viitoare, în încercarea de a-l împiedica pe Geoffroy Lejeune, care tocmai a fost concediat de la Valeurs actuelles, să preia conducerea JDD, controlat acum de Vincent Bolloré.

Protestul a paralizat site-ul internet, înainte de a împiedica publicarea ediției tipărite de duminică – un eveniment rar în istoria influentului săptămânal, urmărit îndeaproape în lumea politică pentru interviurile sale de duminică.

„Ritualul meu de duminică a fost să mă trezesc cu JDD”, a declarat ministrul culturii Rima Abdul-Malak pe rețelele de socializare. „Înțeleg preocupările redacției sale. În drept, JDD poate fi orice vrea să fie, atâta timp cât respectă legea. Dar când este vorba de valorile noastre republicane, cum să nu fim alarmați?”

Edwy Plenel, patronul Mediapart, și-a exprimat și el regretul: „Un capitalist care deține un mijloc de informare nu ar trebui să poată face ce vrea cu el. Nerespectând independența redacțiilor, el atacă un drept fundamental: libertatea de informare. În plus, JDD primește subvenții de la stat”, a replicat el.

Aceste declarații sunt în concordanță cu principala revendicare a angajaților aflați în grevă: conducerea să renunțe la ideea de a-l numi pe Lejeune redactor-șef.

„Redacția JDD refuză să fie condusă de un om ale cărui idei sunt în totală contradicție cu valorile ziarului”, a precizat Société des journalistes (SDJ).

Aceștia se tem de repetarea unei metode deja denunțate în alte părți ale presei controlate de Vincent Bolloré: o succesiune de manageri și intervenții asupra liniei editoriale, temându-se că aceasta va înclina spre extrema dreaptă.

Duminică, ei au primit un sprijin larg din partea profesiei: într-un comunicat de presă, două sindicate, CGT și SNJ-CGT, le-au acordat „întregul lor sprijin”, la fel ca și aproximativ treizeci de asociații de jurnaliști din marile media, printre care France Télévisions, Le Figaro, Le Monde, Le Parisien, Libération, Radio France și Paris Match.

Sophie Binet, liderul CGT, a declarat că „extinderea imperiului mediatic al lui Bolloré (reprezintă) o amenințare serioasă la adresa democrației”.

Această îngrijorare este larg împărtășită de stânga, unde mai mulți politicieni au denunțat presupusa ambiție a miliardarului, care controlează în prezent mai multe instituții media importante (printre care Canal+, Paris Match, Europe 1 și CNews), de a pregăti terenul pentru o preluare a puterii de către extrema dreaptă în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2027.

Sandrine Rousseau, deputat ecologist, și-a exprimat sprijinul pentru angajați, în timp ce liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, s-a declarat „foarte îngrijorat de pluralism”.

„Astăzi avem o problemă de concentrare în mâinile (…) lui Vincent Bolloré, este o întreagă galaxie în slujba unui singur om și în slujba unei ambiții, a unei ideologii”, a continuat el la Radio J. „Vincent Bolloré a fost în spatele candidaturii lui Eric Zemmour la ultimele alegeri prezidențiale”.

El a cerut o nouă legislație care să garanteze libertatea presei și independența redacțiilor, socialiștii lucrând în Parlament la un proiect de lege pe această temă.

Președintele Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet, nu a închis ușa în fața acestei perspective. „Având în vedere evoluția tehnologiei și a peisajului presei, trebuie să revizuim toate acestea”, a declarat ea despre concentrarea presei, intervievată în cadrul emisiunii Un dimanche en politique de pe France 3.

Luni, 26 iunie, opt foști directori ai săptămânalului și-au exprimat sprijinul pentru grevă.

Sosirea lui Geoffroy Lejeune „nu este doar o provocare și o demonstrație a faptului că extrema dreaptă se instalează acum în liniște în mass-media”, afirmă foștii directori ai ziarului într-o scrisoare trimisă la AFP de către Societatea Jurnaliștilor (SDJ) din cadrul JDD. „Este, de asemenea, o trădare a întregii redacții și a cititorilor. (…) A crede că identitatea unui ziar poate fi ștearsă în acest mod înseamnă a pune în pericol însăși fundamentul profesiei noastre”, au adăugat ei. Printre semnatari se numără Hervé Gattegno, care a fost disponibilizat de la Paris Match și Le JDD în 2021, Cyril Petit, care i-a succedat pentru câteva luni, până în mai 2022, și Alain Genestar, director editorial din 1987 până în 1999.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tot ce nu place redacției primește implicit eticheta de „extremism”! 😀

  2. Nu mai bine faceți voi un jurnal care să trăiască din ce scrieți? Atunci se va vedea de ce sunteți în stare …