G4Media.ro

Gazprom și-a primit banii din Republica Moldova. Oficialii condamnă presiunile Moscovei și…

Foto: angajat al Gazprom, discută cu colegii săi prin stație. Sursa/ Gazprom Facebook

Gazprom și-a primit banii din Republica Moldova. Oficialii condamnă presiunile Moscovei și spun că nu există motive de relaxare

Subsidiara Gazprom din Republica Moldova – Moldovagaz a transferat, joi seară, către compania-mamă din Rusia plata integrală pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie în Republica Moldova de către gigantul energetic rus.

Republica Moldova este cel mai mic consumator de gaze din Europa din rândul țărilor care au contract cu Gazprom, iar plățile sunt mici, comparativ cu ale altor țări europene.

Valoarea transferului a fost de 34,3 milioane de dolari americani, aceasta fiind tranșa finală din cele 63 milioane de dolari necesare pentru gazul consumat în decembrie și 50% din prețul gazului consumat în ianuarie.

Transferul banilor către Gazprom a fost posibil grație alocării din partea Guvernului Republiii Moldova a 469 milioane lei [aproape 23 de milioane de euro] ca avans pentru compensațiile la gazele naturale și amânării plăților TVA la bugetul de stat de către Moldogaz.

Gazprom deține pachetul majoritar de 64 la sută din acțiunile Moldovagaz, ceea ce face din compania din Moldova o subsidiară a gigantului rus.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit, joi, starea de urgență la nivel național prin voturile a 58 de deputați PAS. Potrivit legii, pe perioada stării de urgență este dispusă, la necesitate, raționalizarea consumului de gaze naturale. De asemenea, are loc instituirea unor instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite.

Poate avea loc instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid sau alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate.

De altfel, șefa statului, Maia Sandu, s-a și adresat public într-un video și a cerut solidaritate din partea populației și raționalizarea pe cât se poate a consumului de gaz pentru consumatorii casnici.

„Să facem totul pentru a rămâne parte a lumii libere şi să nu uităm cât de important este respectul pentru demnitatea umană”, este îndemnul Maiei Sandu.

Rușii arătați cu degetul de la Chișinău

Oficialii moldoveni s-au arătat indignați de modul cum Rusia tratează problema facturilor la gaz și cu amenințările constante venite de la Moscova pentru oprirea gazelor în cazul în care plata facturilor nu se face la timp, pe data de 20 ale fiecărei luni.

Altfel, în 48 de ore, Gazprom amenința că va tăia furnizarea de gaze către subsidiara sa, Moldovagaz, asta deși în cei 15 ani de existență contractului în vigoare, în fiecare an s-au înregistrat amânări de plăți, în funcție de capacitățile Moldovagaz de a colecta plățile curente de la consumatori.

Premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița a acuzat joi seară, într-o emisiune televizată la Jurnal TV, compania Gazprom lipsă de bunăvoință și rea intenție în ceea ce privește facturile pe care trebuie să i le achite subsidiara sa din Republica Moldova – Moldovagaz.

„Gazprom este o companie mare și serioasă. Aceste 25 de milioane de dolari puteau fi amânate pentru 10 zile, o lună. În opinia noastră, se puteau găsi soluții comerciale, cu un pic de deschidere. Percepem asta ca pe un gest neprietenos, cel puțin această scrisoare pe care am primit-o spunea foarte clar că dacă până la data de 20 nu sunt efectuate plățile, la data de 21, ora 9 dimineața sunt sistate livrările. Este o scrisoare neprietenoasă, în contextul în care am îndeplinit înțelegerile din protocol, am compensat pentru cetățeni o parte semnificativă din tarif”, a spus Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Anterior, miercuri, Gavrilița a anunțat că Gazprom a trimis încă de marți o scrisoare către Moldovagaz în care anunță că va sista livrarea de gaze către Republica Moldova, în cazul în care aceasta nu va achita integral, până pe 20 ianuarie, consumul pentru prima jumătate a lunii curente.

Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pe decembrie, până la 20 ianuarie pe data de 14 ianuarie. Suplimentar, până la 20 ianuarie, Moldovagaz trebuia să achite consumul pentru luna ianuarie în raport de 50%, sau aproximativ 63 de milioane de dolari americani.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a afirmat că problema furnizării cu gaze nu a fost totalmente finalizată și că nu există motive de relaxare din cauza prețului volatil al gazelor pe piețele internaționale de care depinde inclusiv prețul la gazele livrate în Republica Moldova de către ruși.

Noi am sperat până în ultimul moment că Gazprom va trata cu mai mult respect situaţia în care se află Republica Moldova. Şi aici nu vorbim de datorii. Plata pentru gazele pe care le-a consumat Republica Moldova în decembrie a fost onorată. Plăţile pentru primele 10 zile din ianuarie deja erau efectuate. Unicul lucru de care avea nevoie Moldovagaz era un răgaz de câteva zile, până la sfârşitul lunii ianuarie, pentru a face toate plăţile. Starea de urgenţă a permis timp de câteva ore să soluţionăm problema. Am sperat până în ultimul moment că vom fi trataţi prieteneşte. N-a fost să fie. Lecţia am învăţat-o”, a spus Igor Grosu, joi seara, la postul public de televiziune.

El a mai adăugat că nu există motive de relaxare, după ultima plată către Gazprom.

Experiența situației din octombrie 2021 și de acum, din ianuarie, ne arată că nu avem motive să ne relaxăm. Iată de ce am decis că e mai judicios să instituim această stare de urgență pentru 60 de zile și să fim pregătiți să intervenim prompt pentru a asigura cetățenii cu gaze naturale. Noi avem sistemul de compensații pentru cetățeni. Încă anul trecut am prevăzut acești bani, iar această stare de urgență a permis ca resursele bugetate să fie folosite în avans. Oricum banii erau prevăzuți pentru a compensa tariful”, a mai spus Igor Grosu.

Foto: angajat al Gazprom, discută cu colegii săi prin stație. Sursa/ Gazprom Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ai dreacu rusi n e s p a l a t i tot in dolari vand.
    Pai cum e bai aurolacule? Nu-i rubla buricul pamantului?

  2. noua daca ne mai scapa un merci, un ok, pe vecini din spasiba nu ii scoti