G4Media.ro

Gălățenii vindecați de Covid au început să doneze plasmă / Aparatul de…

Gălățenii vindecați de Covid au început să doneze plasmă / Aparatul de plasmafereză a fost donat de o firmă

Centrul Regional de Transfuzii Galați a început recoltarea plasmei de la pacienții care s-au vindecat de Covid-19, potrivit monitoruldegalati.ro. Plasma este folosită pentru tratamentul pacienților infectați cu coronavirus.

Centrul a creat o pagină de Facebook ”Oferă viață Donează sânge Galați” prin care a îndemnat pacienții vindecați de Covid să doneze plasmă.

„Am făcut un apel pentru fratele meu pentru că este intubat în ATI, cu COVID, şi se pare că singura variantă este plasma. Nu a mers pe celelalte tratamente şi am încercat să fac un apel să doneze cât mai multă lume plasmă, nu doar pentru fratele meu, ci şi pentru ceilalţi bolnavi. Virusul chiar există, nu este o ştire falsă şi probabil credem doar atunci când o persoană din proximitate se îmbolnăveşte. Acest virus chiar există şi face ravagii, chiar şi la vârste tinere, cum este şi fratele meu. Fratele meu lucrează la căminul «Sf. Spiridon», dar acolo a fost carantinat şi de acolo mai departe. Are 45 de ani, are familie. Are o şansă foarte mare cu aceşti primi donatori. Gestul celor doi gălăţeni este minunat. În urma apelului m-au sunat foarte mulţi oameni, doar că mulţi dintre ei nu pot dona pentru că au şi alte comorbidităţi, dar mai sunt unii care sunt în izolare şi când se fac anticorpii mi-au promis că vor merge să doneze. Eu sper ca fratele meu să primească plasma, pentru că este o urgenţă, este o procedură de durată, dar sperăm să ajungă la timp pentru că este intubat încă de sâmbătă”, a declarat Carmen Rusu, sora unui bolnav de Covid-19 aflata la reanimare la Spitalul de Urgență Galați.

Primii donatori din Galați, soț și soție, au relatat pentru presa din Galați prin ce au trecut și spun că acum vor să îi ajute pe alți bolnavi infectați cu noul coronavirus.

”Momentul în care am aflat că am coronavirus a fost traumatizant. Boala în sine nu este aşa de grea, dar momentul şi aşteptarea până când devii negativ sunt mai grele. Dar au trecut şi acum suntem foarte fericiţi şi sperăm că, cu ajutorul nostru, cineva, care este în stare mai critică decât am fost noi, se va face bine. Îi sfătuiesc pe toţi să vină să doneze, procedura este foarte uşoară, nu a durut absolut deloc, s-a terminat repede şi sentimentul de bucurie că putem ajuta pe altcineva este foarte mare. Toţi trebuie să treacă peste şocul bolii pentru că boala lasă nişte traume, dar după ce se vor vindeca sunt convins că vor veni să doneze. Am simţit că oamenii sunt mai reticenţi faţă de cei care au coronavirus, probabil şi din cauza mediatizării. Cu soţia am venit aici, cu ea am fost în spital, cu ea m-am vindecat. Ne-a determinat faptul că am văzut apelul de pe Facebook şi soţia are grupa de sânge potrivită pentru acel pacient”, a spus George Stoica, donator de plasmă.

„A avut loc prima donare de plasmă pe noul aparat pe care l-am primit. Sunt două persoane care s-au vindecat, care au răspuns cu bucurie şi cu entuziasm chemărilor noastre. Mai sunt şi alte persoane, pe care le-am programat pentru investigaţii şi, pe baza analizelor, dacă vor fi eligibile, în zilele următoare vom avea şi alte proceduri de plasmafereză. După ce se colectează plasma, conform metodologiei, vor fi trimise nişte probe la Institutul Naţional de Hematologie pentru a vedea dacă aceste persoane au cantitatea necesară de anticorpi pentru a putea ajuta”, a declarat Camelia Stoichiţescu, managerul Centrului Regional de Transfuzii Galați.

Peste 200 de pacienți din judetul Galați s-au vindecat după ce au fost infectaţi cu noul coronavirus.

Sursa foto: monitoruldegalati.ro

NOTĂ: Articol publicat în cadrul proiectului ”România ajută!”, realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...