G4Media.ro

Fresce valoroase, descoperite în Pompei. Cea mai frapantă este cea care o…

sursa foto: pompeiisites.org

Fresce valoroase, descoperite în Pompei. Cea mai frapantă este cea care o reprezintă scena mitologică în care apar Phrixos şi sora sa geamănă Hell

Splendide fresce reprezentând, printre altele, o scena mitologică deosebită au fost descoperite în Pompei, a anunţat vineri celebrul sit arheologic situat lângă Napoli, în sudul Italiei, relatează AFP conform Agerpres.

Au fost lucrări de restaurare şi săpături care au permis „descoperirea acestor fresce de mare valoare” în şi în jurul Casei Leda, una dintre reşedinţele oraşului antic Pompei, distrus şi îngropat sub cenuşă în anul 79 de erupţia vulcanului Vezuviu.

Cea mai frapantă este, fără nicio îndoială, cea care reprezintă scena mitologică în care apar Phrixos şi sora sa geamănă Hellé, fugind de mama lor vitregă Ino pe berbecul cu Lâna de Aur.

Această „frescă care ne arată doi fugari pe mare din Grecia antică”, potrivit directorului sit-ului Pompei Gabriel Zuchtriegel, apare ca un tablou cu ramă pe un perete predominant galben auriu decorat cu decoraţiuni delicate.

Printre celelalte fresce descoperite se numără naturi moarte şi portrete de femei, în special în medalion.

Săpăturile actuale de la Casa Leda urmăresc să reconstituie planul complet al acesteia şi să obţină suficiente informaţii pentru a determina încăperile principale ale altor două reşedinţe situate la nord şi la sud de aceasta.

Operaţiuni de curăţare a frescelor sunt în desfăşurare pentru a îndepărta cenuşa vulcanică şi a le consolida înainte de a trece la faza de restaurare.

Cenuşa vulcanică aruncată în urmă cu 2.000 de ani de Vezuviu s-a sedimentat pe majoritatea locuinţelor din Pompei, ceea ce a permis păstrarea lor aproape complet, la fel ca şi multe dintre cele 3.000 de cadavre ale persoanelor care şi-au pierdut viaţa în catastrofă.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, Pompei, al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia după Colosseum din Roma, se întinde pe o suprafaţă totală de aproximativ 22 de hectare, dintre care o treime este încă îngropată sub cenuşă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...