G4Media.ro

Franţa va sancţiona difuzarea online a unor informaţii ce ar putea pune…

Franţa va sancţiona difuzarea online a unor informaţii ce ar putea pune în pericol viaţa altor persoane. Decizia vine după decapitarea profesorului de istorie

Premierul francez Jean Castex a anunţat vineri introducerea de sancţiuni pentru difuzarea online a unor informaţii personale ce ar putea „pune în pericol viaţa altor persoane”, după asasinarea, în urmă cu o săptămână, a unui profesor de istorie în regiunea pariziană, informează AFP, preluată de Agerpres.

Legea împotriva separatismului ce va fi prezentată pe 9 decembrie va include „posibilitatea de a-i sancţiona pe cei care postează online informaţii personale ce pun în pericol viaţa altora”, a spus Castex, citând cazul profesorului Samuel Paty, a cărui identitate şi numele colegiului la care preda au fost publicate pe internet de părintele unui elev şi un predicator islamist.

El a anunţat de asemenea „o întărire a protecţiei funcţionarilor şi agenţilor publici”, în scopul „penalizării celor care fac presiuni” asupra lor, „prin cuvinte sau comportamente, cum s-a întâmplat la Conflans-Sainte-Hornorine la adresa lui Paty şi a directoarei colegiului”.

Premierul francez a făcut şi un prim bilanţ al controalelor efectuate pe parcursul săptămânii la responsabili de asociaţii islamiste.

Jean Castex a anunţat că au fost efectuate „56 de vizite” la domiciliu şi au avut loc 27 de arestări, după semnalări de conţinuturi online ilicite.

„S-a decis efectuarea a 123 de vizite la domiciliu şi 56 au fost deja efectuate”, a declarat premierul francez, precizând că „1.279 de semnalări pe platforma Pharos, serviciu dedicat semnalării de conţinuturi ilicite pe internet, au permis 27 de arestări”.

Premierul francez a anunţat o întărire a efectivelor platformei de supraveghere a reţelelor, precum şi crearea „unui departament specializat al Parchetului din Paris pentru centralizarea urmăririlor şi îmbunătăţirea eficacităţii lor”.

În ceea ce priveşte lupta împotriva urii online, Castex a precizat că ea se va face în mod concertat cu directivele Comisiei Europene.

Executivul european urmează să dezvăluie până la sfârşitul anului o nouă legislaţie, „Digital Services Act”, pentru a reglementa mai bine giganţii înaltelor tehnologii în materie de gestionare a datelor, dezinformare şi în special discursuri ale urii.

Luni, vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a estimat că lupta împotriva conţinuturilor de ură online trebuie să fie însoţită de „garanţii” necesare pentru protejarea libertăţii de exprimare.

Foto: Prim-ministrul francez, Jean Castex / Sursa: captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Tovarasi francezi si bruxelezi, daca blocati discursul liber presiunea si violenta v-a creste si se va manifesta mai puternic neexsitand barem o supapa.
    Hate speech is speech the elites hate to hear.
    Lasati libera discutia si tratati cauzele nu efectele. E foarte greu spre imposibil dar v-ati facut-o cu mana voastra.

    • “V-a creste?” Asa e in rusa? Va doare ca incepe lumea sa incerce sa blocheze provocarile si fake newsurile?

    • Voiam sa ma corectez da am vrut sa vad daca intra vreun „gramaticar” obosit.
      A intrat tovarasul Cristi sa ne dea peste degete.

    • Cam identic cu narativul mujic „avem dreptul sa spunem orice si sa manipulam orice in numele principiilor voastre si noi sa cenzuram ce vrem in numele principiilor noastre” Deturnarea principiilor fundamentale ale societatilor democratice este tinta Rusiei de secole. Barbarie asiatica ce a cunoscut in intreaga sa istorie numai 2 saptamani de democratie (Kerensky) Rusia (tarista/sovietica/federala…) incearca obstinat sa distruga fundamentele democratiei vestice. Daca li se blocheaza dezinformarea si manipularea sunt pierduti. E un al doilea razboi rece pierdut. De aici si mobilizarea exemplara de postaci similara cu „lupta pentru pace” din anii ’70-80 cand mujicii au simtit ca sunt depasiti net tehnologic de Occident.
      PS Perfect ales nick-ul de postare. Cine l-a ales ? polcovnicul de serviciu?

  2. Interesant, ne transformam in agenti ai statului, ne educam sa fim perfecti corecti, sa nu cumva sa divulgam vreo informatie confidentiala, de exemplu ca suntem iubitul/iubita cuiva, ca megem la chef la cineva etc.
    De unde dracu’ poti sa fii atat de perfect in rahaturile de postari pe retelele de socializare. Probabil asta va duce la inchiderea lor in cativa ani. Sunt curios ce va aparea in loc.