G4Media.ro

Franța speră să încheie cât mai rapid un acord cu România pentru…

Sursa foto: Naval group

Franța speră să încheie cât mai rapid un acord cu România pentru construirea celor patru corvete / Contractul ar avea o valoare estimată de 1,2 miliarde de euro

Ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat, joi, că discuţiile dintre cei doi parteneri industriali, respectiv constructorul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa, privind construcţia de corvete avansează şi şi-a exprimat speranţa că un acord va fi încheiat cât mai rapid, relatează Agerpres.

  • Potrivit Reuters, acordul pentru construirea celor patru corvete și renovarea a două fregate românești ar avea o valoare estimată de 1,2 miliarde de euro.

„În ceea ce priveşte corvetele, este vorba de o discuţie între doi parteneri industriali. Eu sunt fericit că aceste discuţii au loc. Îmi pare bine că ele avansează, se află într-un stadiu bun şi mă bucur de calitatea relaţiilor noastre în domeniul maritim şi al securităţii maritime. Sper ca toate aceste discuţii să reuşească cât mai rapid şi cele două întreprinderi implicate să facă eforturile necesare pentru a putea încheia cât mai rapid acest acord care va consolida mult relaţia bilaterală între România şi Franţa şi care va contribui, de asemenea, la o bună coordonare a forţelor noastre maritime în Marea Neagră”, a spus Jean-Yves Le Drian, în conferinţa comună cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

La finalul lunii trecute, Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a efectuat o vizită în România. Ea a arătat că Franţa susţine Armata Română inclusiv în procesul de modernizare, menţionând în acest sens dosarul corvetelor.

„Franţa şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor. Cooperarea noastră operaţională este foarte puternică, de asemenea. Avem o istorie lungă de angajamente comune. Vom fi în curând desfăşuraţi alături, unii de ceilalţi, pentru a lupta împotriva terorismului, pentru că Parlamentul dumneavoastră a autorizat desfăşurarea unui contingent român în mijlocul Task Force europene Takuba. Este o mândrie pentru mine să ştiu că militarii noştri vor lupta împreună pe teren”, a precizat Florence Parly.

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a vorbit la acea dată despre proiectele de înzestrare, menţionând că speră să se găsească o soluţie rapidă pentru proiectul achiziţiei de corvete.

„Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final şi mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, urgenţei de înzestrare, cât şi a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt, intensificat”, a subliniat Dîncu.

Context

În septembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale își exprima, într-un răspuns transmis redacției G4Media.ro, „în mod ferm disponibilitatea de semnare” a acordului-cadru pentru cele patru corvete Gowind 2500 cu compania franceză Naval Group, implicată recent în criza submarinelor. Totuși, semnarea acordului-cadru trenează de mai bine de un an de la soluționarea unui litigiu în instanță cu compania rivală Damen, care a pierdut licitația.

Grupul francez Naval Group a fost declarat câștigător în iulie 2019 al licitației demarate de statul român pentru construirea a patru corvete Gowind 2500.

În iulie 2020, Curtea de Apel București a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen, aflată în competiție cu Naval Group, care a intentat proces Ministerului Apărării Naționale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare.

În cursa pentru licitație, francezii i-au devansat pe olandezii de la Damen, care urmau să lucreze pe șantierul lor de la Galați, și pe italienii de la Fincantieri, care urmau să colaboreze cu șantierul naval Tulcea.

După ce a semnat în aprilie 2018 un parteneriat cu Șantierul Naval din Constanța, pentru a putea construi corvetele acolo, Naval Group s-a înscris în cursa pentru contractul în care Ministerul Apărării Naționale a pus la bătaie 1,6 miliarde de euro, cu modelul de corvetă Gowind 2500.

Contractul pentru cele patru corvete noi includea în forma inițială și modernizarea celor două fregate aflate deja în dotarea forțelor navale. Printre statele cărora Naval Group a mai vândut modelul de corvetă Gowind 2500 se numără Emiratele Arabe Unite, Egipt și Malaysia.

Licitația corvetelor a fost blocată încă din ianuarie 2019, după ce secretarul de stat pentru Armamente, proaspăt demis de premierul Viorica Dăncilă în luna iunie, a sesizat Parchetul Militar cu privire la suspiciuni că procedura s-ar fi realizat în mod ilegal.

Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș anunțase inițial în 2016 că atribuie contractul direct olandezilor de la Damen pentru suma de 1,6 miliarde euro, urmând ca Damen să construiască navele la șantierul din Galați. După ce PSD a venit la putere, procedura a fost sistată, considerând că procedura nu a fost respectată, fiind nevoie de aprobarea Parlamentului pentru o achiziție cu o valoare atât de mare.

Sursa Foto: Naval group

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Tocmai de la fraierii de francezi luam corvete?

    • Mai invata ceva istorie, altfel de faci de ras. Toti incultii au capatat drept de scris prostii pe internet. Asa est cand ai chiulit de la scoala 😀

    • Ia zi tu vvv desteptule niste razboaie castigate de Franta????????

    • Pune mana pe carte, aici esti intre adulti. Nu ne pierdem timpul si energia cu incultii.

    • La corvete si fregate le dau de mult clasa si la americani.

    • vvv daca nu e fudul nu e prost destul.vvvitza esti prafao

  2. Olandezii sa ne vândă lalele, le primim cu drag dar Franța e o țara cu prietenie dovedita si in plus are o armata puternica dotata cu rachete nucleare.
    Trebuia tranșat demult in favoarea Franței.

  3. apoi ne trimit și trupele alea de sprijin !
    Câtă ipocrizie din partea ” fratelui” latin…