G4Media.ro

Franța: Prima estimare a intențiilor de vot la alegerile parlamentare indică o…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ca tot zicea madam le pen ca a repurtat o victorie stralucita, gen Putin asa, in Ucraina si ca meciul nu s-a terminat, ca vin legislativele, bla bla bla. Dupa ce mai invinge inca o data, o sa iasa si dansa la pensie alaturi de celelalt invingator celebru al planetei, tataia trump. Si odata cu ei, se pensioneaza si iliberalismul.

  2. Daca LREM are 24% fata de 23 al FN e nasol pentru că 1% diferența e sub marja de eroare, și pe deasupra, diferențele între circumscripții sunt majore, ca și posibilitatea răsturnării scorurilor la turul 2, deci niciun avantaj pentru Macron. La locale, anul trecut, a obținut cel mai slab 2% și cel mai bine 17%, deci e posibil orice.
    Nimic nu e jucat dinainte.

    • Marine Le Pen are 52 de ani, și Franța nu e Romania, unde se iese la 38 de ani la pensii speciale, așa că mai are ceva de muncit în politică !!! :))

    • Dacă citiți cu atenție articolul veți vedea că scrutinul majoritar uninominal în două tururi are un efect distorsionant extrem. Alegerile regionale de anul trecut s-au desfășurat în baza scrutinului de listă proporțional cu primă de 25% din mandate pentru câștigător. De asemenea, partidele care au câștigat alegerile regionale LR și PS au fost pur și simplu pulverizate la scrutinul prezidențial, iar alegerile parlamentare vor fi total diferite de cele regionale. În plus, nu știm dacă și care vor fi alianțele pentru prezentarea unor candidați unici în primul tur. Iar pentru LREM acest lucru e mult mai simplu decât pentru RN și LFI. Și fără candidați unici în primul tur e greu de ajuns în turul al doilea.

      Scrutinul parlamentar este unul național, spre deosebire de cele regionale, departamentale sau municipale. LREM fiind un partid pro-prezidențial nou nu are implantare locală, ca LR sau PS, dar în schimb stă mult mai bine cu finanțele, în primul rând datorită reprezentării parlamentare net superioare din 2017 și apoi după alegerile prezidențiale unde candidații LR și PS nu au reușit să treacă de 5% deci cheltuielile nu le vor fi rambursate. Vistieria PS este goală, iar LR este în mari datorii după rezultatul catastrofal al lui Valerie Pecresse la prezidențiale.

      Iată de ce alegerile parlamentare din 2022 nu au absolut nicio legătură cu cele regionale din 2021. În plus, experiența trecutului a arătat că după fiecare alegere prezidențială de după 2002, când mandatul prezidențial a fost aliniat ca durată cu cel al Adunării Naționale, președintele proaspăt ales (Chirac, Sazkozy, Hollande, Macron) a obținut o majoritate absolută în alegerile parlamentare care au urmat (UMP, UMP, PS, LREM).

      Este drept că anul acesta sondajele de opinie au indicat că majoritatea alegătorilor ar dori o coabitare și că există trei blocuri (în teorie) de dimensiuni aproximativ egale, dar modul de scrutin și situația politică avantajează LREM.

      Și încă ceva: Marine Le Pen are 53 de ani (este născută pe 5 august 1968).

    • Evident că afirmația cu pensia era o metaforă, dl. Nasty, m-am referit la pensionarea Dnei Le Pen de către electorat, că e de mult în câmpul muncii și degeaba, alții au fost pensionați în acest fel chiar la vârste mai fragede. La fell cum sper sa se întâmple și cu iliberalismul, să fie pensionat peste tot in lume. Din moment ce nu v-ați dat seama de o simplă nuanță, se înțelege de ce faceți confuzii atunci când vorbiți de ceva mai complicat, cum ar fi sistemul electoral din Franța ori când comparați alegerile locale cu cele parlamentare.