G4Media.ro

Președintele Emmanuel Macron: Elisabeth Borne rămâne prim ministră. Noul guvern va putea…

foto: Facebook

Președintele Emmanuel Macron: Elisabeth Borne rămâne prim ministră. Noul guvern va putea merge de la stânga la centru-dreapta, dreapta populistă și stânga populistă sunt excluse de șeful statului francez

Președintele Macron a explicat că a „decis să confirme (încrederea) sa” în persoana pe care a ales-o în luna mai pentru a „conduce în timp acțiunea guvernului”, într-un interviu la AFP. La începutul săptămânii demisia înaintată de șefa guvernului după rezultatele slabe în alegerile parlamentare ale majorității prezidențiale fusese respinsă de șeful statului.

Un „nou guvern de acțiune” va fi format în „primele zile ale lunii iulie”, a declarat președintele Macron. Până atunci, Elisabeth Borne este însărcinată cu sondarea diferitelor grupuri din Adunarea Națională, în special în ceea ce privește disponibilitatea acestora de a participa la guvernare, de a vota încrederea în șefa guvernului și proiectul de buget.

„Când mă voi întoarce de la G7 și NATO”, al căror summit de la Madrid se încheie joi, „prim ministra îmi va prezenta propuneri pentru o foaie de parcurs pentru guvernul Franței în următoarele luni și ani, dar și pentru componența unui nou guvern de acțiune în serviciul Franței”, a explicat președintele Macron în interviul AFP.

Acest guvern va putea merge „de la Comuniști (PCF) la Republicani (LR)”, dar nu dincolo, clarifică președintele Macron, care exclude participarea Reuniunii Naționale (RN, dreapta populsită) și a partidului Franța Nesupusă (LFI): „Nu confund extremele, dar prin expresia lor, prin poziționarea lor, (…) aceste formațiuni nu se potrivesc ca partide de guvernare”.

Președintele Macron a precizat că „baza acestor discuții” pentru formarea noului guvern va fi „cadrul proiectului prezidențial și cel al majorității prezidențiale, care poate fi modificat sau îmbogățit”, atât timp cât aceste ajustări nu cresc „nici taxele și nici datoria”. El a confirmat că intenționează în continuare să reformeze pensiile pentru „a-i face pe francezi să muncească mai mult timp”.

În urma scrutinului parlamentar din 12 și 19 iunie, confederația centristă proprezidențială Ensemble (Împreună) a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională, obținând doar 245 de mandate din 577 (majoritatea absolută 289).

RN a obținut 89 de mandate, LFI 72, LR 61, Partidul Socialist (PS) 24, Verzii (EELV) 23 și PCF 12.

În istoria celei de-a Cincea Republici (după 1958) nu a existat niciun guvern de coaliție post-electorală și din cele 15 scrutine parlamentare doar două (1988 și 2022) au rezultat într-o Adunare Națională fără majoritate.

Atât președintele Macron cât și prim ministra Borne au purtat după alegeri consultări cu liderii parlamentare dar cu toții au respins participarea la guvernare sau un acord cu Ensemble.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...