G4Media.ro

FOTO Efortul salvamontiștilor din spatele unei acțiuni de salvare. ”Speram ca cel…

Sursa foto: Facebook / Mariana Zaharia

FOTO Efortul salvamontiștilor din spatele unei acțiuni de salvare. ”Speram ca cel rămas în perete să reziste până vom ajunge la el”

19 ore a durat operațiunea de salvare a unui turist rămas blocat pe un colt de stâncă, în Munții Făgăraș, iar imaginile cu salvamontiştii care se odihnesc pe iarbă, la finalul intervenţiei, au devenit virale pe internet.

Intervenția salvamontiștilor din Sibiu și Argeș s-a efectuat miercuri noapte, pe un perete în zona lacului Călţun, scrie News.ro. Salvatorii montani au reușit să recupereze un turist și să scoată corpul decedat al altuia dintr-o zonă greu accesibilă.

”Apelantul stă lângă o dâră lunga de sânge la capătul căreia se află un corp neînsufleţit”

Cornel Zărescu, unul dintre salvatorii care au urcat noaptea pe peretele abrupt pentru a-l recupera pe turistul care a rămas blocat acolo, după ce şi-a văzut prietenul căzând în gol şi rămânând inert, a povestit pe Facebook că iniţial a crezut că apelul este o glumă şi a dat detalii despre acţiunea dramatică de salvare. ”Mara primeşte un apel de la colegii de la Sibiu în care i se comunică despre un accident la lacul Călţun, cu două persoane ce căţărau în peretele Călţunului: una a căzut, cealaltă e blocată în perete. Pare o glumă la prima vedere: cine se caţără noaptea (sunt peste 2 ore de când e întuneric) un perete ce e ocolit vara din cauza că e friabil şi se escaladează exclusiv iarna? Sunăm la dispecerat, ni se spune aceeaşi poveste pe care o auzisem de la sibieni, cerem numărul persoanei care a apelat şi… ne convingem că povestea este cat se poate de reală. Apelantul stă lângă o dâră lunga de sânge la capătul căreia se află un corp neînsufleţit. Ne relatează cum era la cort şi cum a văzut lanternele în perete, apoi a auzit un strigăt si una dintre lumini a căzut in abis. E clar, nu e timp de pierdut, speram ca cel rămas în perete să reziste până vom ajunge la el. Fac repede un calcul referitor la ce materiale vor fi necesare: asigurări mobile pentru acces, pitoane şi ciocan pentru coborârea din perete, corzi, o pufoaică pentru a petrece noaptea mai uşor. Iau ceva apă, uit mâncarea”, îşi aminteşte salvatorul în postarea de pe reţeaua de socializare.

Sursa foto: Facebook / Mariana Zaharia

”Planul e făcut in mintea mea: îl voi lansa pe colegul meu la victimă, el îi va pune un ham, apoi voi lansa victima pe una din corzi peste perete”

Salvamontistul a povestit că timp de două ore au mers salvamontiştii pentru a ajunge la locul în care un om a murit zdrobit de stânci şi un altul a rămas blocat pe peretele muntos, la o distanţă care le ”dă fiori” chiar şi celor experimentaţi. ”De jos, de la baza peretelui, abia distingem lanterna celui blocat pe o brână. Căutăm o variantă de acces, dar nu e nimic evident la lumina lanternelor. Ne tot întrebăm cum a reuşit să ajungă acolo, ca să urmăm şi noi acelaşi drum. Mai târziu am aflat că de fapt ei au venit de sus, de pe vârful Lespezi, prin Hornul Călţunului şi fiind întuneric au crezut ca au ajuns la baza lui, când de fapt au prins o brână ce i-a condus în plin perete. Cel mai ambiţios dintre ei a încercat sa găsească o variantă de coborâre şi a căzut. Ne decidem să încercăm un acces pe un horn din apropiere care de jos pare ud şi alunecos, dar e tot ce avem. Mă leg în coarda cu colegul Raţă, am mai căţărat împreună şi ştiu ca e un tânăr ce îşi doreşte mult sa ajute. Pornesc cu grijă, până la horn e o faţă de stâncă compactă în care cu greu reuşesc să pun o asigurare mediocră. După vreo 10-12metri în schimb găsesc un punct de rapel, probabil folosit la o retragere de iarnă, apoi intru pe linia hornului ce nu este totuşi chiar atât de alunecos şi mai are şi o fisură de toată frumuseţea pe partea stângă (ce nu se vedea de jos) în care montez asigurări solide. (…)  Planul e făcut in mintea mea: îl voi lansa pe colegul meu la victimă, el îi va pune un ham, apoi voi lansa victima pe una din corzi peste perete, pana jos. Raţă rămâne asigurat în cealaltă coardă, colegii preiau victima şi mai departe noi ne vom descurca la fel ca în alte dăţi când suntem în perete. Zis şi făcut, treaba merge strună, coboram si noi, se face cam ora 3.15 până terminam de strâns corzile”, a povestit salvatorul.

Sursa foto: Facebook / Mariana Zaharia

Cornel Zărescu le-a mulţumit colegilor cu care a făcut echipă la acţiunea foarte dificilă din Făgăraş şi a tras şi concluzii, fără a face acuzaţii: „Victimele au intrat foarte târziu în traseu şi s-au ambiţionat să coboare la Călţun pe un traseu nemarcat (de fapt un traseu elementar de alpinism) în condiţiile în care erau pentru prima data în zonă. Din păcate, nu au sunat la Salvamont când au văzut că e noapte şi nu ştiu unde se află, ci abia după ce s-a întâmplat tragedia”.

sursa foto: G4media
Locul unde s-a desfășurat intervenția salvamontiștilor

Salvamontiştii din Sibiu şi Argeş au intervenit, în noaptea de miercuri spre joi, în Munţii Făgăraş, pentru salvarea unei persoane care a căzut din peretele Lespezi către Calţun, la 80 de metri în abrupt. O altă persoană a murit, pentru recuperarea trupului acesteia fiind solicitată intervenţia unui elicopter.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Felicitari Cornel si echipei Salvamont! Din pacate muntele nu iarta greselile chiar si celor care la prima vedere par experimentati.

  2. „Cel mai ambiţios dintre ei a încercat sa găsească o variantă de coborâre şi a căzut” Noaptea…fara franghii…fara nimic dar cu ambitie. Aviz celor dornici de senzatii tari.

  3. Ar trebui ca la sfarsitul operatiunii de salvare sa li se prezinte „desteptilor” factura aferenta salvarii lor… In acest fel amatorii de senzatii tari vor fi in mare masura responsabilizati. Ceilalti sa scoata banii. Orice distractie costa.

    • se dau cel mult amenzi de către jandarmeria montană (apropo ei de ce nu au participat, era prea greu?). Insa in cazul asta ar fi inuman stupid aberant sa mai faci asa ceva cu cel care a scăpat…

    • Nu e inuman. Daca era pe traseu nemarcat daca nu a solicitat macar o sugestie de la Salvamont înainte.

  4. In locul celor doi ramaneam unde ma aflam, inca in viata, cand s-a terminat lumina zilei. Mai bine dardai de frig in fund o noapte intreaga decat sa te dai de-a berbeleacul in sisturile din Fagaras. Am scapat un pet cativa m si s-a facut sita.