G4Media.ro

FOTO Bumerangul declarațiilor scandaloase ale lui Teodosie: Doar 6000 de oameni la…

sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

FOTO Bumerangul declarațiilor scandaloase ale lui Teodosie: Doar 6000 de oameni la Boboteaza din Constanța, cel mai mic număr din ultimii ani/ Arhiepiscopia Tomisului aștepta 20.000 de oameni cu 150.000 de sticle cu Agheasmă/ Delimitările BOR de Teodosie

Slujba de Bobotează de vineri a fost un semnal important pentru ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care s-a pregătit cu 150.000 de sticle cu Agheasmă pentru 20.000 de oameni, însă la sărbătoare au participat doar 6000 de credincioși.

teodosie ips arhiepiscopia tomisului boboteaza constanta6
sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Numărul mic de oameni care participă la sărbătoarea devenită un ”brand” al arhiepiscopului Teodosie a fost înregistrat într-o zi însorită, cu temperaturi ridicate, un motiv în plus pentru a profita de vremea bună pentru a ajunge la apa sfințită a arhiepiscopiei.

teodosie ips arhiepiscopia tomisului boboteaza constanta6
sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Conform informațiilor consemnate în presă, este cel mai mic număr de participanți la slujbă din ultimii 7 ani, exceptând anul 2021, când restricțiile pandemiei COVID-19 nu permiteau adunarea a mai mult de 3000 de persoane în Portul Tomis, acolo unde Teodosie a instituit ca o tradiție slujba de Bobotează, unde aruncă cele trei cruci în mare și sfințește apele. Spre exemplu, în ultimii doi ani înainte de pandemia COVID-19, la Boboteaza din Constanța participau în jur de 10.000 de oameni.

teodosie ips arhiepiscopia tomisului boboteaza constanta6
sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Însă în ianuarie 2022, în absența oricăror restricții, numărul mic de credincioși care au participat la slujbă coincide cu acumularea mai multor declarații controversate ale ÎPS Teodosie care au scandalizat opinia publică și au determinat însăși Biserica Ortodoxă să se delimiteze public de Arhiepiscopul Tomisului.

Cu toate acestea, Teodosie s-a așteptat ca anul acesta, primul fără restricții, la slujbă să participe 20.000 de credincioși pentru care a pregătit 150.000 de sticle cu Agheasmă (apă sfințită), conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului. Aceeași instituție anunța ulterior că la slujbă au participat doar 6000 de credincioși, iar în presă au apărut imagini cu stocurile de Agheasmă rămase.

Începând cu organizarea celei de-a doua slujbe de Paște în timpul pandemiei COVID-19 și terminând cu cele mai recente declarații de laudă la adresa lui Vladimir Putin, chiar și după începutul invaziei pe care o considera ”și provocată”, Teodosie a înregistrat mai multe derapaje și a intrat în conflict cu mai multe instituții, între care și Primăria Constanța care i-a cerut demolarea unei biserici construită ilegal pe un trotuar.

Episodul despre Vladimir Putin și războiul din Ucraina care a scandalizat opinia publică

Teodosie a declarat, cu două săptămâni înainte de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, că liderul rus nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menţionat că atât Putin, cât şi Medvedev sunt ctitori şi ”noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”.

 • “Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la o emisiune la Radio Dobrogea.

ÎPS Teodosie a adăugat: ”Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au facut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori”. Nici după invazia Rusiei în Ucraina Teodosie nu și-a retractat afirmațiile, ci dimpotrivă a vorbit despre un ”război provocat”:

 • ”Războiul este şi provocat şi început. Există şi nişte provocări prealabile, există şi nişte înverşunări de declanşare a războiului”.

Teodosie a mai adăugat că nu a existat suficientă ”diplomație” și trebuie ”mai multă negociere, mai multă răbdare, mai multă înțelepciune de ambele părți”. Reamintim că Vladimir Putin a anexat peninsula Crimeea aparținând Ucrainei, în 2014, ilegal și nejustificat, la fel cum a violat spațiul ucrainean și 8 ani mai târziu, în februarie 2022. În urmă cu câteva luni, Putin a mai anexat 4 regiuni ale Ucrainei.

La câteva luni de la începutul războiului, ÎPS Teodosie a insistat că Vladimir Putin este ”un ctitor mare” care nu și-a mitraliat lăcașurile ridicate și doar ”Dumnezeu este judecător”:

 • ”Pe de altă parte, trebuia să fie şi mai multă diplomaţie, mai multă negociere, mai multă răbdare şi mai multă înţelepciune că de ambele părţi trebuia să fie mai multe negocieri, nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi înainte de război. Oricine ar fi. Mânia şi iuţimea sunt păcate”.
 • “Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleaşi. Nu trebuie să am eu o părere”, a mai afirmat ÎPS Teodosie.

Biserica Ortodoxă a reacționat în urma mesajelor pro-Putin, spunând că Teodosie se exprimă în nume strict personal și nu reprezintă poziția BOR. Reprezentanții instituției au mai subliniat că Arhiepiscopul Tomisului se bucură de autonomie patriarhală și ”obișnuiește să se exprime atipic inclusiv pe teme extra-bisericești”.

Alte declarații controversate

ÎPS Teodosie a fost întrebat, în mai 2021, la emisiunea ”Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea, dacă nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul. ÎPS Teodosie a afirmat că nu este discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii, spunând că ”femeia a început păcatul” și că din această cauză ”naște în dureri”. Asociaţia VeDem Just a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Instanţa a decis, în decembrie 2021, demolarea unei biserici din municipiul Constanţa, care a fost ridicată fără autorizaţie, iar potrivit deciziei, rămase definitive, Primăria Constanţa trebuia să demoleze acea construcţie în termen de 90 de zile. Termenul a fost prelungit, iar primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a transmis o scrisoare deschisă adresată Arhiepiscopului Tomisului prin care îi spunea că nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot duce „la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş”. Teodosie i-a transmis”toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”, precizând că va „programa” „creştini şi preoţi” să rămână în biserica din municipiul Constanţa despre care instanţa a decis că trebuie demolată. BOR a reacționat, spunând că ”orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă şi curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic şi rigoare canonică și presupune toate aprobările necesare” și a propus mutarea bisericii.

În ianuarie 2022, Teodosie a cerut anularea deciziei de carantinare impusă după ce s-a întors din Iordania (aflată la vremea aceea în zona roșie, a celor mai afectate state de numărul mare de infectări cu coronavirus) și a primit trei amenzi pentru că a participat la evenimente publice. Tribunalul Constanța i-a respins definitiv apelul.

În decembrie 2021, Teodosie făcea declarații deplasate despre vaccinul COVID-19 spunând că ”nu există nişte prospecte precise, nu există o asumare a celor care pun acest vaccin (…) Medicina nu mai are logică. E ipoteză, nu mai e ştiinţă (…) Cei bolnavi care se vaccinează mor”. Însuși Patriarhul Daniel a reacționat atunci, cerându-i lui Teodosie ”să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie”.

Teodosie a făcut declarații controversate și despre nudiști și mersul la plajă, despre educația sexuală în școli. Teodosie a fost criticat dur de Patriarhul Daniel într-o scrisoare oficială prin care îi e refuzată avansarea în ierarhia bisericii. Arhiepiscopul Tomisului a fost acuzat de răzvrătire, de sfidare a Patriarhiei, atitudine provocatoare, că permite doctorate plagiate și că nu-și plătește facturile de aproape jumătate de milion de lei.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

78 comentarii

 1. Dati bre bautura, un vin fiert, sa vedeti omor acolo…Turnatorul Mache ar face note informative iar…

 2. Unul dintre cei mai corupti preoti din Romania , cine credeti ca il place 🙂 ?

  • Fiecare om să vadă ce greșeli face, să nu se uite la greșelile celorlalți.
   Teodosie a greșit mult, nu suntem în Rusia unde preoții sunt foarte respectați.

  • nu o sa inteleg niciodata de ce teodosie asta a fost achitat de justitie dupa ce a incasat ilegal sute de mii de euro subventii europene pentru un teren viran unde sustinea ca mitropolia lui are o podgorie. fapta penala era clara, acolo nu era nicio vita de vie, banii trebuiau recuperati si teodosie condamnat. insa justitia romana l-a achitat, iar banii au ramas in buzunarele lui teodosie.

 3. „Doar 6000 de oameni” – atât de mulți? Și 600 ar fi fost prea mulți!

 4. Ah, surpriza, nu mai avem oi!

 5. Teodosie, care va sta în gat, este totuși un episcop bun și sunt convins ca este apreciat atât de credinciosi cât și de ceilalți episcopi.
  Sunt 100% convins ca dacă s_ar un sondaj cu episcopii apreciati din România ar fi între primi trei.

 6. cine e mo$u ala cu halat pe el ?
  se crede samurai ?
  oamenii nu mai merg nici platiti

  • Dar oamenii care nu mai merg nici plătiți au plătit pentru show-ul ăsta prin taxe.
   Din poză poti sa vezi cel puțin 100 jandarmi, 3 mașini de ofițeri de jandarmi, camion cu apă (aghiazma) pompieri, SMURD, 5 merzane BOR, ambulanta, organizatorii care au cărat tronurile și gardurile, 150000 sticle apa îmbuteliată.
   Sumă frumușică.
   Fac pariu ca nu a plătit Teodosie, probabil primaria Constanța.

 7. Obsesia G4media pentru Teodosie a devenit la fel de bolnavicioasa ca si fixatia presei sportive pentru Gigi Becali. Orice ar face popa, gasiti voi ceva de barfit.

  • Huo, misoginii (inclusiv bărbosul Teodosie)!

  • Il pun eu pe Teodosie sa faca spectacol? Daca nu avem circul bisericii nu mai vin banii pentru sarlatanii BOR!
   Religia trebuie sa se desfasoare in biserica si la tine acasa, nu pe paranghelie cu scos de moaste pe strada.
   In tarile civilizate (Germania) biserica se autosustine din cotizatiile religiosilor!
   Asa trebuie sa fie si la noi, nu din banii primariei sa facem catedrale si biserici.
   Avem 18.000 de lacase de cult in Romania si cei mai putini km de autostrada din Europa!

  • Nu ca exista cate un lacas de cult in fiecare localitate este o problema, ci ca guvernantii nostri sunt hoti si ,in acelasi timp, incapabili . Nu e vina Bisericii ca , de 32 de ani, astia nu sunt in stare sa decongestioneze traficul de pe Valea Prahovei.

  • „guvernantii nostri sunt hoti”. Raz, vrei cumva să insinuezi că printre popi și călugări nu sunt hoți? Simplu fapt că vând mituri, este o hoție.

  • @Rottendame
   Printre popi si calugari ar putea exista si hoti , nu este exclus, insa ei nu fac parte din „tagma guvernantilor”. Afirmatia ca ei vand mituri este strict parerea ta, o parere pur subiectiva.

 8. 6000? E prea mult. Într-o țară civilizată, omul ăsta nici n-ar mai fi avut vreo funcție clericală, după câte mizerii a debitat.

 9. Faptul că un vrăjitor medieval strânge 6000 de oameni să le dea apă la pet mi se pare excepțional. Încă mai e loc pe piața în afacerile religioase.

 10. Extraterestru, pari un om cinstit, atât doar ca treci prin pasa asta rea. Am trecut și eu, trece repede, cum te însori ai si scăpat de ea.
  Dacă ești cinstit atunci fi obiectiv!
  În 90 % din tare din UE biserica este sprijinita de stat la fel ca în România sau în Germania.
  Nr locasurilor de cult raportat la nr de locuitori este extrem de mic în România. Suntem pe ultimele locuri. Dacă nu poți găsi analize serioase pe acesta tema iti caut eu.

  • Pai hai sa mai facem cateva sute de biserici, ca sa trecem pe primul loc…

  • Suntem pe primul loc din Europa la numarul bisericilor.
   Omul care traieste decent nu are nevoie de minuni si din acest motiv dispare religia.
   Generatia mea este ultima care a trecut ocazitional prin biserica datorita parintilor.
   Copilul meu este generatia xbox si nu o sa il balacaresc eu ca nu face ceva in traditia bisericii!
   Mai avem 20 de ani de bisericosi.
   Eu pun mana si fac nu traiesc asteptand o minune!

  • Popică, geaba behăi pe aici a disperare. Se apropie lațul. Veți da socoteală pentru furt și înșelăciune în formă continuată, ocupația voastră de bază.

 11. USR nu strânge 6000 de oameni la un miting azi.

  • De parca c0ruptì tai din PSD sunt in stare…..am vazut cum aduceti oamenii in autocare ca pe víte in la mitinguri, nici ei nu stiu unde vin…

  • #gogule.. nu I scoate,ca sunt la școală în timpul zilei!

 12. As fi curios sa stiu ce se intampla cu agheasma nedistribuita.

  • A verificat anpc, ca tot e la moda acum după decenii de somn, dacă a expirat vrajirea, sfințirea, apei? Poate a fost sfințită acum câțiva ani și între timp a expirat sfințirea și le da apa chioara la saracii oameni.

 13. 6000? mulți! si 6 sunt mulți… e o vorba, mulți si ‘speciali’ se adevereste! teodosie este un nene exaltat de ideile lui si de tupeul care-l are! dacă nu era popa, mi-l inchipui cersetor sau ghicitor in palma, ceva de genul atirnator

 14. Preafericitul Șpagoveanu hahah. Țara asta e condusă de hoți, securiști, bolșevici ,parveniți ,corupți și șarlatani (este unul suprem știți voi care).

 15. Pana in 2024 avem timp. 😁

 16. 😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

 17. Noi nu scriem postari pentru analfabeti functionari sau poate nu ati observat, se mai intampla, nu trebuie sa fiti tristi. OK?😏

 18. Chiar nu vreti sa le vedeti in varianta asta, data viitoare le facem exclusiv doar pentru intelegera voastra, sunteti siguri ca vreti sa stiti ce nu nu ati vrea sa stiti?

 19. Având în vedere numărul mic de participanți la Sărbătoarea de Sfințire a apelor, Teodosie a anunțat reluarea festivităților la sfârșitul lunii.
  Se știe!

 20. Un circar !

 21. Popii ca asta au indepartat pe oameni de Biserica.

 22. Agheasma nedistribuita se păstrează in biserică și se da oamenilor în cursul anului. La multe biserici rămâne agheasma nedistribuita.
  Se poate bea pe nemâncate acum o câteva zile pana la Odovanie dar și în cursul anului în situații speciale.
  Ce nu știu progresistii este explicația cum se face ca acesta apa nu se strica ca apa obișnuită. Dacă tineti apa de la robinet la temperatura camerei în câteva luni înflorește. Asta se păstrează și 100 de ani.

  • Da’ stiti de ce nu se „strica” apa aia „sfintita”? Este o treaba chimica acolo si nimic mai mult. O cautare despre motivele ptr care nobilii care tineau apa in vase din argint nu se imbolnaveau de ciuma ci doar taranii care consumau din vase de lut ar elucida misterul sfinteniei. 🙂

  • Popică, geaba behăi pe aici a disperare. Se apropie lațul. Veți da socoteală pentru furt și înșelăciune în formă continuată, ocupația voastră de bază.

  • „Aghiazma” voastră e deja stricată că o țineți in PET.
   Cu banii pe care i-ati bagat in 150000 de sticle de apă imbuteliata puteati ajuta cu mincare citeva familii de nevoiași in Constanța.
   BOR are acum o linie de imbuteliat aghiazma.
   Sa speram ca e la Borsec măcar.

 23. In viata ti se iarta orice, în afara succesului.

 24. Pe restul PET urile sa le aruncati in Dunare…in Marea Neagra, d astea..

 25. aghiasma cu A ,wtf?prajeala a la g4..

  • Da, aghiasmă, aghiuță, hai că „rimează”. Nu de alta, dar în greacă aghios înseamnă sfânt. De aici și expresia cu trasul la aghioase, în ideea că te adoarme o liturghie.

 26. NonCristian, explicații cu argintul, cu busuiocul, cu ioni nu știu de care e pt copii mici. Dacă lucrurile ar fi atât de simple ar fi postate zilnic de g4media.
  Apa potabila este bagata în butoie de plastic, de lemn sau de tabla și acolo este sfințită. Credinciosul și o baga în fel și fel de recipiente. Deci nu întra în contact cu nimic „chimic” ce i_ar putea schimba proprietățile.
  Gândește-te ca doar în România există vreo 20 000 de preoți plus alte sute de mii de creștini care participa efectiv la acest ritual.
  Dacă ar fi vreun secret ar fi imposibil de păstrat.
  Da aghiazma se poate și arunca, eu deobicei după câțiva ani o pun la plante.

  • Plasticul este toxic pentru organism, lemnul nu este nici el steril si de tabla ce sa mai vorbim ca rugineste. Dar la ce apa se bea la tara din fantana de la 10m de WC chiar nu mai conteaza o apa magica. Crede si nu cerceta este pentru oile cu 4 clase.
   Preotii se umplu de bani pe apa si nici nu platesc taxe pe resurse.

  • Popică, geaba behăi pe aici a disperare. Se apropie lațul. Veți da socoteală pentru furt și înșelăciune în formă continuată, ocupația voastră de bază.

  • 20000 de șarlatani? Îți dai seama câte minuni se pot face cu ăștia? Chestii foarte utile, nu apă se ploaie și behăieli. Câte un târnăcop pentru fiecare bărbos cu rochie, și îți fac Carpații șvaițer cu tuneluri pentru autostrăzi, în doi timpi și trei mișcări.

  • 20000 de șarlatani? Îți dai seama câte minuni se pot face cu ăștia? Chestii foarte utile, nu apă se ploaie și behăieli. Câte un târnăcop pentru fiecare bărbos cu rochie, și îți fac Carpații șvaițer cu tuneluri pentru autostrăzi, în doi timpi și trei mișcări.

  • Genul asta de amenintari il foloseau , dupa 45, stalinistii veniti cu tancurile de la Moscova. Ei stiau foarte bine ,din experienta, ca „prietenul imaginar” era cea mai puternica reduta ce sta in calea instaurarii totalitarismului bolsevic. Ce a urmat se stie: Pitesti, Aiud, Sighet,Canal,etc..Un lucru, insa, este cert – credinta omului este o forta mai puternica decat toate armatele lumii. Unii adolescenti de pe aici ar trebui sa puna mina pe cartea de istorie , inainte de a improsca cu ineptii.

  • G.andacule , nu plagia, pentru ca ce ai scris tu acolo e programul stalinistilor , care au instaurat comunismul ,dupa 45 , in Romania.

  • Vezi că ești prost? Comuniștii au exterminat prin muncă forțată elita intelectuală, nicidecum paraziții în sutane. Pe ei i-au intergrat și folosit cu maxima eficiență în aparatul represiv, pe post de informatori. Iar mai sus nu cred că era vorba de nici o exterminare, doar de ajutarea unor largi mase de escroci să-și câștige existența în mod cinstit. Se poate da la târnăcop și civilizat, 8 ore pe zi. N-ar fi în interesul nimănui să pățească ceva dacă pot fi utili societății, nu?

  • Repet , daca ai fi interesat sa iti cunosti istoria , ai ramine surprins sa afli cati marturisitori, preoti si intelectuali crestini au facut „cunostinta ” cu temnitele comuniste. E vorba mare asta cu „Cine nu isi cunoaste istoria, risca sa o repete”

  • Pai eu stiu, varianta reala, nu propaganda BOR. Cateva zeci, care au fost persecutati pentru ca erau legionari, nu pentru ca erau popi. Popii, in imensa lor majoritate, au servit regimul comunist pe post de informatori. Si as zice ca nici macar nu le-a displacut, fiind niste fiinte fara coloana vertebrala. Contrar a ceea ce vreti voi sa creada naivii, bor a fost mana in mana cu partidul. Ca si astazi.

 27. & Uniii care cică nu au învățat bine pe vremea lui Ceaușescu cum e cu ,,societatea politică” și biserica, ?

 28. Peste tot a scazut numarul indivizilor la Boboteaza

 29. & ? Cică „oița creștină” vrea favoruri, ca să fie credincioasă , ? Să fie vaccinată corespunzător , să nu fie amenințată de Putin , cu păcate, apusul civilizației europene oferă condiții mai bune, întodeauna înțelepciunea se dobândește cu vârsta, ?

 30. & De la globalism, „globăreală globală” , ?

 31. & „Civilizația” albilor europeni fiind printre cele mai violente, ale speciei, e firesc și ca ,”oița creștină”, să mai ceară și ,,Fără violență !” , ?

  • Va tufe grija de oita crestina, si pe ea o doare-n ruc de voi. Diferenta dintre winner si loser pe întelelesul tuturor…

  • Civilizatia „violenta ” a albilor a adus omenirii cele 4 revolutii industriale inclusiv telefonia mobila si Internetul.,vaccinurile ,primele zboruri in spatiu,trenul si automobilul si multe altele.La baza civilizatiei europene sta civilizatia greco- romano-bizantina si crestina.Civilizatia europeana este fundamentul lumii civilizate.Europa a fost vizitata de ” pasnicii” huni ,avari,arabi ,pecenegi,cumani,uzi,bulgari,mongoli ,turci care au devastat,ocupat si anexat teritorii europene la imperiile lor de la sfarsitul secolului 4vpana la inceputul secolui 20 cand imperiul otoman pierde ultimele teritorii balcanice.Pasnicii si non violentii arabi au iesit din peninsula araba ca sa raspandeasca in lumea larga ” religia pacii” adica Islamul si au ocupat tot nordul Africii plus sudanul si zona sahariana plus cea mai mare parte a peninsulei iberice ,sicilia,sudul italiei,palestina,libanul ,siria,irak ul,iranul ajungand pana in asia centrala si pakistan si islamizand aceste teritorii ..Nordul africii,siria,irakul,Iordania si libanul sunt si acum arabe .La fel si Sudanul de Nord .Sclavia a fost abolita in arabia saudita in 1962.Mongolii au devasta rusia,europa rasariteana si balcanica in secolul 13 iar Rusia a scapat de stapanirea mongola de abia dupa 1480.Tatarii faceau incursiuni de prada in muntenia si moldova pana la inceputul secolului 18.Uriasul imperiu mongol a cucerit cea mai mare parte a Asiei inclusiv china .Imperiul mogul infiintat in India si care a impus stapanirea islamica acolo a fost definitiv desfiintat de abia in secolul 19 de englezi .Turcii,alti pasnici si binefacatori asiatici pun mana pe peninsul a balcanica a violentilor albi si o tin sub stapanirea lor din secolul 14 pana in 1912 cand pierd ultimele teritorii balcanice ( prin razboi).Spania ( cea mai mare parte a ei) a stat sub stapanirea araba din anul 700 pana in 1492.Arabii ocupasera in secolul 8 si sudul Frantei dar au fost batuti si izgoniti de acolo de francii lui Carol Martel.In America blestematii colonialisti spanioli au desfiintat frumosul obicei al sacrificiilor umane pe scara larga practicat de azteci si nu numai de ei iar in india blestematii colonialisti englezi albi ca laptele au desfiintat frumosul obicei al arderii vaduvelor.Africa a fost impartita intre colonialistii europeni de abia la sfarsitul secolului 19 si a stat sub stapanirea coloniala mai putin de un secol.Sclavia era practicata in africa de arabi si sefii de triburi iar neoficial nu a disparut complet nici pana azi .Toata lumea vede cat de bine s au descurcat tarile africane dupa plecarea colonialistilir:foamete,deșertificare,epidemii,dictaturi sangeroase,nesfarsite razboaie civile,coruptie pe scara larga,terorism islamic( boko haram),subdezvoltare,eetctc.

 32. Nu inteleg oamenii religiosi. De ce te mai rogi daca vezi ca aceasta divinitate nu te asculta? E clar ca nu exista.

 33. Marș la prietenul tau Putin, Teodosie.

 34. Scade puterea lui Saruman

 35. Cu restul de aghiazma sa isi spele mertzanu si escortele

 36. Hai sa fim serioși, au fost vreo 3000 de cwrve, 2000 de ruznaci, 1000 de mosnegi, si restul curcani