G4Media.ro

BOR, reacție după ce ÎPS Teodosie l-a lăudat pe Vladimir Putin: ”Nu…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

BOR, reacție după ce ÎPS Teodosie l-a lăudat pe Vladimir Putin: ”Nu reprezintă poziția Bisericii, vorbește în nume strict personal/ Obișnuiește să se exprime atipic inclusiv pe teme extra-bisericești”

Biserica Ortodoxă Română a transmis, marți, o reacția la laudele aduse de ÎPS Teodosie lui Vladimir Putin, despre care a spus că nu e ”atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”.

BOR susține că este o obișnuință ca Teodosie să se pronunțe ”sui generis” (expresie latină folosită pentru a indica caracterul atipic al unui obiect, fapt, atitudine, care se distinge prin caracteristicile sale singulare, particulare, bizare și greu de definit, n.red.) atât pe teme bisericești, cât și în afara lor.

Biserica a mai transmis că Teodosie se exprimă în nume strict personal și nu reprezintă poziția BOR. Reprezentanții instituției au mai subliniat că Arhiepiscopul Tomisului se bucură de autonomie patriarhală.

 • ”Așa cum deja se știe, arhiepiscopul Teodosie obișnuiește să se pronunțe „sui generis” inclusiv pe teme extra-bisericesti. În virtutea autonomiei eparhiale de care se bucură și pe care alege să o folosească adesea în mod original, are desigur dreptul să se exprime liber pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. Mai ales atunci când își exprimă preferințe sau varii afinități în legătură cu anumite persoane. BOR comunică public în plan decizional și la nivelul orientării sale instituționale doar prin Sfântul Sinod și prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh”, a transmis Biserica Ortodoxă Română miercuri.

Context

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a afirmat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menţionat că atât Putin, cât şi Medvedev sunt ctitori şi ”noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”, a transmis miercuri News.ro.

 • “Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la o emisiune la Radio Dobrogea.

IPS Teodosie a adăugat: ”Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au facut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori”.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Ce dosare are Teodosie de nu se atinge nicio instituție de el?

  • Părerea mea e că dacă domnii preoți ar mai renunța puțin la titlul de ipși cred că nu ar mai avea lumea ce să comenteze; sau nu așa multe și otrăvitoare.. Altminteri, titlul cam atrage critici, cred.. Nu știu.

 2. Nu exista comunisti mai loiali decat preotii

 3. Acest individ lauda de un om care pe pe langa atrocitatile produse in Rusia e pe cale sa porneasca un razboi unde nenumarate vieti se vor pierde, nenumarate jafuri, violuri.
  Imi este scarba pana in maduva oaselor de BOR.

  • Tocmai ca BOR de dezice de el, asta spune articolul, dar tu tot “Batman, Batman”. Mai si citiți sa înțelegeți articolele.

  • Elf, am citit articolul, plus alte articole legate de BOR si modul lor de a se „dezice” de afirmatiile si actiunile membrilor acestei institutii. Le consider vorbe in vant, care nu sunt acoperite de actiuni concrete, cum ar fi masurile disciplinare.

 4. Sau e ales de BOR? Asta e problema. Dacă e ales de BOR, atunci nu va mă spălați pe mâini. Nu suntem chiar toți prosti așa ne vreți voi.

 5. nici daca si-ar da jos hainele bisericesti si ar spune asta la un sprit tot nu poate sa vorbeasca verzi si uscate. Comunicare de evul mediu din partea reprezentantilor bisericii romane.
  Mai ramane sa auzim ca ce spune nu este ce gandeste, sau nu am auzit noi bine, etc.

 6. Religia prosteste, cum ar zice prietenul meu Leu din Jermania.

 7. BOR,nu suntem de acord,dar ii dam dreptate. BOR e garda veche de sec. si info..

 8. Hai că am înțeles ce înseamnă „înalt prea sfintit”. Un degradat moral. Nu mai calc în vreo biserica a BOR.

 9. PSD-ismul distrugător din Biserică de care nu îndrăznește nimeni să se atingă.

 10. BOR a spus-o pe șleau, IPS de Constanța bate câmpii ca de obicei.

 11. Asta am vrut sa zic,ca sunt unii care nu au nimic in cap.

 12. „În virtutea autonomiei eparhiale de care se bucură și pe care alege să o folosească adesea în mod original” – spune totul și nimic. Eu aș putea sa înțeleg ca de fapt – în virtutea autonomiei – sefu” lui Mache este Dumnezeu? Posibil, nu? Pai în acest caz poate ii vine o idee din „puțul gândirii slave” și isi face el o biserica separata cu banii de la dl. Putin, ca deh nu este băiat rău, și dacă a făcut câteva bisericii in Athos, de ce sa nu facă și câteva în Dobrogea? De ce nu? Cum ar fi sa avem doua biserici ortodoxe ca în Ucraina? O lăsăm tot la „virtutea autonomiei eparhiale”? Chiar nu se vede unde suntem indreptatii de unii și de alții?
  P.S. Sunt curios ce spun enoriașii lui Mache ca sunt cei mai aproape de statul rus? Totul bine? Îl iubim? Cotizam? Chiar mai mult ca poate se scade factura la gaze dacă vin rușii?

 13. Nu va suparati, a incalcat legea?

 14. Chiar așa ,a încălcat legea ? Nu cred , este o părere personală la fel cum este părerea domniilor
  Voastre !!!!
  Nu uitați
  Dacă credeți în Dumnezeu și nu ar exista nu pierdeți nimic dar daca există pierdeți TOT !!!

  • Nu uita, locul inselatorilor este in infern asa ca unii se inseala pe ei mai degraba decat pe altii.

 15. Omul pote să se exprime fix cum crede de cuviință , doar are,, liberul arbitru,,. Dar când faci parte dintr-o organizație ce are drept scop excrocarea celor mulți, trebuie vorbită aceeași limbă ,altfel produci sminteală si atingere imaginii imaculate a BOR.

 16. Elfule, dacă de câțiva ani bosorogul își bate joc de tot, iar bor rămâne doar cu dezisul, se vede treaba ca este doar o declarație de imagine, din moment ce îl țin în continuare acolo. Deci cum zicea Marius, ți se cam face silă de bor… Numai bor-fasi…

 17. Toți comentatorii își refulează disputele cu Dumnezeu ocărând Biserica și Ierarhia, dar obiectul articolului era Putin cel Credincios, Filantrop, Patron de Biserici și Așezăminte monahale, apărător al Ortodoxiei in fața globalistilor sataniști și a dorinței lor de război cu orice preț. Discernământul spiritual lipsește , de unde atâta ateism, ura, incultura, prostie.