G4Media.ro

Arhiepiscopul Tomisului, despre femei, fără rol în Biserică: Ea a început păcatul.…

sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului, despre femei, fără rol în Biserică: Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri/ Asta e condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie, afirmă că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. ”Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”, a mai explicat arhiepiscopul Tomisului.

Arhipiepiscopul Tomisului a fost întrebat joi după amiază, la emisiunea ”Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea, dacă nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul.

ÎPS Teodosie a afirmat că nu este discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii.

 • “Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

69 comentarii

 1. Datorita acestor tentative de oameni isi abandoneaza din ce in ce mai multi credinta……

  • 😔😔😔😔🤓

  • Jihadismul mistic .. combinat cu mafiotzeala balkan style ..

  • 1. Chiar asta e pozitia bisericii ortodoxe, e motivul real pentru care femeile sunt excluse din tot felul de locuri si ritualuri, deci restul bisericii nu e cu nimic mai presus decat acest sinistru. Unii popi sunt doar si mai ipocriti, ca pretind ca sunt mai buni decat el. Ortodoxia e prin natura ei anti progres, insistand pe dogma, ritual si obicei toate originale, fara schimbari, in ciuda faptului ca totul se schimba in jurul lor.
   2. Teodosie e expresia pura a tuturor defectelor BOR si ne face o favoare pentru ca fiind asa taliban si vocal si tolerat in continuare de restul conducerii, indeparteaza tot mai multi oameni de aceasta institutie profund nociva si corupta, care inghite resurse enorme cu forta de la noi toti (cu aceeasi scuza ca le-a furat Cuza pamanturile pe vremea cand erau srl fanariot). Preafericitul Dani a avut ani intregi acelasi tip de discurs si e din exact acelasi aluat. Diferenta e ca el si-a dat seama de trend, ca biserica pierde teren, ca le mor enoriasii pe capete, si mai ales ca puterea lui se diminueaza, astfel ca a inceput sa fie un pic mai diplomat si mai atent la opinia publica.

 2. pai și animale? ele ce păcat au?

  • Mama natura asa a facut toate mamiferele cel putzin ….

 3. Tipul asta e dus rau de tot.

 4. Imbecilitatea acestor trogloditi nu are limite.

 5. Cred in Dumnezeu dar ma pis pe bor pentru ca sustine un retardat ca asta!

  • 👍👍👍👍👍👍

 6. Eu inteleg! Omul asta e un dobitoc si un retardat din secolul XII EVUL MEDIU INTUNECAT!
  Dar enoriasii care il urmeaza, sii toti.membrii bisercicii, de ce il urmeaza si de ce il accepta!?
  Babele cqre contribuie la racle si cutii ce parere au despre acest individ si conceptiile lui?

 7. Ce jeg uman

 8. Dar de conditia femeilor prin care s-a mantuit omenire, nu vrei sa vb prea-intunecime? Misoginismul anarho-ortodocsilor o sa aduca la sapa de lemn Ortodoxia, impreuna cu desfraul, lacomia si ingustimea clerului.
  Jos labele de pe Ortodoxie!

  • Asa este, in mod intentionat amesteca adevarul cu minciuna si uita ca tocmai rugaciunea continua a unei femei mai tine lumea, Maica Domnului. Din pacate aceste rastalmaciri misogine ale bibliei au adus societatea in punctul in care se afla azi. Degradarea sistematica a femeii, incurajarea abuzurilor, lipsa de respect si empatie slabesc institutia familiei, care este insasi celula de baza a societatii, fara de care am inceta sa mai existam ca neam omenesc. Ganditi-va ca aceste idei nu sunt noi ci au fost din pacate perpetuate generatie dupa generatie de niste nefericiti care nici ei nu se mantuiesc si nici pe altii nu lasa. Asemenea pastori au stricat generatii, le-au pervertit inimile si mintile, au contaminat cu veninul lor lumea! Pietismul lor ieftin nu e Ortodoxia Sfintilor Parinti! Femeia si Barbatul reprezinta un intreg, fiecare isi are locul si rolul sau in ierarhia stabilita de Dumnezeu, barbatul a primit rolul preotiei iar femeia cel sacru al nasterii, fara ca unul inferior celuilalt. Cat despre pacatul originar, vina se imparte iar consecintele le experimentam toti, fiindca am incetat sa mai purtam chipul sfinteniei si ne-am transformat in bestii. Sa avem sus inimile si discernamant in toate! Doamne ajuta!

 9. Inocent….rau de tot Adam asta, pacatoasa Eva e raspunzatoare! Si uite-asa, pacatosenia speciei umane este, toata, in sarcina femeii! Bietii inocenti si ispititi barbati! Pai, cu astfel de predicatori, ortodoxia din Romanica, are toate sansele sa ramana acolo…in Evul Mediu! Ipocrit neam mai suntem, noi, romanii!

 10. Stire preluata dupa un interviu la un obscur post de radio. Mai promovati mult specimenul? Asta e stire de click-bait si trafic. Respectivul doar declaratii de genul face. Daca spune o grozavie pe zi il promovati in fiecare zi?

 11. Uite așa se întâmplă când oameni mari și prosti cred in mituri cu fructe și păcate. Pune ,bă habotnicule mâna pe o carte de antropologie! De exemplu asta: Richard Dawkins and Yan Wong „The Ancestor’s Tale: A Pilgrimage to the Dawn of Life”.

 12. Asteptam SA zica la final ca e ok sa fii poponar seven day choko pocho

 13. Îi doresc hemoroizi tot restul vieții.

 14. Este plătit din bani publici, inclusiv bani ai femeilor ce muncesc in această țară. Cine plătește trebuie să și poată concedia.

 15. Pentru securistul asta nu se gaseste cineva sa-l imbrace intr-un halat alb!? Chiar nu poate nimeni sa se atinga de Saruman asta si sa-i arda un dosar penal pentru discriminare si instigare la zadarnicirea evolutiei omului din Romania!? Asta nu cumva tine de securitate nationala?

 16. Turnatorul asta mizerababil trebuie exilat in Rusia unde a fost scolit de NKVD.
  Asta nu promoveaza religia ci ura si discriminarea. Un AURolac smintit si fost securist ceausist. Iar BOR o adunatura de pedofili, manipulatori pe suferinta oamenilor.
  BOR trebuie urgent impozitata. Sa plateasca taxe si ultimul pedofil mascat in sutane preotesti.

 17. Având în vedere gravitatea afirmațiilor făcute, daca BOR nu vine cu o explicație pentru aceste aberații, biserica va rămâne cu o imagine de mentalitate medievală.

 18. Uite, domnule, Iisua Hristos ne-a mantuit de pacatul originar, de incalcarea interdictiei pentru Adam si Eva de a se atinge de pomul cunoasterii. De aceea a murit pe cruce si de aceea suntem botezati.
  Raspundem pentru pacatele noastre din aceasta viata, iar nu pentru pacatul lui Adam si al Evei.Autorii Sf.Scripturi erau oameni intelepti, nu scriau sau spuneau lucruri ilogice, nimeni nu ar fi mai venit la biserica, in cazul in care erai gata condamnat prin simplul fapt al nasterii.
  Femeile nu au rol in biserica ortodoxa si in cea catolica pentru ca barbatii si-au rezervat toate locurile pentru ei, nu aveau nevoie de concurenta. Sa lasam acum rolul femeilor in biserrica primara, au fost inlaturate, dar povestea asta de acum ma face sa cred ca cineva ne vrea la incepurile consolidarii bisericii, cu tot ce inseamna sta.
  Cu a.u.r., o culme a misoginismul politic la noi si cu aceste invataturi de-a mirarile, pe femei nu le asteapta lucruri bune pe viitor.

 19. Cică dumnezeul s-a hotărât să evolueze şi să îşi updateze cele 10 porunci că au început să îşi piardă eficacitatea că prea îl vede lumea aşa de strict şi serios iar după 2000 de ani au dat copii lui în emancipare şi după un audit s-a dovedit că flexibilitatea e calea bună de urmat după cum a aflat şi Nicuşor că şi el tot la aceeaşi concluzie a ajuns.
  Chiar şi condiţiile de detenţie din iad le schimbă că lumea prea îi e frică ce se întâmplă acolo că tot mai speriaţi sunt copii lui când se aproprie de finalul finalului de tot mai multe biserici îi face de nu îi mai rămâne timp liber după ce îşi face rondul să le viziteze.
  În rai am înţeles că nu va mai fi aşa de strictă intrarea iar după efectul schimbări poruncilor iarăşi se va repopula că tare ridicate erau standardele de intrare.
  Aşa că poruncile vor fi cam aşa:
  ———————————

  (1) Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine:
  —————
  Va fi complet schimbată porunca şi va suna aşa „E greu să nu pupaţi popouri dar se poate dacă aveţi voinţă”.

  (2) Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.
  —————
  Aicea va fi doar o completare că prima dată a vrut să o facă mai strictă dar cum demersul era de flexibilitate a făcut un compromis: „La fel va fi ca înainte dar voi trece cu vederea tot ceea ce nu aţi înţeles din porunca asta dar vă rog mai slăbiţi-mă cu bisericile că tare mă puneţi pe drumuri”.

  (3) Să nu iei în deşert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui.
  —————
  Aicea a fost de acord că a fost prea drastică porunca că efectul ei nu a făcut decât să scoată ori terorişti ori umorişti şi cum gurile rele spune că pe furiş l-au auzit hohotind când nu e văzut aşa că a fost de acord să ofere calea de mijloc şi porunca va suna aşa: „Nu mai aruncaţi vina pentru toate prostiile voastre pe mine astfel dacă nu mă prindeţi într-un moment bun şi să mă mulţumesc doar cu un moment de isterie hilară mă mă……şi aicea a fost oprit de consilieri că vrea să spună cuvântul ăla urât cu (teror….)”….dar a trecut momentul aşa că s-a considerat că e un succes dezamorsat.

  (4) Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea s-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o.
  —————
  Cum toată lumea ştie că e atâta de sociabil şi-ar fi dorit să fie toată ziua cu voi aşa că aproape a decretat că din 2 ore ca toată ziua să le oferiţi lui dar consilierii erau speriaţi să nu apară vreo răsmeriţă amintindu-i de somnul de frumuseţe după o seară de discotecă sau de mahmureala de după o seară de surescitat neuronii ca să nu spunem că sigur ieşea răsmeriţă dacă îi lăsau fără micii de la picnicurile de la sfârşitul săptămâni aşa că tot fastacindu-se a decretat că poate de la 2 ore să facă măcar 3 ore sau mai bine 5 că a observat că sunt tare deranjaţi de gropile care le-au lăsat din celelalte guvernări şi a inclus şi drumul în poruncă.

  (5) Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău.
  —————
  Aicea a recunoscut că a fost părtinitor că a uitat de orfani iar efectul cel mai evident e că Dragnea dacă a văzut că dumnezeul nu i-a inclus în poruncile lui a considerat că nu e un păcat aşa că porunca ar suna aşa „Cinstestei pe părinţi dacă îi ai iar dacă îi ai şi nu îi vrei încercă să îi cinsteşti măcar pe cei care sunt părinţi altora şi îi vor”.

  (6) Să nu ucizi.
  —————
  Aicea a vrut să fie mai detaliat aşa că a adăugat o completare „Faceţi mai multe puşcării ca să nu fiţi nevoiţi să îi eliberaţi să mai păcătuiască din nou că a văzut că că iarăşi aţi uitat să construiţi puşcării sau cel puţin mai multe balamucuri cu termen de detenţie nedeterminată”.

  (7) Să nu preacurveşti.
  —————
  Aicea s-a făcut că nu ne-a auzit că prea multe sutane cad răpuse aşa că hotărât a spus „altă întrebare!”.

  (8) Să nu furi.
  —————
  Aicea a fost cel mai flexibil aşa că a ajuns la compromisul compromisurilor: „Să nu furi decât dacă e legal”.

  (9) Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău.
  —————
  Aicea nu a vrut să facă nici un compromis şi din ce a lăsat să îi scape e furios că propaganda lor e mai bună decât a lui.

  (10) Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău.
  —————
  Aicea încă mai lucrează că încă nu a găsit o formă de guvernământ ca să se potrivească cu majoritatea conducătorior care să nu aibă cusurul ăsta.

  ———————————
  A mai bolborosit el ceva cum că parcă şi-a creat propriul balamuc înainte de a pleca să facă rondul bisericilor dar nu prea s-a înţeles că era furios pe măgarul lui că nu se ridica la nivelul celui a lui Becali că are limită de siguranţă de 50 de km la oră de o să îi ia o eternitate până face turul.

 20. Bah, popa asta e un cretin! Dupa zicerile lui inseamna ca si ma sa a fost o cu rva ca l a facut!

 21. Sunt curioasa daca CNCD sau CNA se vor auto-sesiza si vor incepe o ancheta ca urmare a acestor afirmatii discriminatoare.

 22. De ce tot popularizați acest personaj anacronic?

 23. Dragi femei, imi cer scuze pentru afirmatiile acestui cercopitec cu care imi e rusine sa impart acelasi sex. Ma intreb cum a putut uita ca o femeie a suportat durerile alea pentru el cu toata dragostea din lume. Si daca e sa vorbim de dogma bisericeasca, femeia pare ca a mostenit ceva mai mult din puterea dumenezeiasca a creatiei…

 24. Deci cand l-or ajunge bolile – ca tanar nu mai e – si se va tavali in dureri va fi doar o plata a pacatelor. Sa dea Domnul sa fie cu dreapta socoteala si fara stergeri de datorii pentru „perpetua rugaciune” sau pentru intelegerea slabiciunilor prea sfintitului pacatos!

 25. Eu nu am înțeles unde greșește Teodosie? În istoria de 2000 de ani a ortodoxiei ați auzit pe cineva ca femeia poate sa aibă funcție în biserică, adică sa fie hierotonita?
  Invatatura asta a fost clara tot timpul și nu a fost niciodată vreo discuție pe tema asta.
  Deși nu aveți argumente va place sa faceți spectacol. Vreau sa vad un ortodox care a vorbit invers decât Teodosie.

  • un popor întreg (sau cel puțin partea educată, inclusiv din biserică) vorbește ”invers” decât preasfințitul turnător Mache. Doamne ferește, în ce secol trăiește țara asta? Mă-sa, care, fără vină, a născut un libidinos securist misogin ce nu-și asumă sexualitatea, n-a fost tot femeie? sau fecioara Maria ”născătoare de Dumnezeu”? Mi-e greață de biserica ce adăpostește și promovează astfel de rebuturi umane și care nu mai are nimic dumnezeiesc în ea.

  • Bravo Iancule!
   ….și da, cred că majoritatea din cei ce au scris sunt atei ori###rezisti nenorociti.
   Ce stiu ei despre dogma bisericii?? OOO

  • Ia zi tu Avrame, daca tot esti atat de „invatat”. Dumnezeu este creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Asa-i? Ti-ai pus vreodata intrebarea de ce Dumnezeul asta al vostru (ca se pare ca mai sunt si alti peste 4000 de Dumnezei conform aceleiasi carti de povesti si povestiri = Biblia – vezi aici cele peste 4000 de religii si denominatiuni diferite pornind de la aceeasi biblie)…deci de ce D-zeul vostru a creat si iubirea si pacatul? De ce a creat si pe om si pe diavol? Nu cumva este putin cam ipocrit tinand cont de faptul ca unora le da o soarta usor de dus, cu parte materiala decenta astfel incat sa nu „cada in pacat”, iar pe altii ii face hoti, criminali prin simplu fapt ca ii „arunca” intr-o soarta dezavantajoasa? Pe unii ii face barbati, iar pe altele femei ca sa se joace si sa se distreze cu spiritele pe care tot el le creaza? Nu crezi ca, in baza interpretarii bibliei, dumnezeu asta ortodox (desi El este fara de religie) este putin cam cinic? Adica le da dreptul unora sa invinovateasca pe altii doar pentru simplu fapt ca ei se cred „trimisii Lui”, iar ceilalti, populimea, reprezinta masa de manevra pentru pacate versus „mantuire”???

 26. Din seria „limbricul nu-i destul de pervers, corupt si cretin daca nu-i si misogin”. Dar stiu ca jignesc limbricul cand il compar cu Mache turnatorul.

 27. Cineva întreba ce păcat au animale? Ele nu au nici un păcat, nu au rațiune, nu pot sa păcătuiască.
  Odată cu căderea omului din cauza păcatului strămoșesc și animale suferă. Și nu doar animalele ci întreg cosmosului suferă din acesasta pricină. Legea entropiei.

  • Pai pe rationamentul asta de „ratiune versus pacat”, cred ca mai mult de jumatate din populatia lumii nu se clasifica in categoria „om”. Nu crezi?

  • Dreptate ai!
   Mare păcat că te-ai născut!
   Scăpau de o mare suferință și cei care te suportă acum și cei ce ți-au dat viață și mai ales toate animalele care n-au absolut nicio vina.

 28. Mache? Un b.ou senil! Aleluia!

 29. epidurala

 30. Nu știu ce m-aș face fără tine, Teo Șpagoveanu, probabil m-aș vedea nevoit să tocmesc draci-mercenari de la Răsărit !
  PS. Bagă și una despre bărbat și despre băutură și mă gândesc dacă-l mai susțin pe Dani pentru incă un mandat !

 31. Nu l-a întrebat nimeni ce părere are de popa care i-a făcut a avansuri copilei de 14 ani care se dusese la spovedit??????????

 32. Teodosie este afundat continuu in rugaciune. Sst, sa nu-l deranjam, se roaga Sfintei Spagi.

 33. Orice pasare pre limba ei piere. Așa o să piară și organizația talibană BOR pentru că insistă să trăiască în Evul Mediu și să se îndepărteze tot mai mult de oameni și de realitate în general.

 34. Jigodie imputita, troglodit protejat de bor, turnator si scursura, asta e individul asta!

 35. Avem si noi talibanul nostru, Teodosie cel vrednic! Daca maine musulmanii cuceresc Romania, asta e primul care o sa slujeasca in moschee. O sa le spuna ca a facut opozite la BOR si ca e dizident ortodox.

 36. Exista vreun argument teologic adus de ortodocșii luminați împotriva lui Teodosie?Nu există dar totuși îl batjocoriți pt ca își promovează credința ortodoxa.
  Da,ortodoxia trăiește în Evul Mediu. De abia acum ați descoperit? Va puteți imagina ca ortodoxia ar renunță la dogmele antice? Eu nu îmi pot imagina.
  Ortodoxia nu își poate propune sa renunțe la vechile învățături din contra e obligata sa le afirme în veci vecilor.
  Nu va convine, sunteți liberi sa plecați dar nu fiți ipocriți.
  Chiar dacă un om cu păcate ca Teodosie mărturisește Adevarul nu înseamnă că Adevarul își pierde din valoare. Adevărul rămâne adevărat indiferent cine îl mărturisește.

  • Fecioara Maria, Maria Magdalena, Sf Varvara, Sf Ana deci nu cred ca poti afirma ca niste sfinte sunt slabe. Tot femeile l-au cautat pe Isus, au crezut in el.
   Istoric vorbind, cele mai mari atrocitati au fost facute de barbati. Dpdv academic – daca vreo 1800 ani nu se chinuia evlaviosul de barbat sa impiedice femeile sa studieze (inclusiv teologia) poate acum mai ascultam argumente. Teologic – Dumnezeu a facut omul (barbatul si femeia dupa chipul si asemanarea sa) – daca ii pui unul langa altul diferentele sunt mici adica realizeaza oricine ca s aceeasi specie – nu e ca si cum ai pune un barbat langa un crocodil sa zicem…
   Si discutia ar fi lunga … eu nu cred ca evlavia si sfintenia sunt stabilite de oameni – pana la urma „pacatul” originar a fost al amandurora …. sa mai amintim de Cain si Abel … ca tot vorbiram de slabiciuni …. sau Iuda … sau Toma Necredinciosul …. Nu cred ca femeile au comis „pacatul suprem” omorandu-l pe Isus.
   Mie competitia asta lumeasca si enunturile astea anacronice mi se par ridicole … Dumnezeu cred ca si-ar dori sa fie predicat de oricine – fie ca e barbat, fie ca e femeie.

  • Nu cred că Isus a spus că sacrificiul său pe cruce a fost pentru salvarea lumii de păcatele omului. Preoţii trebuie că şi-au impus ideile lor asupra lui Isus. Noul Testament a fost scris la câteva secole după şi apoi timp de secole a fost editat, schimbat, şi cuvintele pe care Isus le-a rostit erau într-un limbă care nu mai e vie – aramaica. Nu este nici măcar ebraica – un dialect al ebraicii, dar diferit în multe feluri.
   Când cuvintele lui Isus au fost traduse – mai întâi în latină – o mare schimbare s-a produs: ele şi-au pierdut calitatea lor originală, savoarea. Ele şi-au pierdut ceva foarte esenţial: sufletul lor. Iar când din latină au fost traduse în română, ceva a fost din nou pierdut. De exemplu, câteva cuvinte la care să meditezi: „pocăinţa” este unul din cuvintele cheie pentru că Isus îl foloseşte iar şi iar, le spune discipolilor săi: „Pocăiţi-vă! Pocăiţi-vă, pentru că Ziua Judecăţii este foarte aproape.” El îl repetă de atâtea ori, că trebuie să fi fost de o imensă valoare pentru el. Dar ce înseamnă – „a te pocăi”? Întreabă preotul creştin; el va spune, „Acesta e un cuvânt simplu; toată lumea ştie ce înseamnă: pocăieşte-te pentru păcatele tale, pocăieşte-te pentru vina ta, pocăieşte-te pentru tot ce ai făcut.” Şi preotul poate fi de ajutor; el te poate ajuta pe căile pocăinţei. Dar cuvântul „a te pocăi” nu are nimic de-a face cu pocăinţa. Cuvântul lui Isus pentru „a te pocăi” înseamnă pur şi simplu „întoarcere”; nu înseamnă deloc pocăinţă. Înseamnă „întoarce-te spre interior”, înseamnă „întoarce-te la sursă”, „întoarce-te la propria ta fiinţă”. Asta înseamnă meditaţia: a te întoarce la sursă, a te întoarce la centrul ciclonului, a te întoarce la însăşi fiinţa ta.
   Acum poţi vedea diferenţa. Când foloseşti cuvântul românesc „pocăinţă”, are ceva foarte urât în el: păcat, vină, preot, confesiune; acesta este climatul cuvântului „pocăinţă”. Dar cuvântul aramaic înseamnă pur şi simplu „întoarce-te la sursă”, întoarce-te! Întoarce-te, nu pierde timpul.
   Şi aşa este cu aproape toate cuvintele cheie.

 37. Ba Avrame, cica a fost una … Maria …. cica fara de pacat care L-a nascut pe unul Isus, fiul Domnului. Da’ n-a auzit Teodosie de ea. Si poate ca nici matale. Si zice logicavca proasta: daca a alesnDumnezeu una, de ce n-ar puteavalege si alta / altele. Ca n-or fi toate preotesele pacatului, cum le vede inalt prea sfintitul

 38. Ăsta trebuie tuns și bărbierit duceți l la vatican să facă școala de corecție într o cameră de reeducare

 39. Asta e cu 300 de ani in urma civilizatiei. TRimiteti-l indarat in grota!

 40. Apropo de Adevar. Adevarul unora nu inseamna ca este si adevarul absolut, avem exemplul clasic al proiectiei cilindrului pe doua plane perpediculare: pe un plan proiectia este un cerc, iar pe celalalt un dreptunghi. Ambele sunt la fel de adevarate, dar daca suntem marginiti, incercam sa impunem adevarul nostru si ajungem sa ne sfasiem unul pe altul.

  Iar Isus Cristos (sau Iisus Hristos daca iti place greaca mai mult decat latina) spune: „În casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt. Iar de nu, v-aş fi spus. Mă duc să vă gătesc loc.”

 41. G4media, din respect față de cititorii voștri, sper sa încetați în a mai scrie articole pe seama acestui personaj.
  În plus, sunt curios dacă CNCD se va sesiza pe seama acestei declarații.

 42. Și totuși, care este adevărul despre îndepărtarea femeii din erarhia credinței creștine?
  Lasă-ma cu Adam și Eva, vreau adevărul despre credința lui Iisus Hristos în Dumnezeu-Tatăl și despre încrederea Lui în femeie!!!
  A făcut Iisus Hristos vreo deosebire între femeie și bărbat, a erarhizat El sexele?!
  Nu cred!
  Nedreptatea asta a fost făcută femeii, pe parcursul a peste doua mii de ani, de mincinoșii care au condus bisericile catolica și ortodoxa.

 43. Cantatul in biserica si aghezmuitul sunt treburi „for men only”, ce n-ati inteles? Si asta cam in toate religiile. La ultraortodoxi doar femeia munceste, barbatul se duce la bilbioteca sa citeasca si sa discute „textele sfinte”. Religille au fost inventate de puturosi pentru lenesi. Desi popa de la mine din parohie are ditamai ferma, nu e deloc lenes. Nu mai inteleg nimic.

 44. Cantatul in biserica si aghezmuitul sunt treburi „for men only”, ce n-ati inteles? Si asta cam in toate religiile. La ultraortodoxi doar femeia munceste, barbatul se duce la bilbioteca sa citeasca si sa discute „textele sfinte”. Religille au fost inventate de puturosi pentru lenesi. Desi popa de la mine din parohie are ditamai ferma, nu e deloc lenes. Nu mai inteleg nimic.

 45. Adam a făcut bine că a mâncat din măr, fără puța lui Eva raiul nu era rai. Logic !

 46. Vorbeste de pacate, cand mare turnator si acuma milionar, Mercedes Benz! Asta inseamna credinta.

 47. este despre concurenta(concurenta nu este pe placul nimanui) si cine detine controlul, femeile ar ajunge sa detina controlul, probabil fiindca cei mai multi credinciosi si credincioase ar alege parohiile conduse de femei.

  • Concurenta inseamna competitie, iar competitiile duc la schimbari(reforme), adica niste concesii. Femeile ar avansa rapid in ierarhie, au metodele si mijloacele necesare, si ar ajunge sa detina controlul. Pe undeva, ar fi chiar distractiv, ca in politica.

 48. Pentru toti cei care mai cred in aceasta institutie ortodoxa din Romania, recomand sa cititi inca odata si sa rumegati aceste cuvinte:
  ‘….ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus……’
  Cu alte cuvinte: daca taceai, filozof ramineai!!!! Dar cu tacerea este mai greu.

 49. Asa este, in mod intentionat amesteca adevarul cu minciuna si uita ca tocmai rugaciunea continua a unei femei mai tine lumea, Maica Domnului. Din pacate aceste rastalmaciri misogine ale bibliei au adus societatea in punctul in care se afla azi. Degradarea sistematica a femeii, incurajarea abuzurilor, lipsa de respect si empatie slabesc institutia familiei, care este insasi celula de baza a societatii, fara de care am inceta sa mai existam ca neam omenesc. Ganditi-va ca aceste idei nu sunt noi ci au fost din pacate perpetuate generatie dupa generatie de niste nefericiti care nici ei nu se mantuiesc si nici pe altii nu lasa. Asemenea pastori au stricat generatii, le-au pervertit inimile si mintile, au contaminat cu veninul lor lumea! Pietismul lor ieftin nu e Ortodoxia Sfintilor Parinti! Femeia si Barbatul reprezinta un intreg, fiecare isi are locul si rolul sau in ierarhia stabilita de Dumnezeu, barbatul a primit rolul preotiei iar femeia cel sacru al nasterii, fara ca unul sa fie inferior celuilalt. Cat despre pacatul originar, vina se imparte iar consecintele le experimentam toti, fiindca am incetat sa mai purtam chipul sfinteniei si ne-am transformat in bestii. Sa avem sus inimile si discernamant in toate! Doamne ajuta!