G4Media.ro

Fostul premier Dacian Cioloș, după anunțul lui Marcel Ciolacu despre relaxarea condițiilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Fostul premier Dacian Cioloș, după anunțul lui Marcel Ciolacu despre relaxarea condițiilor pentru Schengen: ”Nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru osciorul austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european”

Fostul premier Dacian Cioloș a declarat, după anunțul lui Marcel Ciolacu despre relaxarea condițiilor pentru Schengen că ”nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru <<osciorul>> austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european”:

  • ”Văd că premierul Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea „flexibilizării” poziției Austriei pe Schengen. Se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au. Eu aș vrea să știu care a fost negocierea pentru aderarea completă la Schengen. Și când va avea loc etapa a doua, cu frontierele terestre? Pentru că marile pierderi de timp, bani și nervi la granițe sunt la frontierele terestre nu la cele aeriene. Da, este un început bun această veste dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru „osciorul” austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european. Responsabilitatea guvernului și a președintelui este să obțină un calendar precis pentru întregul proces de aderare”, a scris fostul premier Dacian Cioloș.

Premierul Marcel Ciolacu a scris sâmbătă pe rețelele sociale că Austria și-a flexibilizat poziția pe Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Anunțul premierului vine după ce presa austriacă a scris că guvernul de la Viena e de acord cu intrarea României și Bulgariei în Schengen cu aeroporturile, cu anumite condiții.

  • „Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris Ciolacu.

Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner ar fi de acord ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile dacă cele două țări și Comisia Europeană acceptă un set de cereri, transmite radioul public austriac ORF, care citează surse guvernamentale.

Dacă Austria îi va ridica veto-ul, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE, dar vor trebui să se identifice la check-in – la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE.

„Kurier” menționează condițiile avute în vedere de Austria: creșterea de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil, în special afgani și sirieni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. NU avem de ce ne bucura pentru că de fapt nu este rezolvată principala problemă, anume, faptul că orice produs comercial care traversează o frontieră terestră Schengen este mai puțin competitiv din cauza costurilor suplimentare generate de timpii de așteptare.

    Problema nu este că îmi este controlat mie pașaportul la aeroport, ci că România și românii în general pierd bani din pricina unei bariere comerciale care ne împiedică să fim pe deplin parte la piața comună, precum celelalte state membre.

    Apoi, este aberant ca România să accepte relocarea migranților din Spațiul Schengen care nu au trecut prin România, atât timp cât ea nu face practic, cu adevărat, parte din spațiul de liberă circulație.

    Protestele împotriva acestei decizii vor fi întru totul justificate, indiferent cine le organizează!

    • Clarrrr, vor fi prote.ste in masa 😂😂😂. Deci nu am avut prote.ste cand nu ne au bagat efectiv si o sa avem acum. Sigur sigur… 😂

    • @DaciaLogan1 _ „Deci nu am avut prote.ste…”

      Protestele foarte probabile vor exista NU din cauza [ne]admiterii în Schengen, ci din cauza relocării migranților pe teritoriul nostru.

      AUR, spre exemplu, de abia așteaptă să le organizeze, asemenea colegilor din „familia conservatorilor europeni”, la care tocmai a aderat.

    • Tocmai Simion a spus ca avrm nevoie de migranti. O stie si el, o stiu toti. Avem nevoie de 150.000 doar pt anul viitor 😂

  2. Reactia domnului Ciolacu este, cu tot respectul pentru functia pe care o detine, absolut ridicola si infricosatoare pentru ca arata cat de deconectat este politicul romanesc aflat in campanie electorala, fata de dorintele reale ale tarii. Nimeni si repet, nimeni care are mintea la el nu va considera aceasta o „dezghetare” ci o noua umilinta. Dupa 16 ani de stat pe bara, in loc sa zicem un mare „NU” la orice mai putin aderarea completa in Schengen, noi ne bucuram? Adica dupa umilinta din 2022, in loc sa ne mentinem pozitia, noi scadem presiunea si acceptam mizeria asta la schimb cu afgani?! Sunt momente in cariera unui politician cand trebuie sa faca ceva diferit iar acum este acel moment. Dl. Ciolacu trebuie sa zica un „NU” raspicat si apoi in campania electorala sa scoata in evidenta ca nu mai acceptam umilinta niciunei tari… Dansul in schimb se bucura??!! Traim in aceeasi realitate…. ?

    • Nici macar nu au negoci.at si lumea deja pleaca dupa fen.ta 😂😂😂😂