G4Media.ro

Fondatorul unui lanț de restaurante din România propune patru soluții pentru salvarea…

Fondatorul unui lanț de restaurante din România propune patru soluții pentru salvarea Horeca. Omul de afaceri și-a vândut mai multe proprietăți pentru a nu-și pierde brandul construit în peste 20 de ani

Fondat de omul de afaceri Marcelus Suciu, grupul Marty a devenit unul dintre cele mai mari businessuri de restaurante din România, cu afaceri de peste 12 milioane de euro în 2018 și 2019. De când a început pandemia, grupul s-a prăbușit. Marcelus Suciu,  fondatorul brandului, spune că „ce se întâmplă cu HoReCa este o bătaie de joc a guvernanților. Am avut șase închideri/deschideri, este inuman. Lăsați-ne să supraviețuim!”

Grupul Marty operează șase branduri printre care se numără Olivo Caffe & Bistro, restaurantul cu specific franțuzesc Bistro Bujole, prăjitoria de cafea Olivo Coffee Roasters, lanțul de cafenele de specialitate Narcoffee Roasters și institutul culinar Transylvania School of Hospitality, însă cel mai important motor al businessului rămâne lanțul Marty Restaurants, care cuprinde nouă locații dintre care opt în Cluj-Napoca și unul în București, în centrul comercial Sun Plaza, precum și divizia de catering și evenimente Marty Events & Catering.

Într-un singur an, de la 715 angajați, Marcelus Suciu a rămas cu 300.  Pentru a-și ține afacerea în picioare, omul de afaceri și-a vândut peste 90 % din proprietăți.

„Horeca mi le-a oferit, nu le-am câștigat la loto, așa că le-am oferit înapoi. Am vândut două imobile, o hală industrială, terenuri. Tot ce am câștigat am dat înapoi. Sunt 25 de ani din viața mea, nu pot să închid și să uit. Dar finalul nu e departe. E dramatic ce se întâmplă cu această industrie. E dramatic. Erau peste 400.000 de oameni care lucrau în HoReCa”, spune Marcelus pentru g4media.ro.”

  • El completează: „Eu am un lanț mare, să spunem. Dar cine are un mic restaurant de familie, unde lucrează bunica la bucătărie, mătușa locuiește sus, copiii lucrează tot acolo, sunt 7-8 care trăiesc din asta. Cei mici, care vor muri. Nimeni nu se gândește nici la ei. E șocant.”
Sursa Foto: Facebook/ Olivo Coffee Roasters

„Pornim de  la premisa, cu care cred suntem cu toții de acord, și anume că viața umană este sacră și că nu există niciun alt deziderat (material, profesional etc.) mai important decât protejarea vieții și a sănătății individuale. Mergând mai departe, nimeni din industria ospitalității responsabile nu își dorește inversarea acestor valori.

Însă, există două aspecte care nu pot fi ignorate: esența ospitalității, care reprezintă cele mai puternice nevoi umane (nevoia de apartenență și integrare socială, nevoia de apropiere și interacțiune umană, nevoia de a avea un statut și de a conta în societate) și importanța industriei HoReCa în economia țării.

Aceasta reprezenta, înaintea pandemiei, un important contribuabil la bugetul de stat, o industrie cu aproape  400.000 de mii de locuri de muncă, împărțită în peste 120.000 de firme, fiind totodată prima fațetă de pe cartea de vizită a țării noastre.

Avem nevoie de sprijinul administrației locale și centrale în susținerea investițiilor noastre și, mai ales, de măsuri pragmatice cu  impact imediat. Diferența între a avea restaurantele deschise, chiar cu limitarea de 30% din capacitate, cu respectarea strictă a tuturor normelor sanitare impuse, desigur, și închiderea restaurantelor – face diferența între supraviețuirea sau colapsul afacerilor din HoReCa”, mai spune fondatorul Marty.

El vine cu câteva propuneri inspirate din deciziile luate de UE pentru a sprijini industria. Propuneril formulate de executivul european au fost aprobate prin vot de Parlamentul European.

El vine cu patru propuneri de la HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România):

  • În consecință, pornind de la propunerile HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România), susținem următoarele acțiuni concrete pentru a putea supraviețui în condiții de impredictibilitate pandemică:
  • Industria ospitalității să fie decuplată de la rata de incidență de 3% la mia de locuitori. Menționăm faptul că, până la aceasta dată nu există studii desfășurate în România care să ateste că restaurantele, care respectă în totalitate toate normele sanitare, sunt factori de risc în răspândirea virusului SARS-COV 2.
  • Dacă guvernul va decide menținerea închiderii restaurantelor, cerem ca, în prealabil, să pregătească fonduri sau programe cu aplicabilitate imediată pentru a veni în sprijinul antreprenorilor, în vederea achitării plății chiriilor, utilităților, materiilor prime etc. Industria HoReCa are nevoie urgentă de fonduri de sustenabilitate economică plătite în maxim o lună de la închidere, nu în timp de un an și după lungi discuții birocratice, când majoritatea firmelor riscă falimentul.
  • Orașele care reprezintă și centre universitare, cu infrastructură complexă, atât în zona de afaceri, a educației, dar și a sănătății,  să fie evaluate proporțional, obiectiv și transparent în raport cu numărul de teste efectuate, în comparație cu alte localități unde se poate observa un volum extrem de scăzut de testare.
  • Posibilitatea participării a unui reprezentant HoReCa în ședințele comitetului județean pentru situații de urgență astfel încât, pe viitor, să poată fi prevenite sau chiar evitate situațiile care au dus la închiderea activității după doar patru zile de funcționare.

„Haideți sa ne imaginăm că restaurantele și cafenelele nu se închid, cazurile COVID-19 nu cresc și vecinii și prietenii noștri nu își pierd slujbele. Viața continuă și împreună trecem cu bine peste flagelul acesta, care ne macină pe toți. Posibil? Eu cred că scenariul este fezabil, realistic și tangibil. Asta, dacă cei implicați din industria ospitalității și autoritățile competente ajung urgent la un numitor comun într-o negociere crucială pentru viitorul a peste 300.000 de români, puternic afectați de restricțiile impuse.  Pornim de la credința că dacă în viață  nu simți durerea celuilalt nu vei putea păși pe același drum cu el”, a ai declarat pentru G4Media.ro omul de afaceri Marcelus Suciu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Operatia a reusit pacientul e mort.

  2. Se poate trai si fara ”horeca”. Se vor face alte restaurante care sa vanda cafea cu 1000% adaos si mancare proasta.

    • Dacă erai tu bucătar și eram eu un dobitoc de om ce făceai unde te ai angaja când toate restaurantele sunt închise răspunde ipocritule

    • Numai cretini comentaci. Asa ceva. Sa moara altu, atata timp cat nu ma doare pe mine ce conteaza

  3. Cortuletele astea d eplastic sunt o sursa sigura de imbolnavire. Sunt neaerisite, neventilate si cand intri respiri toti virusii expirati in aer de precedentii consumatori. Mi se par cea mai proasta idee pe timp de pandemie.

  4. Si economia de piata unde este in propunerile patronului? Adica dupa pandemie sa fie tot ei la linia de start, sa se conserve situatia din prezent.
    Din pacate nu functioneaza asa economia de piata. Dupa pandemie se vor deschide restaurante dar patronii pot sa fie cei vechi sau altii noi.
    ORicum adevaratii „specialisti” HORECA sunt de mult plecati. Angajati ca cei din prezent o sa fie si peste 2-3 ani.
    E la fel ca la statele nationale: patronii care au economisit in perioada de crestere au sa supravietuiasca si caderii, cei care au papat resursele au sa dispara.
    Sa dai bani de la stat pentru o industrie care moare si reapare sigur, este prostie curata.

  5. Oamenii cinstiti nu reusesc in Romania pentru ca cei cu care concureaza sunt incorecti, tupeisti iar unii chiar bine mufati la “organ” cu protectie. Pe acest fir logic nici domnul de fata nu cred ca sta prea bine la capitolul onestitate…iar bani publici pentru horeca avand in vedere gradul de conformare al industriei…

  6. chiar nu o sa il plang pe marcelus amaratul care isi trateaza angajatii „excelent” si ii tine pe niste salarii mizere de 4h pe carte de munca. sa nu mai vb cata evaziune face acest baiat (cu nevasta cu tot) pe toate locatiile si la fel ca toata industria horeca.
    De asta sunteti pasati de catre guvernanti, pentru ca aveti un sector jenant bazat pe ciubucareli care sariti ca arsi cand trebuei sa platiti taxe si dupa urlati ca nu va baga in seama guvernul. Bateti mai mult din gura decat produceti. Hai faliment usor!

  7. Pai daca te plangi ca ai fost inchis si deschis de vreo sase ori, ia vezi, de cate ori s-au respectat normele dupa fiecare deschidere?
    Ca de fiecare data plang patronii cu lacrimi de crocodil la TV si se jura ca au toate conditiile pt a respecta distantarea si de fiecare data vedem dupa deschidere altceva.

    Ok, la modul ideal s-ar lua masuri de la caz la caz, dar:
    1. autoritatile noastre nu au capacitatea de a supraveghea continuu fiecare locatie
    2. chiar daca ar avea aceasta capacitate, inchizand unitatile aglomerate, aglomeratia s-ar muta catre celelalte si tot spre inchidere (cvasi)generala s-ar ajunge

  8. Si de ce n-ai vinde prin curieri, cum se face acum? Care-i problema? Adapteaza-te!

    • Încearcă tu. Abia astept sa ne povestești dupa cum a fost. Dupa ce ti faci o afacere, credit la banca si ti-o închide statul eventual. Ups

  9. De la Marcelus, cum supravietuieste???? Toti se plang cand dau de greu, in rest sunt la Miami.

    • Cred ca va scăpa cel mai important aspect.
      Economia de piață este singura care trebuie sa decidă cine supraviețuiește economic și cine nu.
      Chiar aici e problema! Dar vad ca refuzați sa o aduceți in discuție sau sunteți, ca majoritatea care și dau cu părerea, prost informat.
      Guvernul a INTERZIS pe anumite perioade ori a LIMITAT prin ordonanțe militare sau de urgenta, funcționarea industriei.
      Poi cum vine asta nene, îmi interzici activitatea, dar îmi iei taxe cu cinism ca și cum nu s ar fi întâmplat nimic. Mai mult, de mâine îmi ceri, tu ca guvern sa închid, da cine mi plătește ceea ce am pe stoc, din moment ce nu mai am voie sa vând?
      Și eu activez în domeniu, am câteva locații și deci, sunt mult mai mic decât Suciu, dar lovitura a fost dezastruoasa. E ca și cum v as spune dvs, veniți la servici 11 luni, primiți 10% din leafa dar aveți de plătit facturi și chirie ca pana acum?
      Oare ce datorii ați acumula în 11 luni?
      Sunt ele rezultatul economiei de piață? , evident ca nu. Vi s a interzis dreptul la plata, nu și la a plăti.
      Toate astea, în timp ce niciun supermarket unde îți sufla în ceafa la case, nu s a închis o zi pe timpul pandemiei.
      Ma somidarizez cu Suciu, dar cred ca i scăpa și d-lui ceva esențial. Sunt de acord sa închid, cred în acest virus și în păstrarea siguranței populației, dar în clipa în care ma închizi, a doua zi vii cu banii de chirie, marfa expirata, datorii restante și care urmau sa fie plătite dacă activitatea s ar fi desfășurat.
      Dar nu, nici vorba de a despăgubi profitul nerealizat, departe de noi acest gând, dar măcar sa îți fie protejate activele și averea personala care este mai mult decât nedrept sa fii nevoit sa le vinzi ca să ți ții afacerea în viata, nu din condiții vitrege ale pieței, care ar fi dde înțeles, ci ca urmare a interdicțiilor de stat.

  10. Moarte chiaburilor! Traiasca proletariatul!
    Sa dea faliment toate restaurantele si sa se dea astora care comenteaza pe aici.
    Dar sa dea faliment nu este destul. Sa fie trimisi la Canal!

  11. O petiție de semnat on line nu ar fi o idee chiar proastă. Solidaritate cu HoReCa! Nu avem curajul de a ieși în stradă, cum fac olandezii, spaniolii, etc. dar de dat cu subsemnatul nu ne ferim. Ieșirea din isteria colectivă trebuie să înceapă de undeva.

  12. Domnule Marcelus Suciu, daca dvs ati pierdut munca de 25 de ani alti concetateni si-au pierdut viata pentru ca spitalele nu au mai avut capacitatea de a trata bolnavii cronici non-covid.
    400k locuri de munca… platite prost sau la negru.
    Cat despre respectarea regulilor… dupa primul lockdown la Mantuleasa 40 am vazut o masa cu 6 persoane fara masca desi limita era 4.
    In luna septembrie la Casa Doina, Eselnita, un ospatar ne spunea ca nu crede in COVID si doar noi de prin capitala ce suntem mai speriati. Ospatarul nu purta masca.
    Barcile care organizeaza excursii pe Clisura Dunarii sunt umplute pana la refuz, oamenii stau umar la umar. Nu exista nicio distantare sociala!
    Pensiunile din golful Mraconiei sunt pline pana la refuz si petrecerile se tin lant de joi pana miercuri!
    In luna octombrie la Cabana Padina in restaurant in interior nu se respecta nicio distantare sociala iar distractia se aude de la hotel Pestera.
    In luna Noiembrie la cabana Varful Ciucas am cerut sa fim serviti afara. Am fost refuzati! Inauntru erau mese de 6 sau 8 persoane pline, distanta intre mese nu depasea 1,5 metri iar ventilatia era precara.
    As putea continua cu exemple de genul celor de mai sus din toata tara.
    Am si exemple pozitive, evident, dar sunt mai putine.
    Banii de ajutor nu sunt de la presedinte sau premier sau parlamentari de-acasa, sunt din taxele si impozitele pe care noi le platim. Din banii celora care ospatarii le spun ca nu cred in covid sau pe care refuza sa ii serveasca afara. Eu refuz sa ii ajut pe-acei oameni!
    Domnule Marcelus Suciu, va invit sa va delimitati public de astfel de practici si agenti economici din HORECA, sa le cereti autoritatilor sa intervina acolo unde este cazul. In felul acesta contribum la scaderea numarului de infectari si-atunci n-o sa mai fie nevoie de inchideri/deschideri, implicit nici dvs si afacerile dvs nu vor mai avea de suferit.

  13. Publicitate pentru un clujean, in timp ce in Bucuresti sunt lanturi de 10 ori mai mari si care nu sunt prezentate ca fiind „unul din cele mai mari lanturi”….

  14. Propunerile sunt bune cu un singur amendament. Sa se deschida in prima faza cu posibilitatea de maxim 50% din capacitate. Cine este prins ca nu respecta cerinta 1 an de zile sa aiba restaurantul inchis.

  15. Ai dreptate!
    Nu moare nimeni fara cârciumarii ăștia!
    Angajații să intre în șomaj tehnic, cu 75% din salariul declarat, iar minunații antreprenori – Morad, Petrescu și ceilalți – să se”reinventeze”, parcă așa se spunea!
    S-au închis fabrici și uzine care produceau bunuri utile românilor, sute de mii de oameni au avut de suferit. Situațiile se schimbă – nu mai ies bani din ospătărie, fă o facultate și angajează-te, într-o bancă, farmacie, firma IT!!

    • Si daca se închide firma ca nu mai poate plati chirii utilități credite ce somaj tehnic crezi ca mai vine mare geniu?
      Dar daca tu rămâi fără job crezi ca moare cineva?

  16. CE SFAT IDIOT-PT. ANGAJARE LA BNCA,FARMACIE,FIRMA IT TRE PILE SI LOCURILE NU SINT CU MIILE!