G4Media.ro

Florin Cîțu: ”Să ajungem cu deficitul sub 3% în 2022 și apoi…

Foto: Pexels.com

Florin Cîțu: ”Să ajungem cu deficitul sub 3% în 2022 și apoi putem discuta și de zona euro”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, la Digi24, că România ar putea intra în 2024 în Mecanismul Ratelor de Schimb II, ca pas premergător adoptării euro și asta cu condiția ca în 2022 deficitul bugetar să ajungă sub 3%.

„Trebuie să fim foarte oneşti. Depinde cât de rapid corectăm ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile. Dacă corectăm rapid aceste dezechilibre, fără prea mari costuri pentru economie putem să sperăm la 2024 la intrarea, nu în Zona Euro, în Mecanismul Ratelor de Schimb II, şi după aceea în Zona Euro”, a declarat Florin Cîțu.

Invitat să comenteze faptul că Bulgaria va adopta euro înaintea României, Cîțu a precizat că vecinilor de la sud le este mai ușor întrucât moneda națională este de multă vreme legată de euro printr-un curs de schimb fix.

„România nu este acolo şi are de parcurs etapa până în 2024 aşa cum arată lucrurile astăzi, clar. Dar dacă nu am fi avut ultimii trei ani în care toate, toate dezechilibrele macro au fost adâncite, au fost lărgite de politica iresponsabilă a PSD din ultimii ani am fi putut spune 2024, da este un obiectiv pe care vrem să-l atingem. Până acum corectăm şi ca să corectezi e nevoie de timp”, a afirmat ministrul.

Planurile Bulgariei de a intra în anticamerea zonei euro și să adopte moneda europeană în 2023 sunt ”realizabile”, a declarat Kristalina Gheorghieva, directoarea Fondului Monetar Internațional, transmite Reuters.

Bulgaria speră să adopte până la sfârșitul lunii aprilie mecanismul ratei de schimb ERM-2, o precondiție pentru intrarea în zona euro care ar putea avea loc în 2023.

”Așteptările mele sunt ca planurile Bulgariei pentru intrarea în zona euro să se realizeze după cum au fost planificate. Bineînțeles că nu spui hop până nu treci pragul, dar lucrurile arată foarte bine”, a declarat Gheorghieva într-un interviu pentru postul public de radio din Bulgaria.

Citește și: Șefa FMI, Kristalina Gheorghieva: Bulgaria ar putea intra în zona euro din 2023

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. romania tot intra in mecanismu ala de 20 de ani
    de cand am intrat in uniune tot ne promit „la anu”
    pana una alta bulgaria ne intrece
    vine criza anu asta sau anu viitor si apoi iar se amana cu 10 ani intratu

  2. Atunci nu mai creşteţi pensiile!

    Dar nu puteţi, fiindcă PNL cumpără voturi precum PSD.

  3. Hai mai bine sa nu mai discutam de zona euro.
    Zona euro e ca pinza paianjenului unde economiile mai slabe sint mustele. Treaba cu Bulgaria in zona euro nu inseamna nimic, ei sint practic in zona euro (in zona marcii germane intii) de cind au dat faliment, leva fiind legata la curs fix de euro. Rezultatul e o raminere in urma ca si in cazul Greciei sau Italiei.