G4Media.ro

Florin Cîțu: ne împrumutăm mai ieftin decât pe vremea PSD-ului / Gradul…

Sursa Foto: Facebook

Florin Cîțu: ne împrumutăm mai ieftin decât pe vremea PSD-ului / Gradul de îndatorare al țării e de sub 50%

Premierul Florin Cîţu a afirmat că gradul de îndatorare al României este sub 50%, fiind unul din cele mai mici din Uniunea Europeană, şi a precizat că ţara noastră se împrumută mai ieftin ca pe vremea PSD şi o face doar pentru investiţii, anunță News.ro.

Florin Cîţu a fost întrebat sâmbătă, la Bacău, de ce mai este nevoie de împrumuturi externe dacă a clamat o creştere economică. “În primul rând gradul de îndatorare al României este sub 50% în acest moment, este unul din cele mai mici din Uniunea Europeană şi chiar dacă ajunge la 50%, tot rămâne printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Gradul de îndatorare a crescut în toate ţările din lume anul trecut, când a crescut deficitul. Împrumuturile pe care le face România astăzi merg pentru a acoperi un deficit bugetar, deficit bugetar care şi în trecut, pe vremea PSD-ului, se acoperea tot din împrumuturi. E o diferenţă acum, ne împrumutăm mai ieftin. Şi mai este o diferenţă, ne împrumutăm doar pentru investiţii. Anul acesta este primul în care România se împrumută doar pentru investiţii”, a explicat premierul.

El a precizat că România se împrumută la o rată a dobânzii mai mică decât creşterea economică.

“Mai mult, ne împrumutăm la o rată de dobândă mai mică decât creşterea ecomonică, ceea ce înseamnă că putem să plătim datoriile acestea şi, mai mult, ne-am împrumutat săptămâna trecută la dobândă negativă, asta înseamnă că dăm mai puţini bani înapoi decât am împrumutat”, a mai afirmat Florin Cîţu.

Sursa Foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Pe vremea PSD-ului era la 25% (realizat de PD-L Basescu). Va rog sa ne aprobati comentariile decente!

  2. Taci dracului…Penalule!

  3. Vorbe pt. gura-casca….
    50% datorie din PIB (!!!) adica inseamna din toata ecomomia. Bugetul ststului nu inseamna intr-un an mai mult de 30% din economie.
    Asa ca ne va lua Bugetul de Stat pe 1 an si jumatate sa le platim.
    Problema e ca noi nu reusim.sa ne auto-intretinem din Bugetul de stat (prea multa hotie), daramite sa mai platim inapoi.
    Dobanzile se pot schimba si pot creste datoria publica.

    • mariusica mergi ba la reciclare ca esti habarnist

    • Daaa, cel mai tare argumeent ai gasit!
      Altul mai ai?!?

    • @Marius

      Nu ii raspunde celui care are nick-ul „m,v,s” etc pentru ca este postac PNL si la orice comentariu negativ la adresa lui Citu&comp polueaza cu ineptiile sale.

    • m este suparat pt ca m a prins cu nevasta lui. Saraca a ceda usor la power play deoarece m este un lingau la minister. Nu este potent

  4. Te recu de penal

  5. Nu le mai zice la astia ca habar nu au ce-i aia imprumutul ieftin sau negativ . Ei inca viseaza la C.A.R. sau sa se duca ca prostii la camatari dupa ce pupa vreo doua moaste si tin degetele crucis sa aiba noroc .Imprumuta cit de mult poti – la negativ si dezvolta tara . Baga banii doar in investitii si mareste pensiile incepind cu 2023 atunci cind totul se va fi reechilibrat . Lui Mastrioani iti poti da de acum sa faca si el in primavara un paste fericit .

  6. Minti asa cum ai mintit in legatura cu condamnarea penala si CV-ul.
    Du-te acasa si lasa locului altcuiva capabil.

  7. Si vaccinurile trebuie plătite. Și alea tot investiții sunt.

  8. cursdeguvernare.ro, 16.08.2021: „Dobânda pe Termen lung pentru România, majorată pentru a treia lună consecutiv și pe contrasens cu trendul european.
    Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna iulie 2021, până la 3,24%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană.

    Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite a revenit, astfel, aproape la nivelul din octombrie 2020, după ce coborâse în februarie 2021 la cel mai redus nivel din ultimii ani (2,65%).

    De reținut, nivelul dobânzilor la noile credite luate „a la long” nu s-a majorat în nicio altă țară membră UE cu excepția Cehiei.

    Doar că acolo este vorba despre o majorare până la numai +0,05 puncte procentuale, de 3 ori mai mică decât în cazul nostru.
    Bulgaria (+0,14%) și Lituania (+0,16%) au păstrat nivelul din luna precedentă iar toate celelalte state au consemnat scăderi ale acestui indicator de dobândă.

    Cele mai reduse dobânzi au fost consemnate de Germania (-0,45%), Luxemburg (-0,40%), și Olanda (-0,38%). Din fostul bloc estic, cel mai bine s-a plasat Slovacia (care a adoptat moneda unică încă din 2007), cu -0,14%, mai bine decât Austria (-0,13%), Finlanda (-0,10%) și Danemarca (-0,05%).
    De reținut, Grecia (+0,70%) și-a continuat trendul descendent și s-a plasat sub Italia (+0,75%).

    În acest context, România a rămas detașat pe PRIMUL loc în TOPul celor mai SCUMPE Imprumuturi ce pot fi luate de un stat membru al Uniunii și s-a distanțat din nou de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar.
    Majorarea costurilor de împrumut pe contrasens cu practica europeană ar trebui să ne dea de gândit din perspectiva majorării datoriei publice.

    Ecartul costurilor de împrumut s-a mărit la circa 14% în raport cu următoarea clasată, Ungaria.
    După o tendință de diminuare în lunile anterioare, diferența s-a majorat în raport cu Cehia (+88%) și a urcat la un nivel dublu față de Polonia, economie cu regim valutar similar și cea mai apropiată în structură de cea românească.”

    • nu stii ce e dobinda negativa sau iar le minicunesti cu spor RUSINICA

    • iar bagi strimbe cind t se spune clar ca este o dobinda mai mica decit in trecut si unele imprumuturi sunt negative Sa iti fie rusine Minciuni sfruntate

  9. Si unde sunt miliardele de euro împrumutate de Câțu ,a împrumutat ăsta într-un an cat toți ceilalți în 30 de ani.

  10. Deci dupa capul betzivului Catzu nu conteaza ca ne imprumutam pana in gat conteaza ca dobanda e mica
    HAHAHAHAH

    • Dobanda la care se imprumuta Romania NU e deloc MICA, e cea mai MARE printre Statele din zona!
      E putin mai mica decat in vremea PSD, dar e foarte mare, comparativ cu Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia, Grecia…
      Am postat la Ora 6:41!

    • ai intors-o ca la ploiesti ? nu stii ce e dobinda negativa ?

    • helo habar nu ai de economie

  11. ne facem probleme cand nu o sa se mai poata imprumuta, pana atunci:

    Bebeluselor, dans!

  12. Cat timp NU vedem la Minsietrul de finante un Document care sa arate CLAR unde se duc Sumele uriase IMPRUMUTATE aproape zilnic de Ministerul de finante, adica NU vad TRANSPARENTA cheltuirii banilor IMPRUMUTATI, nu cred o iota din ce abureste Zombiliticul asta!

    Ia uite de ce spun asta: uite ce promisiuni marete facea in Octombrie 2020, cand ia uite ce promitea Zombilica: TRANSPARENTA si COMUNICARE pe subiectul BANILOR PUBLICI si al BANILOR IMPRUMUTATI!
    1 Octombrie 2020, bursa.ro: „Florin Cîţu promite TRANSPARENTA în legătură cu Imprumuturile.
    Ministrul Finanţelor a mai promis ieri că va ţine în fiecare zi de LUNI a săptămânii câte o Conferinţă de presă în care va ANUNTA cât doreşte să împrumute MFP în săptămâna respectivă pentru finanţarea deficitului bugetar, la ce scadenţe, iar ulterior dobânzile la care s-au contractat creditele. Ministerul de Finanţe se împrumută din piaţa locală în fiecare luni şi joi.
    „Toate aceste sume pe care le împrumutăm au legătură cu deficitul bugetar. Tot în acest proces de TRANSPARENTIZARE am trimis fiecărui senator şi deputat, şi voi trimite în continuare, Execuţia (bugetară) lunară. (…) În aceste Conferinţe de presă voi EXPLICA cetăţenilor Execuţia bugetară pentru a vedea UNDE se duc BANII pentru acest deficit bugetar”, a precizat Cîţu.

    Zombilica NU a tinut nici o Conferinta de presa pe aceste 2 subiecte, nici una macar!
    Nici una pe subiectul IMPRUMUTURI, nici ca Minsitru de finante, nici ca Premier!!
    Nici ca Minsitru de finante NU a aparut niciodata sa prezinte PUBLIC Executia bugetara aferenta fiecarei Luni dupa data de 25 ale Lunii!
    NICIODATA!
    Executia bugetara e prezentata pe site-ul MF si Dumnezeu cu mila, NU avea curaj sa apara in fata jurnalistilor, ii e frica, fuge de jurnalisti!
    NU a iesit niciodata sa EXPLICE unde se duc BANII Imprumutati, sa prezinte Documente ale MF, habar nu are sa vorbeasca liber, un premier fricos, care NU are curajul deloc sa stea in fata INTREBARILOR jurnalistilor, cum il OBLIGA Legea nr 544/2001 privind Accesul liber la Informatii de Interes pubklic, la Art. 17!!!
    Minte, citind dupa foi!

    • nici ce este o investitie nu stii ? de plins . iar minti de ingeata apele

    • nici nu stii un site sa citesti ?vrei mura in gura

    • lili rusine citeste si vei afla

    • @s: spune-mi, te rog, care e Documentul de la Minsiterul de Finante unde putem CITI cum sunt alocati BANII IMPRUMUTATI!
      Vreau sa vad acel Document!
      Da un Link sau spune adresa de la MF!
      NU exista, doar povesti de-ale Zombiliticului asta mincinos si tepar si penal si falsificator de CVuri!!!
      BANII din Imprumuturi sunt folositi la Plata Cheltuielilor curente ale Statului, Cheltuieli care fac Deficitul bugetar: Salarii si Pensii plus Ratele respectiv Dobanzile la Imprumuturile anterioare!
      Asa spun de fiecare data in Comunicat cei de la Minsiterul de finante in ziua in care anunta suma die Imprumutatl!

      Uite: G4media, 27 Mai 2020: „Guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro în luna mai de pe piețele străine. Împrumuturile cresc pe măsură ce deficitul bugetar se adâncește.
      „Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare în creștere, rezultate din deficitul bugetar și volumul refinanțării datoriei publice”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, potrivit comunicatului citat.

      Nici urma de cuvantul INVESTITII!!!

    • Florin Cîțu investește în propria persoană.

    • vorbim de lucruri diferite . banii imprumutati au destinatii precise functie unde provin ei . investitii , diferenta pensii , credite de rambursat , dobinzi la alte credite etc .

  13. Drogatul de K-k-zu poate sa indruge verzi si uscate, dar are zilele numarate. Cand partidul se va duce pe copca, il vor inghiti baronii pedelisti cu fulgi cu tot.

  14. Se rostogolesc, din trecut ,multe credite neachitate, dobinzi la dobinzi , multe datorii nerambursate la termen , multe plati neefectuate la timp si ele purtatoare de dobinzi , o serie intrega de nereguli financiare , plati facute anticipat si lucrari nefectuate la timp , ceea ce produce asa numitele active neperformante , plati ce nu au sustinere legala dar nedepistate in trecut , felurite forme de plati ce nu contin munca efectiva sau chiar prezenta fizica si multe multe altele ce abia acum sunt scoase la lumina . Dupa ce trec alegerile din PNL le vom vedea si noi .Nu vezi ce impotrivire uriasa este la mentinerea guvernului Citu in functie ? Macar atit sa intelegi daca mai mult nu poti sau nu vrei .

  15. Bai penal ordinar, esti la 50% fara o investitie. Cum acoperi gaura de 1,2 GW lasata de inchiderea Mintia in Transilvania? Vrei sa vina compania de utilitati din HUN ca sa acopere? M0rții tai de puscarias

  16. Las’ ca-i bine in Romania bugetarimii privilegiate!!!
    antena 3, 28.08.2021: „Bugetarii, mai bine plătiți cu 2000 de lei, în medie, față de angajații de la privat.
    Expert în resurse umane: „Politicienii au cumpărat voturile”.
    Salariul mediu brut al bugetarilor este cu aproximativ 2000 de lei mai mare decât cel al angajaților din mediul pruvat. Această diferență majoră între salarii afectează grav companiile private, care se plâng că nu mai au forță de muncă.
    Unul din patru angajați care lucrează la stat are un salariu mult mai mare decât la privat.
    „Explicația este simplă, este politică. Pentru că politicienii pur și simplu au cumpărat voturile celor de la stat.”, este de părere expertul în resurse umane, George Butunoiu.
    Astfel, românii sunt din ce în ce mai interesați să lucreze în instituții sau companii de stat. În comparație cu sectorul privat, se câștigă mult mai bine și munca este, de multe ori, mai puțină.
    Cei care sunt bugetari și conduc un departament câștigă chiar și 4000 de euro, de două ori mai mult decât cel mai bine plătit angajat la privat, pe un post similar. În plus, un bugetar nu poate fi dat afară la fel de ușor ca la privat, dacă nu este performant în ceea ce face.”

    Asa ne „reformam” dupa mintea Zombiliticului!!!

  17. Victorie!A gasit marele “economist “reteta succesului ,împrumuturi fără număr .Așa ne trebuie dacă ne lăsam conduși de un bețiv și țepar .

  18. Meseriasul asta de cartul e foarte mandru ca se împrumută mai ieftin ca pesedeii, pai mai penalule o mandrie era daca faceai investitii dim cresterea aia spectaculoasa de 13% nu din imprumuturi, pastele matii de terorist financiar