G4Media.ro

Flavia Boghiu (USR), despre ancheta DNA: Sunt nevinovată / În urma unei…

Sursa foto: Facebook Amural

Flavia Boghiu (USR), despre ancheta DNA: Sunt nevinovată / În urma unei plângeri făcute de viceprimarul PNL și dezvoltatorul imobiliar Garbis Kehayian, mi s-a adus la cunoștință o calitate generică de suspect în dosarul Catacombelor de După Ziduri

Flavia Boghiu (USR), viceprimarul Brașovului, susține că este nevinovată, iar DNA a redeschis un dosar penal pe numele ei, în urma unei plângeri făcute de viceprimarul PNL Sebastian Rusu și dezvoltatorul imobiliar Garbis Kehayian.

„În anul electoral 2024, în urma unei plângeri făcute de viceprimarul PNL Sebastian Rusu și dezvoltatorul imobiliar Garbis Kehayian care voia să construiască blocuri pe dealurile Brașovului, am fost invitată astăzi la DNA pentru a mi se aduce la cunoștință o calitate generică de suspect în dosarul Catacombelor de După Ziduri”, a precizat Boghiu într-o postare pe pagina ei de Facebook.

Garbis Kehavian este dezvoltatorul imobiliar care a jignit-o în mod repetat pe Facebook pe Flavia Boghiu. Detalii aici.

Ea menționează că, în anul 2021, Asociația Amural a desfășurat în Catacombele de După Ziduri un proiect cultural unic în România – Brașov Underground Museum, la a cărui inaugurare a fost prezentă în calitate de viceprimar cu atribuții în domeniul culturii.

„În urma acestui eveniment, în 2022, Viceprimarul PNL Sebastian Rusu mi-a făcut plângere penală. Ironic este că Serviciul Administrare Patrimoniu și Urbanism Comercial, cel care se ocupă cu administrarea patrimoniului și ocuparea temporară a domeniului public se afla în subordinea dânsului. Acest dosar a fost clasat în 2022.

Ulterior, în urma unei noi plângeri făcute tot de viceprimarul Sebastian Rusu împotriva mea, dosarul a fost redeschis. Mai multe informații despre acest dosar nu vă pot oferi nici eu la acest moment”, mai precizează Boghiu.
Flavia Boghiu susține că este nevinovată și că va colabora cu organele de anchetă.
„Sunt nevinovată și voi colabora cu organele de anchetă în speranța ca acest dosar să fie soluționat cât se poate de repede, iar în acord cu principiile și valorile în care cred vă spun aici ca să rămână scris:
În cazul în care acest dosar va fi trimis în judecată, îmi voi da imediat demisia din funcția de Viceprimar al Brașovului și din funcția de Consilier Local, dar și din toate funcțiile pe care le dețin în USR.
Stau cu capul sus și mă pot uita în ochii oricui referitor la activitatea mea din acest mandat”, încheie Flavia Boghiu.
Context. Flavia Boghiu, viceprimar din Brașov (USR), este urmărită penal de DNA alături de Cristine Manolache, șefă a patrimoniului din primărie, potrivit unui comunicat al instituției. Procurorii DNA o acuză pe Flavia Boghiu că ar fi permis unei asociații să folosească un imobil al primăriei imobilul denumit „Catacombe Brașov” pentru organizarea de evenimente. DNA susține că astfel ar fi produs Primăriei municipiului Brașov un prejudiciu total de 304.010 lei. Detalii aici.
Proiectul Brașov Underground Museum inițiat de Asociația Amural a funcționat în cursul anului 2021 în catacombele orașului, însă a fost închis prin decizia Consiliului Local.
În mai 2022, Asociația Amural scria pe pagina de Facebook că Brașov Underground Museum a fost un proiect pilot pentru ceea ce se dorea primul muzeu dedicat artelor new media (arte ce folosesc tehnologia) din România. Desfășurată în galeriile abandonate din zona După Ziduri, expoziția a adunat 14 artiști și alți 3 elevi ai Liceului de Arte Brașov ce au expus în timpul sezonului cald în subteran, conturând astfel un nou și inedit spațiu cultural în zona istorică a Brașovului.

În cele 2 luni de funcționare 4.368 de vizitatori au plătit bilet de acces (10 sau 20 de lei în funcție de vârstă) și peste 5.000 au vizitat gratuit muzeul în cele 4 zile ale Amural Festival Vizual, Noaptea Albă a Galeriilor și la vernisaj. Biletele au fost fiscalizate conform legii și Asociația a plătit impozit pentru aceste încasări, potrivit sursei citate.

„Din păcate, deși am fost cei care au propus public introducerea galeriilor în spațiul public, deși am realizat planuri, măsurători și soluții de integrare în țesutul urban, deși am adus finanțarea necesară primei ediții, deși am realizat cercetări istorice pentru a afla trecutul galeriilor, deși am atras parteneri culturali și privați în proiect, deși am investit resursele organizației în funcționarea spațiului și am angajat tineri brașoveni, politicienii locali și funcționarii Primăriei Brașov au închis spațiul. Iar asta s-a întâmplat fără a ține cont de eforturile depuse și de realitățile sociale și culturale din oraș, și fără a fi deschiși către orice soluție propusă pentru ca spațiul să funcționeze în condiții legale și optime.

Din păcate, pentru asociația Amural, Brașovul s-a dovedit a fi orașul în care dacă vrei să salvezi un spațiu insalubru, ignorat de peste 80 de ani, cu ajutorul artei, loc în care se adăposteau oamenii străzii și devenise un focar de infecție, politicienii vor face tot ce le stă în putere să te oprească. Aceiași oameni care au datoria profesională să te ajute să obții avizele, te acuză că nu ai avizele.

Doi ani au durat demersurile pentru acest proiect, cu susținerea vechii administrații și a noii administrații însă doar în presă și în întâlnirile în persoană. Am făcut consultări publice și o campanie de strângere de semnături. Proiectul Parc Cultural După Ziduri (dupaziduri.ro) și propunerea unui muzeu de arte new media în galerii a fost susținută de semnăturile a peste 3.500 de oameni, semnături depuse oficial la Primărie în anul 2020.

Înțelegerea dintre Asociația Amural și Primăria Brașov poate fi rezumată astfel: asociația asigura măsurătorile, conținutul artistic, comunicarea și finanțarea (pe care o obinusem prin proiectul AFCN, prin sponsorizări și prin biletele de intrare), iar Primăria Brașov realiza igienizarea, electrificarea și avizele de funcționare.

Sub mandatul domnului primar George Scripcaru au fost curățate și electrificate galeriile, având astfel în propriul program politic Parc Cultural După Ziduri. Din pacate, domnia sa nu a așteptat finalizarea proiectului în maniera agreată și le-a deschis în campania electorală sub numele de Catacombele Brașovului. Pentru aceasta a folosit scanările laser pentru rețeaua electrică și grafica a proiectului oferite gratuit de Asociația Amural.

Domnul primar Allen Coliban a inclus, de asemenea, în propriul programul politic susținerea inițiativei Parc Cultural După Ziduri și a discutat cu noi repetat despre implementarea proiectului.

Planul de comunicare și cel de funcționare au fost prezentate cu 2 ani avans, inclusiv prețul biletelor, investițiile pe care asociația se angajează să le facă (sistem de supraveghere, stingătoare, ventilatoare, încălzitoare, porți), fluxurile de oameni, studii de siguranță etc. După momentul deschiderii, funcționarii au început să pună condiții imposibile – intrarea să fie gratuită, toate achizițiile proiectului să fie cedate Primăriei, Asociația să plătească chirie asemenea unei terase din centru, etc. Simultan au început atacuri la adresa Amural în presa locală aservită partidelor politice”, preciza asociația.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Administrația usr a Brașovului, primar, viceprimar, administrator public, are mai multe plângeri penale. E prima data în ultimii ani in acest oraș când procurorii anunță că lucrează ceva. Și o chestie interesantă, administratorul public făcea treabă din Malta. Oare era preventiv? Și-a luat oare cetățenie malteză să fie mai greu de extrădat??

  • usr nu a inteles ca Psd si Pnl se mentin la putere nefacand mai nimic si cheltuind toti banii care le intra „pe mina”.
   originalitatea e scumpa, te costa pozitia si … stai pe tusa.
   Solutia ar fi sa faci totul legal, dar ai cu cine? Ca Consilierii locali vor vota „nu” doar pentru ca pot

  • @Cloudfare- nu discut de psd sau pnl aici. Pot doar sa-ti spun ca usr-ul m-a DEZAMAGIT. Din surse apropiate de conducerea Brasovului pot sa-ti spun parerea mea, coliban poate sa le dea lectii vechilor politicieni. Asa cum a declarat, pe el nu-l incurcaconsilierii locali, pe el il incurca legea. L-a demis pe seful RIAL- apierdut procesul, l-a demis pe seful politiei locale- a pierdut toate procesele cu el pana acum. A pierdut procesul cu parcarile. A distrus de tot fotbalul brasovean. Ca realizari se lauda cu contractele semnate de fostul primar. uite un link cu o analiza a realizarilor ultimilor ani in brasov. https://newsbv.ro/proiecte-de-peste-655-milioane-de-euro-finantari-nerambursabile-aprobate-de-adr-centru-lasate-la-final-de-mandat-de-scripcaru-in-ce-stadiu-se-afla/

 2. inca una din subordonarea DNA-ului la PNL

  daca romanii nu inteleg cat de nocive sunt aceste actiuni ale PSDNLUDMR-ului isi vor merita soartea daca viitoare cand vor inghiti cianuri , cand se vor trezi cu blocuri pe spatii protejate, cand vor inghiti in continuare fum de la deseuri arse , cand zone protejate vor fi distruse de hidrocentrale …..

  • corect, uite stire din 2021:
   „Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut plângere penală la DNA pentru un presupus prejudiciu de milioane de euro la administrația cimitirelor din București în mandatul Gabrielei Firea.”
   … si… #nimic
   Eu cred ca DNA face ce vrea…

 3. Dacă nu eram din Bv și n-aș știi cine sunt Seby Șpagă și dezvoltatorul imobiliar care întâi construiește și apoi cere autorizații pe care Sebi Șpagă PNL se luptă să le obțină pe donații grele la partid , aș crede ca e o anchetă serioasă . Așa e numai un mare fâs ordinar de la partid . Vad ca la Stanesti in deltă și Oltenia nu mere DNA ul

 4. Sesizare făcută de ăla care zicea că o bagă în scaun cu rotile, foarte credibil lol

 5. intr-o tara cu votanti intregi la minte, aceste dosare nu ar face decat sa ridice politic inculpatul. nu mai pangeti acum, asteptati sa se vada rezultatele de la”romania educata”. Atuni sa te tii