G4Media.ro

Financial Times, critici dure pentru premierul Trudeau: ”Răspunsul iliberal dat de Canada…

Sursa Foto: G4Media.ro

Financial Times, critici dure pentru premierul Trudeau: ”Răspunsul iliberal dat de Canada protestatarilor”

Editorial al publicației britanice Financial Times, preluat de Rador:

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

”Ocuparea capitalei Ottawa de către Convoiul Libertății a fost gestionată greșit de stat.

E dificil de înțeles pentru cei care nu locuiesc acolo ce înseamnă să trăiești în porțiunea din centrul capitalei Ottawa care a fost ocupată de așa numitul Convoi al Libertății constituit din protestatari antiguvernamentali. Localnicii vorbesc de hărțuire, de imposibilitatea de a dormi din cauza claxonatului aproape neîncetat și de senzația că sunt captivi în propriile locuințe. Tabăra constituită acolo se spune că ar fi deopotrivă un „stat în stat”, cu servicii proprii coordonate, cum ar fi medici și electricieni, cât și o petrecere stradală ilegală, cu scene sonorizate, standuri de mâncare și chiar și două saune.

Totuși, invocarea Legii Situațiilor de Urgență săptămâna aceasta de către conducătorul canadian Justin Trudeau a fost un gest exagerat. Acea lege e menită a răspunde la insurecții, acte de spionaj și alte amenințări autentice la adresa constituției canadiene, iar nu la proteste pașnice, oricât de enervante și de incomode ar fi ele. Dreptul la astfel de proteste este unul fundamental pentru orice societate democratică. Astfel de proteste presupun frecvent și incomodarea populației, indiferent că vorbim de pichetele unor greviști, de mișcarea ecologistă britanică Extinction Rebellion ori de Convoiul Libertății.

La fel de greu de înțeles este și cum de i s-a permis situației să evolueze până aici. Declanșate inițial de restricționarea trecerii graniței pentru camionagii nevaccinați – un exemplu de exces guvernamental, dat fiind riscul pandemic redus pe care-l comportă această categorie de muncitori -, protestele au luat amploare între timp, reflectând un amestec de sentimente antiguvernamentale în general și opoziția față de interdicțiile pandemice în special. Obiectul nemulțumirii lor e în mare măsură greșit ales, întrucât protestatarii se concentrează pe Trudeau, deși foarte multe dintre restricții sunt impuse de guvernele provinciale, nu de cel național. Mulți camionagii canadieni, a căror majoritate e vaccinată, consideră jenante protestele.

Poliția pare să fi fost împiedicată să acționeze atât de propria-i naivitate cât și de separarea puterilor la nivelul autorităților canadiene locale, provinciale, respectiv federale. Și teama de a nu se genera violență – mulți protestatarii sunt însoțiți de copiii lor – a întârziat un răspuns mai în forță. În orice caz, localnicii și-au pierdut încrederea în autorități, speculând că poliția fie simpatizează cu protestatarii, fie se simte depășită numeric sau tactic.

În acest context a decis guvernul federal, în ziua a 17-a a protestelor, să invoce pentru prima dată în istoria Canadei Legea Situațiilor de Urgență. Puterea discreționară conferită guvernului de această lege îi permite să-i reprime pe susținătorii financiari ai protestului – mulți dintre ei din SUA – pentru a sparge așa-zisul asediu fără o confruntare directă cu protestatarii. Legea îi permite de asemenea guvernului federal să dirijeze mai îndeaproape poliția locală.

Însă asemenea măsuri nu erau necesare pentru redeschiderea Podului Ambassador dintre SUA și Canada. Blocajului acelei rute comerciale – pe unde trece un sfert din comerțul bilateral – fusese deja îndepărtat la momentul invocării Legii. Legislația ordinară, dacă ar fi aplicată, ar trebui să fie suficientă pentru prevenirea hărțuirii și a pagubelor materiale.

Utilizarea puterilor de urgență de către Trudeau, oricât de justificată sau nu, pare să fi deblocat situația. Poliția a început de vineri să intervină în tabără și i-a arestat pe unii lideri ai protestatarilor. Pe termen lung însă, abordarea în forță a Canadei s-ar putea să nu facă altceva decât să încurajeze acea mentalitate înclinată spre teoriile conspirației care a alimentat protestul, ca și mișcările anti-restricții din alte țări. Existând riscul ca protestele din Canada să se răspândească și în SUA, guvernele altor țări ar trebui să studieze exemplul Canadei, atât în privința costurilor la care s-a ajuns pentru că i s-a permis ocupației să scape de sub control cât și în privința dificultății de a readuce situația, odată scăpată de sub control, la normal”.

Traducere Rador: Andrei Suba / Sursa Foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Deci in ziua de azi libertatea consta in distrugerea societatii ? interesant. Hai sa facem toti anarhie ca suntem suparati pe niste taxe inloc sa folosim legea impotriva nedreptatiilor. Totul se poate face prin strans de voturi in societate doar oamenii nu sunt interesanti , asa ca sunt cativa care se trezesc sa blocheze orase , mari revolutionari.

  2. Neomarxistii si-au cam luat moie.

  3. Totul este ok . Poti manifesta cit vrei dar nu in tractoare, masini sau camioane de tot felul . Simplu si la obiect iar cei care au dat banii pentru astfel de atacuri (nu este vorba de nici o manifestatie cetateneasca ) vor plati . Cine va mai incerca asta , practic o actiune terorista impotriva unui stat va plati din greu .

    • monica nu am certitudinea ca intelegi ce inseamna o demonstratie , pasnica, cetatenesca si ce inseamna o demonstratie in care sunt folosite masini grele si tractoare ce oricind pot deveni o arma si oricind pot produce pagube irecuperabile .Cit despre ceea ce tu prevezi sau visezi afla ca omul nu poate fi inlocuit , adica eliminat, din procesul muncii bineinteles daca poti pricepe ca munca nu este doar cea calare pe tractor .

  4. Trudeau a facut in Ottawa ce a facut Lukashenko la Minsk. Cata rusine!

  5. Articol de toata jena.

    Adica FT e de acord ca demonstratia pasnica trebuia suprimata, dar parca nu chiar asa de tare…
    FT n-are nici o problema cu totalitarismu, da’ sa fie nitel mai soft domne, nu asa, pe fatza… Tu.rdeau ii face de ras pe globalisti. Asta n-ar fi nimic, sunt obisnuiti cu asta, dar pune in pericol globalismul peste tot, ca vede lumea toata ce urmeaza si la ei. Ori asa ceva nu se poate tolera, chiar daca J Castro e(ra) favoritu lu Klaus.

  6. Interesant că marea majoritate a cetățenilor nu susțin cnovoiștii. În fiecare an sunt tot felul de proteste sau demonstrații în Canada, însă dacă respectă regulile, totul e OK. Asta a fost doar o provocare dreptistă pentru Trudeau, sperând că o să se facă de râs. Nu le-a ieșit.
    Îi întreb pe cei care susțin că orice manifestație și disrupere e justificată: dacî eu și încă o sută ne strângem să protestăm că vârsta sexului legal trebuie coborâtă la 14 ani? Ce ar trebui să se întâmple atunci? Așa și aici, o ceată de tembeli ce nici nu știu să scrie vin să manifesteze pentru libertate, limitând libertatea celor care locuiesc acolo și a multor altor canadieni în cazul blocării podului Windsor Detroit. Asta în timp ce 90% din Canadieni clar nu sunt de acord, că s-au vaccinat.

    • Mintea ta e atât de îngustă încât abia încap în ea prostiile de la televizor… Ai avut vreodată o activitate pe contul tău în care să investești bani, timp, pasiune și multe altele, iar dintr-o dată, cineva schimbă regulile și tot ce ai cladit e dat peste cap… Protestezi, sau nu?

    • În concepția ta, democrație, înseamnă să crezi tot ce vezi la TV și să fii obligat să te vaccinezi…. Din păcate sunt prea mulți ca tine…

  7. Din unele comentarii de mai sus intelegem mentalitatea de „ghiocei” ce ne caracterizează. De asta suntem,unde suntem,dupa 32 de ani de asa zisa democratie. Ne meritam din plin soarta.

  8. Democrația canadiana ,seamana cu stalinismului pur ! Abuxuri ,abuzuri,abuzuri ! Democrația este cea mai mare minciuna !

  9. Canadei i-a picat frunza. Ce s =a văzut în spatele acesteia este oribil. Era de așteptat de la o monarhie politica nelegala. Familia Trudeau conduce de decenii. Și noi il injuram pe Ceaușescu pentru Nicu. Welcome to our special democracy!

    • În concepția multora, democrație, înseamnă să crezi tot ce vezi la TV și să fii obligat să te vaccinezi…. Din păcate sunt prea mulți. Majoritatea nu au avut niciodată o activitate pe contul lor în care să investească timp, bani și pasiune, si să vadă cum se năruie totul din cauza unor reguli schimbate peste noapte… Lumea a devenit un loc sumbru…. Nu ne vom mai intoarce niciodată la libertățile din anii ’80-’90