G4Media.ro

Financial Times: Cel mai longeviv șef al spionajului austriac avertizează asupra riscului…

Sursa foto: © Tupungato | Dreamstime.com

Financial Times: Cel mai longeviv șef al spionajului austriac avertizează asupra riscului revenirii la putere a formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății, care nu a rupt legăturile cu Kremlinul

Cel mai longeviv șef al spionajului austriac a avertizat cu privire la riscurile revenirii la putere a Partidului Libertății, de extremă dreapta, după alegerile de anul viitor, având în vedere că acesta nu și-a rupt legăturile cu Rusia, relatează Financial Times (FT).

Peter Gridling, care a condus serviciul de informații austriac BVT între 2008 și 2020, a declarat pentru FT că Partidul Libertății a continuat să aibă legături cu Kremlinul, chiar dacă războiul din Ucraina și recentele controverse legate de amestecul Rusiei l-au forțat să fie mai discret.

„Trebuie să fim foarte vigilenți cu privire la cine este pus în fruntea căror ministere. Oriunde avem Partidul Libertății la guvernare, trebuie să ne uităm la intențiile și activitatea lor”, a declarat Gridling.

Intervenția sa publică neobișnuită – o premieră în istoria postbelică a Austriei – vine pe fondul unui climat politic din ce în ce mai fracturat, în care mai mulți ani de scandaluri au slăbit partidele principale și au lăsat mulți alegători furioși și frustrați față de establishmentul vienez.

Timp de aproape un an, Partidul Libertății a deținut un avans puternic în sondajele de opinie din Austria, ceea ce îl face foarte probabil să reintre, dacă nu să conducă, un nou guvern de coaliție după alegerile din octombrie 2024.

„Eram foarte îngrijorați de contactele Partidului Libertății cu Rusia”, a declarat Gridling, amintindu-și de mandatul său.

„[Am investigat modul în care] Rusia i-ar putea finanța, le-ar putea oferi locuri de muncă … cum [partidul] ar putea găzdui aceste mese rotunde, răspândind propagandă pur rusească”.

„Ei nu s-au schimbat”, a spus Gridling. „Ei au în continuare contacte cu Rusia. Informațiile sunt un joc de lungă durată – iar rușii au o perspectivă foarte lungă”.

„În calitate de fost oficial guvernamental, sunt încă legat de secret. Nu pot să spun tot ce știu sau să scriu despre tot ce știu. Dar vă pot oferi o evaluare în cunoștință de cauză”, a continuat el.

Gridling a lucrat sub conducerea unui ministru al Partidului Libertății timp de doi ani, între 2017 și 2019, când actualul lider al partidului, Herbert Kickl, a fost ministru de interne. A fost prima și singura ocazie în care partidul a deținut acest minister, acordat de cancelarul de atunci, Sebastian Kurz – care este acum prins într-o anchetă labirintică de corupție politică. Ministerul Apărării în guvernul Kurz a fost deținut, de asemenea, de un oficial al Partidului Libertății.

Experiența trăită de Gridling în acea perioadă este subiectul cărții sale „Surprise Attack”, publicată în Austria în această lună.

„Au vrut să schimbe imediat [serviciul de informații]”, a declarat Gridling pentru FT.

Organizația sa s-a trezit izolată de multe rețele europene de schimb de informații ca urmare a amestecului Partidului Libertății, a spus el.

„A trebuit să refuz în anumite momente să dau informații [oficialilor Partidului Libertății] care ar fi putut ajuta la identificarea surselor”, a spus Gridling, referindu-se în special la investigațiile în curs de desfășurare pe care agenția sa le conducea asupra extremiștilor de dreapta.

Cu toate acestea, materiale clasificate – de la agenții precum MI5 din Marea Britanie – au ajuns totuși în mâinile Partidului Libertății.

Reputația Austriei ca loc de joacă pentru spionii ruși – un motiv de îngrijorare tot mai mare în rândul vecinilor europeni – este binemeritată, a declarat Gridling, citând un număr „remarcabil de mare” de agenți sub acoperire în oraș.

El a subliniat că influența rusă în Austria nu a fost însă doar sub acoperire.

Compania petrochimică de stat austriacă OMV, deținută parțial de Austria, de exemplu, continuă să importe cea mai mare parte a gazului său din Rusia și, în acest fel, a trimis miliarde de euro Kremlinului în acest an.

Marți, fostul ministru austriac de externe, Karin Kneissl – o independentă susținută de Partidul Libertății în 2017 – a declarat că se mută să locuiască la Sankt Petersburg, invocând o atitudine „schizofrenică” față de Rusia în Europa.

Putin a participat la nunta lui Kneissl în Gamlitz, în sudul Austriei, în 2018. Kneissl este un fost membru al consiliului de administrație al Rosneft, compania petrolieră de stat din Rusia, și un expert obișnuit al canalului de propagandă rusesc RT.

Kickl și alți miniștri ai Partidului Libertății au fost brusc forțați să părăsească guvernul după ce liderul partidului, Heinz-Christian Strache, a fost surprins în imagini video (într-o operațiune sub acoperire în Ibiza – orchestrată de activiști independenți) încercând să convingă un fals oligarh rus să cumpere cel mai mare ziar din Austria și să îl transforme în portavoce a Partidului Libertății în schimbul unor favoruri politice.

După ce și-a pierdut din popularitate ca urmare a scandalului, partidul a recuperat încet sprijinul, în special ca urmare a opoziției sale față de restricțiile impuse de pandemie și a recentelor sale critici la adresa sancțiunilor UE împotriva Rusiei, pe care le consideră responsabile de creșterea costului vieții.

Gridling a subliniat că respectă orice mandat democratic pe care Partidul Libertății îl va obține în viitoarele alegeri. Dar el i-a îndemnat pe viitorii parteneri de coaliție să își analizeze cu atenție alegerile și să protejeze independența unor servicii precum BVT, care a fost între timp reorganizat și redenumit DSN.

„Trăim într-o democrație. Partidul Libertății este un partid legal în cadrul sistemului politic austriac”, a declarat el. „Dar motivația pentru mine … este de a spune: «Nu uitați. Uitați-vă ce au făcut înainte. Amintiți-vă ce s-a spus. Și puneți-vă întrebarea: cât de departe vor merge pentru interesele lor de partid și nu pentru interesele Austriei»?”.

Sursa foto: 23839490 © Tupungato | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sincer eu nu as vrea ca austriecii sa intre liber in România. Daca romania intră in schengen , austria ar trebui sa iasă

  2. Serios! Dar, doar acea formațiune de extremă dreaptă nu a rupt legăturile, cu Kremlinul?
    Toată Austria ține legături strânse cu Kremlinul!
    Ce prostii vorbeşte ăsta cu spionajul lui cu tot!!