G4Media.ro

Festival medieval ad hoc în Cetatea Medievală, în lipsa Festivalului Sighişoara Medievală

sursa foto: Facebook/Sighisoara Shop

Festival medieval ad hoc în Cetatea Medievală, în lipsa Festivalului Sighişoara Medievală

Ansamblul de muzică medievală şi tradiţională Truverii, condus de regizorul Mihai Serghei Todor, alături de grupul Călători prin Evul Mediu, a pus în scenă, sâmbătă şi duminică, un festival medieval ad hoc în Cetatea Medievală, în locul celei de-a XXIX-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală, anulat în acest an din cauza neînţelegerilor din cadrul Consiliului local al oraşului, relatează Agerpres.

„Sâmbătă, 29 iulie 2023, conform programării de la începutul anului, ar fi trebuit să fie Festival Medieval la Sighişoara. Dar orgoliile politice, mai ales cele dintr-o parte a baricadei, au făcut să se anuleze această idee. Şi totuşi, iată, că a fost câte ceva medieval: au fost concerte la Biserica din Deal, în spaţii private şi chiar în stradă. Printre cei ce au bucurat cu arta lor au fost şi dintre cei care au pornit acest festival, pentru că nu se puteau lăsa de izbelişte nişte zile pe care multă lume le aştepta. Aşa că Truverii au fost pe stradă şi au cântat şi au animat cetatea. Ei au fost şi la Casa Armelor şi Hărţilor. Acolo Truverii, alături de grupul Călători prin Evul Mediu, au prezentat mai multe momente specifice activităţilor medievale destinate publicului: Ateliere de pictat scuturi, Ateliere de tir cu arcul, Atelier de mânuit spada, Ateliere de jonglerie şi confecţionat poiuri, demonstraţii de luptă, momente de jonglerie cu poiuri, momente de jonglerie cu foc şi, bineînţeles, concertul ‘Trubadur colindând Europa’. A fost o zi deosebită ce a bucurat pe turişti şi pe cei ce aşteptau festivalul din Cetate”, a scris regizorul Mihai Serghei Todor, pe Facebook.

El a precizat că Festivalul Medieval ad hoc continuă duminică cu mic concert medieval şi ateliere de dansuri istorice la Casa Armelor şi Hărţilor şi cu spectacolul ‘D’ale amorului’ la Bastionul Măcelarilor prezentat de Truverii.

Potrivit regizorului, publicul a putut revedea imagini de la primele ediţii ale festivalului prin expoziţia de fotografii dedicate acestuia care a fost organizată în curtea Casei Armelor şi Hărţilor.

„Mulţumim Casei Armelor şi Hărţilor şi Fundaţiei MET. Căci vorba ceea – ‘decât deloc mai bine ad hoc'”, a completat Mihai Serghei Todor.

Regizorul Mihai Serghei Todor este unul dintre iniţiatorii primului festival medieval din România, Sighişoara Medievală, în anul 1992, alături de un grup de tineri studenţi la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti.

În luna iunie, primarul municipiului Sighişoara, Iulian Sîrbu, a anunţat că a fost nevoit să informeze ambasadorii străini şi localităţile înfrăţite că ediţia din acest an a Festivalului Sighişoara Medievală nu se mai organizează, deşi avea bugetul aprobat de la începutul anului.

„Toate aceste evenimente le-am bugetat încă din luna februarie. (…) Dacă aceşti consilieri PNL, PSD şi PMP veneau cu o propunere şi o respingeam, puteam să înţeleg această supărare, să spunem aşa, dar nevenind cu propuneri concrete, încercând să analizeze lucruri care le depăşesc capacitatea profesională, ridică un semn de întrebare. Aceşti consilieri sunt împotriva oraşului, din păcate, sunt distructivi. Nu răpesc doar sighişorenilor aceste evenimente, le răpesc întregii ţări. Festivalul Sighişoara Medievală nu este al meu, dar nici al lor”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Sighişoarei.

Alături de Festivalul Sighişoara Medievală, pe lista evenimentelor majore care nu se vor mai organiza în această vară, deşi aveau un buget aprobat, se regăseşte şi Festivalul Armonia Cetăţii, tot din cauza neaprobării calendarului evenimentelor.

Proiectul de hotărâre privind calendarul evenimentelor pe anul 2023 a fost respins în şedinţa ordinară din 26 mai, cu un vot „împotrivă” şi 8 „abţineri” ale consilierilor PNL, PSD şi PMP, întrunind doar 7 voturi „pentru” din partea consilierilor locali ai UIPS şi UDMR, iar la următoarea şedinţă aceeaşi majoritate a respins includerea calendarului evenimentelor pe ordinea de zi.

În cei 31 de ani de existenţă, Festivalul Sighişoara Medievală nu a mai fost organizat de două ori – în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19 şi în 2016 din cauza disputelor din administraţia publică sighişoreană.

După întreruperea din 2016, Festivalul Sighişoara Medievală, care căpătase deja o faimă internaţională, avea deja producţii teatrale proprii, candida la Cartea Recordurilor cu anumite acţiuni şi atrăgea cu mult peste 30.000 de turişti, a intrat într-un declin vizibil, nereuşind să îşi mai recâştige faima pe care o avea până la acel moment.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...