G4Media.ro

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” aduce în discuţie o eventuală lege specială de salarizare…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” aduce în discuţie o eventuală lege specială de salarizare pentru angajaţii din sănătate: Ar permite ruperea corelaţiilor cu angajaţii din alte sectoare de activitate

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” pune în discuţie o eventuală lege specială de salarizare pentru angajaţii din domeniul sănătăţii, arătând că salarizarea separată a angajaţilor din sănătate ar permite ”ruperea corelaţiilor (irelevante) cu angajaţii din alte sectoare de activitate”, anunță News.ro.

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” din România vorbeşte, într-o postare pe Facebook, despre o lege specială de salarizare doar pentru angajaţii din Sănătate.

”Prin lege specială ne gândim la separarea angajaţilor din Sănătate de toate sectoare de activitate bugetare (inclusiv de asistenţă socială, care este sector de negociere colectivă separat). (Precizăm că aceasta este doar o variantă pe care o punem noi în discuţie, ca posibilă direcţie de intervenţie, ea lipsind din intenţiile guvernanţilor.)”, arată sindicaliştii.

Aceştia aduc mai multe argumente pentru o astfel de iniţiativă, între care: ”presiunea exercitată de atracţia Occidentului (via migraţie)”, care are nivelul cel mai mare asupra profesioniştilor din sănătate. ”Cu alte cuvinte, în condiţiile unei oferte foarte mari a locurilor de muncă bine plătită din spitale occidentale, salarizarea în Sănătate trebuie să ţină cont de realităţile pieţei”, afirmă ei.

Reprezentanţii ”Solidaritatea Sanitară” invocă şi faptul că oferta din mediul privat intern generează o presiune similară, salariile din sectorul public de sănătate trebuind să ţină cont şi de nivelul acesteia pentru a fi competitive, şi că legea unică de salarizare, aşezată pe salariul minim pe economie şi pe comparaţia diferitelor funcţii din diferite sectoare între ele, nu îndeplineşte condiţiile specifice sectorului sanitar.

”Salarizarea separată a angajaţilor din Sănătate ar permite ruperea corelaţiilor (irelevante) cu angajaţii din alte sectoare de activitate (care au scăzut locul în ierarhia salarială în legea actuală; cel mai bun exemplu îl constituie legarea agentului de poliţie – cu PL – de asistentele medicale cu postliceală). Legea specială ar putea reglementa problema discrepanţelor dintre spitale în materia nivelului sporurilor pentru condiţii de muncă acordate”, consideră sindicaliştii.

Ei afirmă că, în prezent, limita de 30% privind sporurile şi existenţa unei legi unice au generat ”o diferenţă semnificativă (inechitabilă)” între spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii şi spitalele din subordinea autorităţilor publice locale, generează concurenţa unităţilor din diferite sectoare de activitate (aflate în subordinea autorităţilor publice locale) în privinţa nivelului până la care pot acorda sporurile. Spre exemplu, există unităţi sanitare în care sporurile sunt la nivel minim (sau apropiat) deoarece calculul limitei de 30% se face la nivelul ordonatorului de credite, spitalele intrând în competiţie cu alte unităţi privind posibilitatea de creştere a sporurilor.

Potrivit sursei citate, un exemplu problematic este al competiţiei dintre spitale şi unităţile de asistenţă socială.

”Ambele au drepturile prevăzute în acelaşi regulament de sporuri (ele fiind asemănătoare; ba chiar asistenţa socială este avantajată în privinţa posibilităţii de-a acorda sporurile din regulamentul de sporuri altor categorii de personal decât cel medical şi cel auxiliar sanitar), intervenind efectul de tipul diminuarea drepturilor unora din cauza altora. Au finanţare diferită, dar drepturi salariale (cel puţin în materia salariilor de bază) comparabile. În timp ce spitalele depind într-o măsură considerabilă de contractul cu CNAS, unităţile de asistenţă socială depinde doar de existenţa bugetului asigurat din bugetul de stat. Pentru spitale poţi creşte finanţarea prin eficientizare, în timp ce pentru asistenţa socială trebuie să faci proteste pentru asigurarea finanţării dacă doreşti să finanţezi creşteri salariale”, explică sindicaliştii.

Ei adaugă că, în prezent, un conflict colectiv de muncă (condiţia esenţială pentru a organiza o grevă) poate fi făcut doar în Sănătate (aici ne aflăm în situaţia negocierii CCM la nivel de sector), dar în revendicările unei potenţiale greve din sănătate va fi introdusă inevitabil şi problema salariilor angajaţilor din asistenţă socială.

”Din perspectivă sindicală o lege de salarizare specială pentru angajaţii din sănătate ar avea marele avantaj al clarităţii acţiunilor sindicale, protestele fiind desfăşurate în mod clar pentru acest sector, nu în mod ambiguu pentru ambele sectoare (nefiind clar angajaţii din care sector beneficiază). Evident, transparenţa relaţiei dintre protestatari şi sectorul de apartenenţă. Precizăm că actuala lege a dialogului social permite unei federaţii sindicale să fie reprezentativă în mai multe sectoare de activitate. Din acest motiv o astfel de iniţiativă permite acţiunea separată, dedicată, pentru fiecare sector de activitate în mod separat, dând şanse egale angajaţilor la acţiuni sindicale eficiente, chiar când sunt desfăşurate de o organizaţie care are membri în două sau mai multe sectoare. Diferenţa esenţială adusă de soluţia pe care am supus-o dezbaterii doar permite claritatea acţiunilor: protestele angajaţilor din sănătate desfăşurate exclusiv în interesul angajaţilor din sănătate (şi, la fel, pentru fiecare sector). Desigur, o astfel de lege ar prezenta şi unele riscuri, cel mai evident fiind cel pe care-l cunoaştem din experienţă: rămânerea în urmă faţă de alte sectoare de activitate (evident la ora actuală fiind cazul Ministerului de Justiţie)”, mai arată sindicaliştii.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Toti vor să fie speciali! 😏

  2. Da, dom’le, sa se rupa toate sectoarele de activitate unele de altele in privinta salarizarii, fiecare cu salariile lor speciale, dar, ca sa fim corecti, sa fie obligatoriu ca dispersia fata de media calculata pe tara sa tinda la zero!

    Eu zic ca le-ar fi satisfacute doleantele si n-ar avea de ce sa se planga, nu? 😈

    ‘Rati ai drcu cu melcii vostri …

  3. Alții care se vor speciali, ar trebui inclus și pliculetzul în venituri.
    Pe de alta parte, calea cea mai sigură pentru desființarea pensiilor speciale este tocmai generalizarea lor, prin desființarea punctului de pensie.

  4. Acum exista diferenta majore la salariatii din sanatate in functie de tutela sub care se afla CFR, primarie, militar….
    Ar trebui o lege unitara pentru toti, ca toti au o meserie, corelate cu salariul minim.
    Ei se vor cu 3 oua si nu se poate sa tot avem doar speciali in tara asta…
    Trebuie un salariu de baza plus orele suplimentare, doar ca acele ore suplimentare trebuiesc sa fie normale nu 1500ron pe timp de noapte si 3000ron pe weekend cum iau unii smecheri si mai si dorm in timp ce incaseaza banii..

    • DJ de nunti, numit ca director Dezvoltare la CFR SA. MARIONETA grindeanu: „Profesionisti selectati pe principiile managementului corporativ

    • Diferența de salarizare între spitale creează competiție. Dacă plătești la fel un chirurg de la Universitar cu cel de la spitalul orășenesc atunci nu mai atragi competența care spitalele cu încărcare mare. Care e prost pe aceeași bani să muncească de 10 ori mai mult?

    • Nu merge asa. Unii au o meserie, dar este ff periculoasa si ai nenumarate restrictii. Ca politist nu poti avea alte firme sau ai se patrulat prin ploaie sau glod kilometri intregi (pol de frontiera).
      Ca militar sau jurist nu poti pune videouri idioate pe tiktok, asa cum fac toti meltenii (o restrangere de drepturi)

    • @news reader.
      Tu ai avut firma in viata ta?
      Cand poti avea firma si sa te mai duci si la job zilnic?
      Si daca nu te dai in stamba pe tiktok asta inseamna restrictie? Pentru asta meriti pensie speciala ca nu ai fost lasat sa iti arati unghiile facute pe insta?
      Nu te ogliga nimeni sa te faci militian, poti iti deschizi firma si sa te faci patron daca te tine capul si vrei sa muncesti nu sa invarti bulanul pe strada dupa pitzipoance…

    • „Legile unice” sunt obsesia partidelor de stânga! Au învățat de la comuniști egalitarismul. PSD are obsesia cu salarizarea și USR cu pensiile. Un învățător = 2,45 profesor = 1,2 polițist = 3,25 asistentă medicală. O nebunie comunistoidă!

    • Nici pe tine nu te obligă nimeni să NU te faci polițist! Înțelegi cum merge societatea? Ai libertate de opțiuni! Eu am lucrat și la stat și acum la privat! Lăsați vrăjeala că eu pe patron l-am văzut de 2 ori de la începutul anului! Te faci profesor ai 4 luni de vacanță, te faci polițist și pensie specială, te faci medic ai salariu de mii de euro. Opțiunea e a ta!

  5. Lege speciala de salarizare si pensionare pentru fiecare categorie de bugetari …. Cetateanul roman plateste tot . Nu mai bine ne facem toti bugetari si mediul privat il suprimam?!

  6. Sa vorbim despre politie,ies la pensie la 45 ani,în sanatae la 65 ani,câți ani muncește un polițai??Câți polițai sunt pe strada?,câți rezolva problemele?câți își fac treaba asa cum trebuie?șamd,În sanatate ești scuipat ,bătut și înjurat,dar este și adevărat ca sunt medici care au salarii fff mari ,iau și mari atenții,lucrează și la privat,asta nu înseamnă că toți sunt la fel,asistentele și personalul auxiliar duc TOT GREUL