G4Media.ro

Fața nevăzută a relației Tăriceanu-Dragnea

Fața nevăzută a relației Tăriceanu-Dragnea

Tensiunile mocnite dintre liderii coaliției au devenit din nou vizibile joi, când Călin Popescu Tăriceanu a transmis două mesaje către Liviu Dragnea și PSD: ALDE a crescut în sondaje, în câteva județe depășim PNL, deci nu ne mai puteți trata în continuare de sus. Și doi, nu suntem de acord cu planurile voastre privind pilonul II de pensii. Ceva se întâmplă între cele două partide aflate la guvernare.

G4Media.ro a dezvăluit încă de acum o lună că relațiile cu Liviu Dragnea s-au răcit treptat. Cei doi n-au mai avut dialog, Dragnea îl evită sub diferite pretexte. Oamenii lui Tăriceanu se plâng că PSD îi scoate din afaceri, le barează accesul la resurse și la funcții. Pe scurt, se acumulează tensiuni între partenerii de coaliție.

Pe acest fundal s-a consumat episodul ieșirii lui Tăriceanu și Vosganian pentru a le transmite celor din PSD că nu mai merge așa. Liderul ALDE a spus clar că n-a discutat cu PSD pe tema pilonului II de pensii, înainte de a-și prezenta viziunea diferită de cea a partenerilor de guvernare.

Or, pe o temă atât de importantă, era de așteptat ca PSD și ALDE să-și armonizeze pozițiile înainte de a ieși public. Faptul că n-au făcut-o reprezintă încă un indiciu al răcelii instalate de ceva timp între Dragnea și Tăriceanu.

Au mai fost episoade de mici neînțelegeri semnificative la guvernare. Săptămâna trecută, cei doi s-au văzut cu ministrul adjunct de externe al Israelului. Dragnea a spus răspicat în comunicatul oficial că susține mutarea ambasadei României la Ierusalim, în timp că Tăriceanu s-a exprimat mult mai rezervat, vorbind despre ”stabilirea statutului orașului Ierusalim printr-un acord negociat direct între părți”.

Totul a început de la ambițiile lui Călin Popescu Tăriceanu de a candida la prezidențiale anul viitor, indiferent de planurile lui Liviu Dragnea. Acesta l-ar fi tatonat la rândul său și s-ar fi convins că liderul ALDE este decis să-și joace șansa, indiferent de planurile partenerului de coaliție.

Tensiunile s-au amplificat după ce ALDE a dat publicității, acum o lună, un sondaj care indică faptul că, în cazul unui candidat comun, 48% îl vor pe Tăriceanu și doar 8% pe Dragnea. Aceste cifre l-au deranjat pe liderul PSD. Am scris la vremea respectivă că Dragnea ar plănui inclusiv schimbarea lui Tăriceanu de la șefia Senatului tocmai pentru a-i mai tempera avântul liderului ALDE.

Tăriceanu se apropie din nou de fileul care desparte puterea de opoziție, dar încă nu este clar ce carte va juca în perioadă următoare. Pe de-o parte, Tăriceanu ar putea semnaliza oricând către liberali și Klaus Iohannis, cum a mai procedat în momente critice, pentru a-i arăta lui Dragnea că dispune de alternativă. Pe de altă parte, liderul ALDE știe că nu va putea ieși prea ușor de la guvernare sau să se rupă de PSD fără riscul de a pierde tot, inclusiv partidul.

Cel mai probabil va încerca un joc dublu pentru a-și consolida poziția la guvernare și în încercarea de a-l aduce înapoi pe Dragnea la masa negocierilor. Tăriceanu mai are o carte în mânecă, dar pe care n-o poate juca până la capăt: amenințarea că-i va strica majoritatea lui Dragnea pentru modificarea Codurilor Penale.

Liderul ALDE are nevoie și el de aceste modificări. Atât procesul de la Înalta Curte care se apropie de final, cât și ancheta DNA care investighează o presupusă șpagă de 20 de milioane de euro dată lui Sebastian Vlădescu pe vremea când Tăriceanu era premier, îl aruncă și mai tare în brațele lui Dragnea, oricât de proaste ar fi relațiile cu liderul PSD.

Pe scurt, cei doi sunt obligați de lupta electorală să intre în competiție, dar sunt condamnați de interesul comun în a distruge justiția să rămână împreună. Neclar e ce anume va prevala și nici cum va încerca să profite opoziția de această situație, dacă va încerca ceva. Un lucru este cert: nici liberalii, nici Klaus Iohannis nu pot face nicio înțelegere la vedere cu liderul ALDE fără să riște compromiterea totală. Dintre Dragnea și Tăriceanu, înclin să cred că al doilea dispune de o capacitate chiar mai mare de distrugere.  Reușește cumva să păcălească mai bine publicul, după cum se vede chiar din sondaje, iar asta îl face mai periculos decât liderul PSD, cu resursa lui politică epuizată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Cârdășiile sunt efemere și minciuna are picioare scurte.

  2. ALDE are o gramada de posturi bine, foarte bine si nesimtit de bine renumerate vedeti numai la Hidroelectrica ce cuib de habarnisti scortosi si-au facut
    un partid de santajisti cae cu un scor de sub 5% a reusit sa puna mana pe 20-25% din posturi ministeriale si firme de stat

  3. Fraierul de Tradiceanu a crezut ca in relatia cu Dracnea va avea parte de o iubire platonica, la fel ca in cazul ultimelor sale casatorii…! Nu a anticipat ca la un moment dat, lui Pablito ii va creste libidoul si va incerca sa le-o traga la toti, fara a mai tine seama de: sex, parerea ref la familia traditionala, pozitionarea in lantul trofic, etc

  4. zzz, posturi remunerate, nu renumerate…Ori vreți să să fiți personaj caragialesc?

  5. Nu cred asta. Să fim serioși, corb la corb nu scoate ochii. Se pupă și se împacă.

  6. Nu doar Tariceanu/ALDE sau PSD sunt interesati de modificarea codurilor penale ci si o foarte mare parte din PNL. Sa nu uitam ca PNL este un PDL revopsit din portocaliu in galben. Daca cineva a uitat de abuzurile si coruptia din perioada in care PDL a avut puterea absoluta in tara asta , de personaje precum Elena Udrea , Adriean Videanu, Vasile Blaga, de zeci (sute) de primari, presedinti de Consilii Judetene , viceprimari, vicepresedinti sau consilieri ,fosti PDL , actuali PNL, ce au avut si inca au probleme cu legea, atunci se insala amarnic sperand sa vina ceva bun din zona PNL. Asta e explicatia de ce majoritatea sta linistita cand supune la vot proiecte controversate. Mai ales daca votul la aceste proiecte este secret, intotdeauna vor avea voturi din partea unor PNL-isti.
    Sa mai spunem ceva si de un grupuscul de parlamentari care vreme de 30 de ani voteaza toate nastrusniciile care li se baga sub nas ,sau, cateodata sunt folositi ca paravan pentru introducerea de legi ciudate? E vorba de deputatii minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, ramasi in functie illo tempore. Pe cine mai reprezinta oamenii astia? Cat de mari sunt comunitati ca cea albaneza sau croata in Romania de merita cate un deputat pe vecie ? Ce zic recensamintele despre aceste comunitati? Mai exista? E normal ca soarta unor legi cruciale sa depinda,la limita, de niste deputati care reprezinta cateva zeci sau sute de persoane? Poate ar merita o discutie separata in G4Media acest subiect.