G4Media.ro

Fabrica de zahăr Luduș, în pericol de desființare / Sindicatele acuză patronii…

Sursa foto: Pixabay

Fabrica de zahăr Luduș, în pericol de desființare / Sindicatele acuză patronii francezi că nu vor să vândă / Aceștia susțin că nu au cui

Atât reprezentanții angajaților, cât și cultivatorii de sfeclă de zahăr susțin că de fapt patronii francezi nu vor să vândă fabrica, ci să o desființeze. De cealaltă parte, conducerea susține că nu au cui să vândă afacerea, informează Agenția de presă Rador.

Liderul de sindicat, Ioan Trif, a spus că au existat trei tentative de cumpărare a fabricii, toate respinse de patroni: „Au fost două firme din afară, iar patronii au zis că nu au oferit suma cerută și mai voiau să o cumpere producătorii de sfeclă. Fabrica e închisă și au vrut, de săptămâna trecută de joi, să înceapă dezmembrarea și am blocat-o. Pentru că ei nu au concret o decizie că ce se întâmpla de fapt cu fabrica. Și când au auzit ce vrem să facem, au oprit tot. Pentru că în data de 8 sau 9 aprilie vine ministrul agriculturii la noi la fabrică. E vorba de 160 de angajați, suntem plătiți de companie 75% până la finalizare. Deci ei nu ne pot da afară până încep disponibilizările, care au zis că vor fi prin lunie-iulie”.

În România mai există o singură fabrică de zahăr, la Roman, pentru care mai produc sfeclă de zahăr agricultorii mureșeni.

Istrate Dorel, președinte Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ,,BETA” Luduș crede că intervenția ministrului agriculturii e tardivă: „Noi am făcut înștiințare la Federația Sfeclei, federația a trimis la minister, dar lucrurile au fost încetinite. Am intenționat să cumpărăm fabrica, fiindcă noi am făcut o cooperativă de producători mai mari, și am încercat să mergem la fabrica de zahăr să ne dea totuși prețul sau ce vor să facă. Am constatat că ei nu au interes să vândă fabrica, ci au interes să rămânem piață de desfacere. Nu mai sunt optimist că ceva se va schimba în urma vizitei ministrului”.

Patronul francez al grupului Tereos, care deține fabrica de zahăr din Luduș, Francois Queva, susține că a existat o singură tentativă de achiziționare a fabricii, de un grup de cultivatori români, care au renunțat în cele din urmă. Acesta a arătat că procedurile de închidere a unității industriale sunt în curs: „Grupul nostru și-a anunțat intenția să închidă fabrica, existând un plan în curs de desfășurare. Am încercat să o vindem anul trecut, nu s-a găsit cine să o cumpere. Un grup de cultivatori ne-a contactat pe 20 decembrie. Am primit la noi, de două ori, reprezentantul lor, apoi într-un email de două fraze ne-a confirmat, dacă nu mă înșel pe data de 15 sau 18 ianuarie, că el se retrage și că nu mai are niciun mandat, iar de atunci nimeni nu a mai luat contactul cu noi”.

Închiderea fabricii de zahăr de la Luduș a fost anunțată de anul trecut, patronii francezi au afirmat că vor să o vândă pentru că o dată cu liberalizarea prețului la zahăr din 2017, fabrica merge pe pierdere.

Directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu confirmă prezența, la finele acestei săptămâni a ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu în județul Mureș, și speră în salvarea, de ultimă instanță a fabricii:

„I-am făcut o informare ministrului, în care am prezentat situația fabricii. Patronul nu a dorit să vândă fabrica de zahăr și nu a scos-o la licitație, nu a făcut niciun anunț de vânzare, pentru că nu vrea să aibă concurență. Preferă ca utilajele bune să și le ducă în fabricile pe care le are în Cehia, celelalte să le dea la fier vechi, iar inoxul, care e așa de scump, să îl vândă. Domnul ministru a ieșit pe toate posturile și a spus că este în discuții cu ministrul agriculturii francez, să negocieze într-un fel situația aceasta și să ne ajute să scoată fabrica la licitație”.

Potrivit primarului Ludușului, Ioan Cristian Moldovan, în zona fabricii de zahăr există 25 de hectare ce vor fi scoase la vânzare de patroni după demolarea clădirilor, destinația terenului fiind exclusiv industrială, nu rezidențială sau comercială.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. la fel au facut nemtii cu fabrica de zahar din Oradea

  2. Occidentalii au mare grijă pentru sănătatea românilor, se știe că zahărul și uleiul rafinat reprezintă pericole mortale pentru sănătate. În locul fabricilor de zahăr și ulei se vor înființa ferme de lăcuste călătoare și greieri de casă !!!

  3. Cartelul FR+DE in actiune! Tarile astea 2 nu stiu sa produca decat subventionat, “piata libera” e doar pentru colonii, adica nu-mi dai bani de la buget, rad afacerea si te las si in p… goala sa nu-mi faci concurenta vreodata!

  4. Nu ne trebuie, la gunoi cu fabrica

    Noi mergem la sparanghel și spălat babe. Asta e industria ce ne trebuie

  5. Păi de unde bunăstare în minunatul occident , decât din SPOLIREA SĂLBATICĂ a coloniilor .

    • Si cam cine te opreste, gurita, sa construiesti o fabrica? Daca nu ai cum sa o cumperi pe aceasta, ca doar nu este a ta. Esti bun, esti eficient (nu la vorbe ci la fapte) o construiesti si produci.
      Asadar?

    • @A310
      1. N-am inteles niciodata teoria asta a conspiratiei cu coloniile.
      2. E vina statului daca vor desfiinta fabrica si presiune trebuie sa pui mare pe stat ca baietii aia sa nu faca nimic. Dar evident, intr-un stat slab cu cetațeni needucati cei cu bani fac ce vor.
      @vvv
      Problema e undeva la mijloc. De ce sa reinvestesti bani intr-o alta fabrica daca ai deja una? E drept ca proprietate privata si bla bla, dar pana la urma depinde de noi sa ne securizam resursele de care avem nevoie, nu?

    • @Radu
      Aveti perfecta dreptate. Nu am intrat intr-o analiza globala cu A310, pentru ca nu are un nivel minim economic, pentru a evoca acest dosar.

  6. Sunt saraci cu duhu’ multi dintre trolii rusi, dar nici cu cei ai occidentului nu mi-e rusine !
    1. Istetul „vvv” ne indeamna sa construim noi o fabrica, in locul celei inchise de „pretinii” frantuji ?! Baietelu’ , fabrica Ludus a fost a noastra, dar a fost preluata de minunatii investitori straini, pe doi firfirici, stoarsa cat a tinut si acum … la fier vechi !
    Cu ce bani sa construim fabrici noi, in locul celor disparute ? Cate sute de miliarde de euroi ar trebui sa adaugam la deja inspaimantatoarea datorie externa ?
    2. „Radu”, saracu’ de el, n-a inteles pana azi ce-s alea colonii, conspiratie cu coloniile si de ce dreaku’ nu ne-am putut … securiza resursele ? Esti cam de plans, zau ! Sunt convins ca la tema „colonii rusesti” ai doctoratul !

    • Si cine a cerut cei doi firfirici, ca doar n-au cumparat-o cu forta, nici cu japca, ia zi-ne mataluta cu cuvintele matale. Fabrica a fost vanduta. Daca cei care au vadut-o au fost atat de bucurosi, sa castige doi firfirici, nu este problema francezilo, ci a celor care au vandut.
      Ca sa nu mai evocam salariile incasate de muncitorii nostri, romani. Care nu ar fi avut un leu altfel, de pe urma fabricii „noastre”, ea valorand in momentul vinzarii… doi firfirici, cum spusesi matale 😉

      Nu te avanta, unde nu stapanesti subiectele, ca te faci de pomina. Francezii au cumparat, au investit, au platit salarii. Au castigat, ca altfel nu cumparau, ca nu suntem in comunism, nici in kibbut. SI cand au vazut ca pierd prea mult, au decis sa o vanda.
      Deci: de ce „noi” nu cumparam aceasta fabrica, daca ea este buna de produs si de castigat bani? Cine „ne” impiedica?

      Ia explica-ne matale.

    • @vvv
      pe cea din Oradea au vrut sa o cumpere producatorii de sfecla din zona
      nemtii nu si nu.
      statul roman nu a miscat un deget
      scopul nemtilor era sa o desfiinteze ca sa nu fie potential concurenta
      despre ce vorbim?

    • @ha ha
      Vorbim despre „frantuji”, nu despre nemti. Ca doar despre asta a scris @Ajuta-i Doamne si despre ei si fabrica lor.

  7. Eu ii sfătuiesc pe producătorii de sfeclă din zonă să se apuce de alte culturi. Poate sfeclă furajeră, că fabrica, dacă așa vor proprietarii, sigur se închide. De ce? nu mai contează. Sunt proprietari, fac ce vor. Că vine ministru cucului sau nu, tot una.