G4Media.ro

Extrema dreaptă germană, sub presiune după scandalul de spionaj în favoarea Chinei

Extrema dreaptă germană, sub presiune după scandalul de spionaj în favoarea Chinei

Norii se adună deasupra partidului german de extremă dreapta AfD după acuzațiile de spionaj în favoarea Chinei, cel mai recent dintr-o lungă serie de scandaluri care au lovit partidul, până acum în ascensiune, înainte de mai multe alegeri cheie din acest an, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Marți, autoritățile germane au anunțat arestarea lui Maximilian Krah, unul dintre asistenții acreditați ai europarlamentarului care conduce lista Alternativei pentru Germania (AfD) la alegerile europene din 9 iunie.

Suspectul este acuzat că a spionat opozanții chinezi din Germania și că a împărtășit informații despre Parlamentul European cu un serviciu de informații din Beijing.

Liderii partidului anti-migranți și anti-european l-au convocat pe Krah pentru a discuta aceste acuzații, descrise ca fiind „foarte îngrijorătoare”, și intenționează să anunțe rezultatul miercuri.

Krah a declarat că a aflat de arestarea asistentului său prin intermediul presei. El a promis că va pune capăt relației de lucru cu acesta „dacă acuzațiile se dovedesc a fi adevărate”.

Această afacere jenantă se adaugă la alte câteva controverse care zguduie de luni de zile extrema dreaptă din Germania, într-un moment în care sondajele îi promit de mult timp un avans în alegerile europene din iunie și în cele trei alegeri regionale din septembrie în estul Germaniei (Saxonia, Turingia și Brandenburg), unde își are bastioanele.

Declin

La sfârșitul anului 2023, AfD, fondată cu zece ani mai devreme, era creditată cu 22% în sondajele de opinie naționale, în fața social-democraților cancelarului Olaf Scholz și imediat după principalul partid de opoziție, conservatorii.

Dar popularitatea partidului a scăzut de la începutul anului. Un sondaj realizat de institutul Forsa pentru postul de televiziune RTL i-a acordat doar 16%, cel mai scăzut nivel din ultimele unsprezece luni.

Inversarea tendinței a început la jumătatea lunii ianuarie, după ce presa a dezvăluit faptul că membrii AfD au participat la o reuniune cu reprezentanți de extremă dreapta din Europa pentru a discuta planuri de expulzare în masă a străinilor sau a persoanelor de origine străină din Germania.

Afacerea a provocat o undă de șoc într-o țară încă traumatizată de amintirea nazismului, cu numeroase manifestații de protest.

În afară de China, AfD este criticată în mod regulat pentru apropierea sa de Rusia.

Krah și Petr Bystron, în prezent membru al AfD în Bundestag și numărul doi pe lista partidului pentru alegerile europene, au fost nevoiți să se apere în fața acuzațiilor că au primit bani din surse pro-ruse după ce au fost implicați într-o rețea de propagandă finanțată de Moscova, descoperită recent.

„Haos”

Iar de săptămâna trecută, Björn Höcke, una dintre figurile cele mai radicale ale AfD, care visează să ajungă la putere în Turingia, este judecat pentru că a folosit un slogan nazist la un miting.

AfD „se scufundă în haos”, a declarat Dirk Wiese, un lider social-democrat, într-un interviu acordat cotidianului german Rheinische Post.

„Mai întâi acuzațiile de plăți de bani de la Kremlin, acum suspiciunile de spionaj pentru China… Și apoi Coreea de Nord?”, a spus el.

Liderul grupului parlamentar al AfD, Bernd Baumann, a afirmat că acuzațiile de spionaj pentru China au fost „motivate politic” și le-a pus pe seama unei campanii electorale „murdare”.

Aceste diverse scandaluri ar putea afecta permanent impulsul AfD înaintea alegerilor din lunile următoare. „Partidul este incapabil să treacă la ofensivă în acest moment”, a declarat Wolfgang Schroeder, profesor de științe politice la Universitatea din Kassel.

Hajo Funke, un expert în extrema dreaptă, este de acord: „Cred că marea eră a «ne descurcăm din ce în ce mai bine» s-a încheiat”, a declarat el pentru AFP.

AfD se află în continuare la egalitate în sondajele naționale cu social-democrații lui Scholz și rămâne pe primul loc în cele trei state regionale din est unde se votează în septembrie.

Dar, potrivit lui Funke, „milioane de alegători și-au corectat opinia” despre acest partid. Iar dacă acuzațiile privind China și Rusia se dovedesc a fi adevărate, „acest lucru va avea consecințe la alegerile europene”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...