G4Media.ro

Exporturile de porumb ale României ar putea scădea din cauza secetei /…

sursa foto: Pexels

Exporturile de porumb ale României ar putea scădea din cauza secetei / Se anunță o scădere de la 14, la 8 milioane de tone / Daea: ”Situaţia din acest an este foarte complicată”

România, un important exportator european de cereale, a avertizat că ar putea livra mult mai puţin porumb şi floarea soarelui în acest sezon, deoarece va da prioritate aprovizionării pieţei locale, după ce seceta a afectat culturile agricole, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

România a fost în sezonul agricol 2021/22 cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană, însă anul acesta este posibil ca producţia să înregistreze o scădere semnificativă după ce seceta a distrus culturile în mai multe părţi ale ţării, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-un interviu pentru Bloomberg.

România va exporta numai ceea ce rămâne după asigurarea aprovizionării pieţei interne, a spus Daea, care nu a dorit să dea detalii cu privire la măsurile potenţiale pe care Guvernul ar putea să le adopte.

Evoluţiile meteo nefavorabile combinate cu războiul din ţara vecină Ucraina au afectat livrările mondiale de cereale, declanşând un val de măsuri protecţioniste în domeniul alimentar, pe măsură ce oficialii încearcă să limiteze impactul creşterii preţurilor.

România este în urma altor state în extinderea sistemelor de irigaţii şi se confruntă cu probleme serioase pe măsură ce schimbările climatice fac fenomenele meteo extreme mai frecvente. În prezent, având în vedere prognozele care arată o vreme secetoasă în zilele următoare, unii fermieri au decis să recolteze porumbul mai devreme decât de obicei pentru a salva ceea ce pot din culturi şi a le folosi ca nutreţ sau pentru producţia de biocombustibili, a spus Daea.

„Situaţia din acest an este foarte complicată. Am intervenit atât cât am putut pentru a creşte nivelul irigaţiilor, dar în multe zone nu a fost posibil, aşa că o mare parte din cultură este afectată”, a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în ultimul sezon agricol, România a livrat 4,3 milioane de tone de porumb, fiind de departe cel mai mare exportator de porumb din UE, şi de asemenea a fost al doilea mare exportator de seminţe de floarea soarelui. România este şi un mare furnizor de grâu şi orz.

La începutul anului, producţia de porumb a fost estimată la aproximativ 14 milioane de tone, dar, între timp, fermierii şi-au redus estimările la aproximativ opt milioane de tone.

O altă problemă este scăderea nivelului apelor, în condiţiile în care Dunărea este la aproape jumătate faţă de media multianuală pentru acest moment al anului şi alte râuri au secat. Peste 200 de oraşe şi sate din România au introdus restricţii la utilizarea apei, potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că Guvernul de coaliţie vrea să ceară Uniunii Europene să fie de acord cu introducerea unor proiecte de irigaţii în PNRR, care a fost deja aprobat de Bruxelles.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Oare care e metoda guvernului prin care poate opri cantitatea necesară în țară cand aproape tot ce se recoltează e preluat de intermediari? Cred ca cifra e prea optimistă, câmpurile arată că după parjol.

    • Se numeste „rezerva strategica” si exista de ani de zile. Nu va mai tot panicati aiurea.
      Apuca-te de agricultura daca tot duci frica porumbului.

    • Dacă rezervă strategică arată că si rezerva strategică de apa , gaz sau combustibili inseamna că stam bine. Unde sta ascunsă rezerva strategică de hrana? Cred ca nici armata nu are rezerva de hrana pt un an.

  2. PSD nu va face nimic, iar voi îi veți vota din nou, ca să crească cota de lepre bugetare la hectar.

    • Chiar când lumea nu ii votează, ei ajung la putere datorita vouă, prietenii lor și ai aur, când le votați moțiunile. Asa ca mai pfizer, chiar dacă prin vot, romanii i-au scos pe margine, ați avut voi grija sa va kAcatzi în votul romanilor, aia pe care ii urâți voi neomarxistii. Ce delirezi tu pe aici, denota ca ori nu înțelegi realitatea, ori nu pricepi ce înseamnă usr.

  3. Acest asa zis ministru nu este la primul mandat. Irigatiile nu sunt in planurile lui, insa accepta rugaciunile popilor, poate-i scoate din seceta cu fata curata. Dar, romania majoritar ortodoxa, accepta cu smerenie pedeapsa divina.

  4. Să vă spun o poveste ! Din cantitatea de 5 milioane de to de porumb boabe exportată de Ucraina prin Ro, cca 2,7 milioane to se afla depozitata în silozuri in Ro ! Până acum !Partea proasta e că e aceasta cantite se află nu numai în silozuri adecvate ci și în magazii care știți că nu sunt optime ptr depozitarea pe termen mai lung a recoltelor ! Măsura a fost excelenta ! În condițiile de seceta extrema Ro își asigură astfel porumbul necesar ptr nevoile interne !

  5. Ar fi bun niste Porumb fiert , cu Sare , dar nu fierb Porumb , pentru ca dupa aceea se strica Frigiderul din cauza caldurii . Am Frigiderul din 1988 .

  6. Interesează pe cineva de export sau de cum sau dacă se produce ceva? Un singur om a iubit România, fie ca va place sau nu acela a fost nea Nicu, cu respect