G4Media.ro

Există un “risc serios” ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia în…

Photo by Roman PILIPEY / AFP

Există un “risc serios” ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia în acest an (fost comandant al forțelor armate britanice)

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie a avertizat că Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere din partea Rusiei în 2024. Generalul Sir Richard Barrons a declarat pentru BBC că există „un risc serios” ca Ucraina să piardă războiul în acest an.

Motivul, spune el, este „pentru că Ucraina ar putea ajunge să simtă că nu poate câștiga”.

„Și când se va ajunge în acest punct, de ce vor mai dori oamenii să lupte și să moară, doar pentru a apăra ceea ce nu poate fi apărat?”.

Ucraina nu a ajuns încă în acel punct.

Dar forțele sale sunt în criză critică de muniție, trupe și apărare aeriană. Contraofensiva sa mult anunțată anul trecut nu a reușit să-i disloce pe ruși din terenul pe care aceștia îl ocupaseră, iar acum Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară.

Cum va arăta aceasta și care sunt obiectivele sale strategice probabile?

„Forma ofensivei rusești care va urma este destul de clară”, spune generalul Barrons.

Potrivit acestuia, Rusia are “un avantaj de cinci la unu în materie de artilerie, muniție și un surplus de oameni întărit de utilizarea armelor noi.”

Printre acestea se numără bomba de planare FAB, o bombă adaptată din epoca sovietică, dotată cu aripioare, ghidare GPS și 1.500 kg de explozibil puternic care face ravagii în apărarea ucraineană.

„La un moment dat, în această vară”, spune generalul Barrons, „ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a face mai mult decât să avanseze cu mici câștiguri pentru a încerca, poate, să străpungă liniile ucrainene”.

„Iar dacă acest lucru se va întâmpla, vom risca ca forțele rusești să pătrundă și apoi să avanseze în zone din Ucraina unde forțele armate ucrainene nu le pot opri”.

Dar unde?

Anul trecut, rușii știau exact unde este posibil ca Ucraina să atace – din direcția Zaporijia spre sud, spre Marea Azov. Au planificat în consecință și au reușit să frâneze cu succes avansul Ucrainei.

„Una dintre provocările pe care le au ucrainenii”, spune Dr. Jack Watling, cercetător senior în domeniul războiului terestru la thinktank-ul Whitehall, Royal United Services Institute (Rusi), „este că rușii pot alege unde își angajează forțele”.

„Este o linie de front foarte lungă, iar ucrainenii trebuie să fie capabili să o apere în întregime”.

„Armata ucraineană va pierde teren”, spune Dr. Watling. „Întrebarea este: cât de mult și ce centre de populație vor fi afectate?”.

Este foarte posibil ca Statul Major General al Rusiei să nu se fi hotărât încă ferm asupra direcției pe care să o desemneze ca fiind efortul lor principal. Dar este posibil să împărțim în linii mari diferitele lor opțiuni în trei mari locații.

Harkov

„Harkov”, spune Dr. Watling, „este cu siguranță vulnerabil”.

Fiind al doilea oraș din Ucraina, situat periculos de aproape de granița cu Rusia, Harkov este un obiectiv tentant pentru Moscova.

În prezent, este bombardat zilnic cu raiduri de rachete rusești, Ucraina fiind incapabilă să amplaseze o apărare aeriană suficientă pentru a respinge amestecul letal de drone, rachete de croazieră și balistice îndreptate în direcția sa.

„Cred că ofensiva din acest an va avea ca prim obiectiv ieșirea din Donbas”, adaugă generalul Barrons, „iar ochii lor vor fi ațintiți asupra Harkovului, care se află la aproximativ 29 km [18 mile] de granița cu Rusia, un premiu important”.

Ar mai putea Ucraina să funcționeze ca entitate viabilă dacă Harkovul ar cădea? Da, spun analiștii, dar ar fi o lovitură catastrofală atât pentru moralul, cât și pentru economia sa.

Donbasul

Zona din estul Ucrainei cunoscută sub denumirea colectivă de Donbas este în război din 2014, când separatiștii susținuți de Moscova au autoproclamat „republici populare”.

În 2022, Rusia a anexat în mod ilegal cele două oblasturi, sau provincii din Donbas, Donețk și Lugansk. Aici au avut loc cele mai multe lupte pe uscat în ultimele 18 luni.

Ucraina a depus, în mod controversat, eforturi enorme, atât în ceea ce privește forța de militari, cât și resursele, pentru a încerca să păstreze mai întâi orașul Bahmut și apoi Avdiivka.

Le-a pierdut pe amândouă, precum și unele dintre cele mai bune trupe de luptă, în această încercare.

Kievul a replicat că rezistența sa le-a provocat rușilor un număr disproporționat de mare de victime.

Acest lucru este adevărat, câmpul de luptă din aceste locuri fiind supranumit „mașina de tocat carne”.

Dar Moscova are mult mai multe trupe pe care să le arunce în luptă – iar Ucraina nu are.

Comandantul forțelor americane din Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat că, dacă SUA nu se grăbesc să trimită semnificativ mai multe arme și muniții în Ucraina, atunci forțele sale vor fi depășite pe câmpul de luptă cu zece la unu.

Masa contează. Tacticile, conducerea și echipamentul armatei ruse pot fi inferioare celor ale Ucrainei, dar aceasta are o asemenea superioritate numerică, în special în ceea ce privește artileria, încât, dacă nu face nimic altceva în acest an, opțiunea sa implicită va fi să continue să împingă forțele ucrainene înapoi în direcția vest, luând sat după sat.

Zaporijia

Și acesta este un premiu tentant pentru Moscova.

Orașul din sudul Ucrainei, cu peste 700.000 de locuitori (pe timp de pace), se află periculos de aproape de liniile de front rusești.

Este, de asemenea, un fel de ghimpe în coasta Rusiei, având în vedere că este capitala unei regiuni cu același nume pe care Rusia a anexat-o în mod ilegal și, cu toate acestea, orașul încă trăiește liber în mâinile ucrainenilor.

Dar apărarea formidabilă pe care Rusia a construit-o la sud de Zaporijia anul trecut, în așteptarea corectă a unui atac ucrainean, ar complica acum un avans rusesc de acolo.

Așa-numita Linie Surovikin, formată din trei straturi de apărare, este acoperită de cel mai mare și mai dens câmp de mine din lume. Rusia ar putea demonta parțial această linie, dar pregătirile sale ar fi probabil detectate.

Este posibil ca obiectivul strategic al Rusiei în acest an să nu fie nici măcar teritorial. Ar putea fi pur și simplu acela de a zdrobi spiritul de luptă al Ucrainei și de a-i convinge pe susținătorii săi occidentali că acest război este o cauză pierdută.

Dr. Jack Watling crede că obiectivul Rusiei este „să încerce să genereze un sentiment de deznădejde”.

„Această ofensivă [rusă] nu va pune capăt în mod decisiv conflictului, indiferent de modul în care va decurge pentru oricare dintre părți”, spune el.

Generalul Barrons este, de asemenea, sceptic că, în ciuda situației dezastruoase în care se află acum Ucraina, Rusia va reuși un avans decisiv.

„Cred că rezultatul cel mai probabil este că Rusia va fi obținut câștiguri, dar nu va fi reușit să străpungă” total apărarea Ucrainei.

„Nu va avea forțe suficient de mari sau suficient de bune pentru a străpunge până la râul [Nipru]… dar războiul se va fi întors în favoarea Rusiei.”

Un lucru este sigur: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are nicio intenție de a renunța la asaltul său asupra Ucrainei.

El este ca un jucător de poker care mizează toate jetoanele pe câștig. El se bazează pe faptul că Occidentul nu reușește să furnizeze Ucrainei mijloace suficiente pentru a se apăra.

În ciuda tuturor summiturilor NATO, a tuturor conferințelor și a tuturor discursurilor emoționante, există o șansă ca el să aibă dreptate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. S-a implicat Germania si a trimis un sistem patriot, ar trebui sa schimbe datele problemei.

  2. Înseamnă că și Europa va pierde ulterior, mai precis cea de est și in primul rând România!
    Vând apartament ieftin si rapid!

  3. Infrangerea Ucrainei = infrangerea Occidentului.
    USA si-ar pierde definitiv credibilitatea. Urmeaza China sa atace Taïwan ul si Iranul, Israelul.
    Nepasarea decidentilor occidentali o vom plati noi si copiii nostri.

  4. Nui panica man, cand incepe general maCiuca sa adune oastea stii cum … numa cat gafaie el cand vorbeste si fuge rusu cat vede cu ochii . Si il mai avem si pe ioha care personal a verificat si nu e nici o drona cazuta pe pamant romanesc. Dar pentru siguranta noastra e timpul sa plecam.

    • Si apropo il mai avem si pe Hellvig omul serviciilor catre stie tot ce misca , raul ramul mie prieten numa mie stii ce zic face rusu doi pasi asta zice : treci inapoi , te-am vazut, doi pasi de furnica ca la imparate imparate cat e ceasul