
EXCLUSIV | „Șincai” anunță că își mută elevii în construcții modulare / Primarul Băluță: „Am dat ordin de începere. Vor sta 2-3 ani în condiții ultra-moderne” / Mutarea, înainte de obținerea autorizației de consolidare / Fosta directoare acuză ”manipulări”
Conducerea colegiului„Gheorge Șincai” din Sectorul 4 a transmis recent o informare oficială către părinți și elevi pe care îi anunță că, întrucât școala are nevoie urgentă de intervenții structurale, cursurile urmează să se desfășoare, în paralel, în modulele temporare care vor fi instalate în curtea școlii și în unul dintre corpurile actuale.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Conducerea liceului precizează că nu va exista relocare în alte clădiri. Se păstrează și programul într-un singur schimb, implementat deja printr-un proiect pilot în instituție. „Lucrările de renovare vor fi desfășurate etapizat, cu grijă față de ritmul și nevoile școlii”, se mai arată în informare.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a confirmat pentru G4Media montarea modulelor în curte, despre care spune că dura 4-5 luni până să fie amplasate, timp în care Primăria, administrator al clădirii, face demersuri pentru obținerea unei noi autorizații de consolidare a clădirii monument istoric de la Primăria Capitalei, pentru că cea veche a expirat și nu a mai fost prelungită.
Clădire cu probleme de funcționare
Conducerea liceului a transmis în informarea către părinți și elevi, informații în care descrie starea precară a clădirii:
- lipsa autorizațiilor de funcționare (sanitară și ISU) pentru majoritatea spațiilor;
- expertiză tehnică ce încadrează clădirea în clasa de risc seismic RSII;
- rețea electrică învechită, incapabilă să susțină echipamente moderne;
- infiltrații repetate de apă care au dus la închiderea unor săli de clasă;
- sală de festivități grav avariată și imposibil de folosit;
- instalații sanitare și termice uzate, care pun sub semnul întrebării funcționarea pe timp de iarnă.
„Luând în considerare faptul că aceste deficiențe nu mai pot fi remediate prin intervenții minore, iar reparațiile parțiale nu mai sunt eficiente, fiind o soluție temporară și ineficientă din punct de vedere bugetar, devine imperios ca imobilul să intre într-un proces amplu de renovare, consolidare și modernizare, astfel încât Colegiul Național „Gheorghe Șincai” să poată funcționa în condiții demne de un liceu de prestigiu și în conformitate cu standardele europene de siguranță și calitate în educație. Este momentul ca „Șincai” să meargă spre direcția pe care o merită”, se arată în comunicatul semnat de directorul Eduard Pușchin și directorul adjunct Daniel Cergan.
Pentru a ilustra problemele cu care se confruntă clădirea, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a realizat un videoclip de prezentare, disponibil pe site-ul instituției: AICI
Module școlare în curte și lucrări în paralel, deocamdată în proiecție
Primăria Sectorului 4, condusă de primarul Daniel Băluță, a precizat că va monta module școlare în curtea liceului, pentru ca elevii să își poată continua cursurile în siguranță, și în paralel va face demersurile pentru obținerea autorizației definitive de consolidare pe care trebuie să o obțină de la Primăria Capitalei, fiind vorba de o clădire de patrimoniu.
- „Cel mai important lucru după șase ani este că am obținut acordul pentru mutarea elevilor în module. Modulele vor fi montate în curte și vor oferi condiții ultra-moderne. Îmi iau în calcul că elevii vor sta acolo doi-trei ani. Nu mă încadrez să încep lucrările în toamna aceasta, dar imediat ce modulele sunt gata, mutăm copiii”, a declarat primarul Băluță, pentru G4Media.
Primarul a explicat că birocrația și schimbările de reglementări au întârziat proiectul ani la rând, dar că va depune actele necesare obținerii autorizației de construire necesare pentru începerea consolidării, excluzând varianta ca liceul să fie renovat, „spoit”, și apoi consolidat, două lucrări care ar presupune costuri în plus.
Fostul director acuză „manipulări”
În timp ce autoritățile locale vorbesc despre urgența consolidării clădirii, fostul director al Colegiului, profesoara Silvia Mușătoiu, susține că mutarea ar trebui să se producă atunci când se obține autorizația de consolidare.
- „Demersul Consiliului de Administrație este obedient primarului. De doi ani avem directori aduși aici pentru acest subiect, să-i rezolve problema primarului. Anul trecut, consiliul de administrație era format din profesori care cunoșteau situația acestei manipulări, dar au fost schimbați cu oameni care nu înțeleg lucruri drepturile și obligațiile legale ale celor două părți și au ajuns la această ”aprobare”. Consiliul de Administrație al unei școli nu aprobă sau dezaprobă ceva ce face o primărie, prin atribuțiile ei. Primăria este administratorul clădirii, ea ar trebui să facă demersurile legale adică să capete autorizație de consolidare si reabilitare.”, afirmă Mușătoiu pentru G4Media.
Fostul director consideră că Primăria ar trebui să finalizeze procedurile legale pentru obținerea autorizației de consolidare, înainte de a începe orice lucrare. „În momentul de față, pe hârtie, lucrările sunt posibile fără relocarea elevilor, ceea ce mă duce cu gândul că PS4 va solicita o autorizație de amenajări interioare și exterioare, care se obține mult mai ușor decât cea de consolidare și reabilitare pentru o clădire de patrimoniu.”
Primăria Capitalei confirmă eliberarea unui nou certificat de urbanism, primul pas înainte de consolidare
Potrivit unui răspuns oficial al Primăriei Municipiului București, pentru imobilul din Calea Șerban Vodă nr. 167, până la această dată nu există o cerere depusă pentru emiterea autorizației de construire privind consolidarea și modernizarea Colegiului „Gheorghe Șincai”. PMB a emis în 2020 o autorizație pentru lucrări de amenajări interioare și exterioare, dar aceasta a expirat în 2024, iar un nou certificat de urbanism a fost emis recent, în iunie 2025, pentru modernizare, reabilitare și consolidare.
Context
Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, una dintre instituțiile de învățământ cu prestigiu și tradiție în capitală, se confruntă de mai mulți ani cu probleme legate de starea clădirii în care își desfășoară activitatea.
Potrivit unei expertize tehnice realizate în noiembrie 2019, clădirea liceului este încadrată în clasa de risc seismic RSII. Aceasta înseamnă că, în cazul unui cutremur puternic, există un risc semnificativ de afectare gravă a structurii, deși nu iminentă prăbușirea totală. Suplimentar, în informarea către părinți conducerea vorbește și de probleme structurale: infiltrații, lipsa unor autorizații privind siguranța clădirii, precum și rețele de apă și de căldură învechite.
Primăria Sectorului 4 a transmis în mai 2025 confirmarea finalizării proiectului tehnic pentru consolidarea și modernizarea liceului. Această etapă pregătește demararea lucrărilor propriu-zise, însă procedurile administrative (autorizații, avize, finanțări) mai necesită timp.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.