G4Media.ro

EXCLUSIV Compania magnatului Gabriel Comănescu va fi beneficiara unor proiecte de aproape…

Sursa foto: GSP

EXCLUSIV Compania magnatului Gabriel Comănescu va fi beneficiara unor proiecte de aproape 600 de milioane de euro din PNRR, alături de Romgaz. GSP, singura firmă privată aleasă de Ministerul Energiei să primească bani europeni fără licitație

Capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență prevede două proiecte pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului, ambele urmând să fie derulate cu compania românească privată GSP Power, unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți, județul de baștină al ministrului Energiei. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 585 de milioane de euro. Nu e clar cum a ajuns compania magnatului Gabriel Comănescu să fie unica firmă privată menționată expres in capitolul elaborat de Ministerul Energiei din PNRR.

De altfel, în documentul consultat de G4Media..ro nu se face referire la vreo licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP. Ministerul Energiei nu a răspuns la întrebările G4Media.ro până la publicarea articolului.

Gabriel Comănescu, preşedintele companiei, a declarat într-o întâlnire cu câțiva ziariști că proiectele GSP Power au fost incluse în PNRR întrucât îndeplinesc toate cerinţele europene privind finanţarea din aceste fonduri. „Este un proiect care întruneşte toate cerinţele comunităţi europene şi care asigură şi problema tranziţiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur”, a spus Comănescu. El a mai susținut că ”singura mea problemă în momentul de faţă este că sunt român, este un atac făţiş împotriva unui român”.

Primul proiect, în valoare totală de 320 de milioane de euro, implică un parteneriat între compania de stat Romgaz și compania GSP Power SRL, înființată anul trecut în cadrul grupului GSP și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Proiectul vizează dezvoltarea unui proiect de tipul „oraș verde” în Hălânga, județul Mehedinți, respectiv: o instalație de gaz cu capacitate instalată de 159 MW (135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 100 MW (70 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).

Cel de-al doilea proiect, în valoare totală de 265 de milioane de euro, este de asemenea un parteneriat între Romgaz și GSP Power pentru dezvoltarea unui „oraș verde” în Constanța, care va include de asemenea o instalație de gaz cu capacitatea de 158 MW (tot în valoare de 135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 20 MW (15 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).

Parteneri în aceste proiecte vor fi și Siemens și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea.

Implementarea acestor investiții va avea loc în perioada 2021-2024.

Anul trecut, în septembrie, fostul șef al Romgaz, Adrian Volintiru, și șeful GSP Gabriel Comânescu semnau, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Energiei Virgil Popescu, un memorandum pentru construirea noi centrale de la Halânga, o centrală nouă pe gaze de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale de la Halânga, aflată în faliment.

Potrivit planurilor inițiale obținute de profit.ro, investiția urma să fie finanțată de GSP Power, centrala urma să fie ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot această companie va opera și centrala. Romgaz va livra gazele și va primi energia electrică produsă aici.

Documentul obținut de G4Media.ro mai include un proiect pe hidrogen, respectiv o unitate de producție a hidrogenului verde, doar că acesta va fi implementat de compania de stat Hidroelectrica, având o valoare de 100 de milioane de euro.

Un alt proiect inclus este o centrală fotovoltaică pentru producerea și stocarea hidrogenului verde și utilizarea acestuia folosind stocarea electricității (baterii și supercondensatoare). Și acest proiect va fi totuși implementat de o companie de stat, deoarece este localizat pe platforma centrală Cernavoda SA, operată de Nuclearelectrica.

Omul de afaceri Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai vocali jucători din piaţa autohtonă a energiei. În 2018, două persoane legate direct de Gabriel Comănescu fuseseră promovate de fostul premier Viorica Dăncilă în poziţii-cheie din sistemul energetic. Mai precis, Gheorghe Constantin – fost director în GSP – fusese numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, adică exact agenţia care gestionează operaţiunile în care compania unde a lucrat Constantin are cele mai mari interese de business. Gheorghe Constantin a fost revocat abia în 2021, potrivit declarației de avere. De asemenea, un alt director din compania GSP, Florin Radu Ciocănelea, fusese numit de fostul premier Dăncilă în funcţia de consilier de stat cu atribuţii în energie. Ciocănelea a fost, de altfel, chiar administrator al Grup Servicii Petroliere. Florin Ciocănelea a murit în 2019.

Gabriel Comănescu are totodată și o mare influenţă și în viaţa politică din judeţul Constanţa, mesajele sale fiind deseori preluate de autorităţile locale sau de parlamentarii constănţeni.

Actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, spunea anul trecut pentru G4Media, în contextul în care era candidatul USR PLUS la Primăria Constanța, că omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere, l-ar fi chemat la București la sfârșitul lunii mai 2020 să îi ceară retragerea candidaturii, pentru a-l susține pe candidatul PNL Vergil Chițac. Deputatul USR susținea că s-a întâlnit cu magnatul la unul dintre sediile companiei sale din capitală pentru că era curios ce vrea să îi transmită unul dintre investitorii constănțeni. Stelian Ion a declarat pentru G4Media că afaceristul Gabriel Comănescu i-a vorbit mai întâi despre potența sa financiară, iar apoi i-a cerut să se retragă din cursa pentru Primăria Constanța pentru că, în caz contrar, „își va folosi toată influența și banii” și va face tot posibilul să iasă Vergil Chițac primar, candidatul PNL pe care Comănescu l-a susținut și în urmă cu 4 ani, la alegerile locale. (Detalii aici)

Grup Servicii Petroliere (GSP) este firma română cu cele mai puternice legături de afaceri cu Rusia, fiind dată drept exemplu în trecut chiar de fostul preşedinte, Traian Băsescu. Compania fondată de Gabriel Comănescu a avut contracte de zeci de milioane de euro cu companii de stat ruseşti din energie pentru lucrări de foraj marin.

Sursa foto: GSP

 

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. Aha, deci merge și așa! Suntem pe drumul cel bun, nu l-am greșit!

  2. Deci acum nu mai e la moda cu laserul de la Măgurel ci cu Hidrogenu’.
    Banii ca banii… se duc… dar Calitatea nu ar trebui sa fie „o modă”?

    • Un ISO 9001:2015 pe dansul fotonilor de la Magurelu’ si un Chanel  No. 5 pe tranziția verde cu Hidrogenu’. Calitate la subatomice. Poate așa o să li se deschidă și lor portalul spre micro-cosmosul divin peste un deceniu,, daca tot sparg banii aiurea pe creiere incapabile să opereze pe frecvențe de geniu.

    • @D&D.
      cum timesnewroman duc lipsă de umorişti de talent din categoria „flash”, instantaneu pe subiectul zilei ati putea sa le propuneti o colaborare. alte jurnale online de „calitate” umor-laser nu mai cunosc.
      recunosc! îl banuiesc pe dl cu Scara trademark ca fiind un „fost” cațavencist pe vechi.
      de la cititor la colaborator se urcă usor. dacă bei o cafea bună dimineața şi nu ai şefi. free humor lancer 😉

  3. La vremuri noi, tot contracte preferentiale pentru clientela de partid.

  4. Consiliul Concurentei ce zice?

  5. Da ce credeți voi că PNL, USR, PDL, UDMR adică CDR nu sug și ei nimic din PNRR??? Sunt flămânzi mai ales USR și vor rupe tot ,vor devora fiecare contract.

  6. Mai avem procurori in tara asta sau i-a cumparat Comanescu pe toti?

  7. Și cei care i-au dat contractele fără licitație, ce procent primesc?

  8. Așa da, băieți, in urmatorii ani se vor ivi si la Romanika cativa miliardari in euroi, ce mama ma-sii, va fi frumos, megashow cu slogan reformator, liberalism adevărat, prin noi insine, antreprenoriat românesc :))), de-astea.
    DNA ul e tot așa, în moarte clinică, trai neneaca din banii pnrr ului, comisioane, chestii, trestii.

  9. Pentru cine nu știe, domnu’magnat, viitor multimiliardar, apare chiar si în Panama Papers, zice Rise Project.
    Rise-ul scria acum 5 ani că domnul magnat a făcut avere cu fostele platforme marine Petrom, având un om plasat chiar la prostii de la OMV in conducere.
    Investigația Rise se cheama „Rețeaua Comanescu: platformele Petrom”, sunt cel putin 3 capitole minunate, reconfortante, nimeni n-a pătit nimic, e cu happy end pentru „antreprenor”, pentru statul român mai puțin, dar nu contează.

    • panama papers. a lovit şi în politicieni din Apus. unii s-au retras discret la o pensie binemeritata, pe altii i-a cautat justitia.

      la noi nu am auzit mai nimic „despre” ceva daune directe, laterale sau colaterale cauzate tsunami-ul venit din Panama.

  10. Grav si uz de grav. PSD2 se apuca de treaba … In 5 ani, toata brigada la Parchetul European.

  11. 1. Comanescu este in prezent cel mai mare hot din Romania;
    2. In schimbul acestor 585 de milioane euro Comanescu i-a pus pe tava lui Florin Tarzan Citu doua organizatii judetene ale PNL (Constanta si Mehedinti) pentru a-l invinge pe Sica Orban in alegeri;
    3. Romgaz este paravan pentru aceste excrocherii, fiind condusa de un tiriplici care nu urmareste decat sa isi mentina postul;
    4. Virgil Popescu este un pechinez al lui Comanescu.

  12. Probabil unul din primele cazuri ce vor fi anchetate de Parchetul European.

  13. 205 milioane de euro + instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro) – calculati procentul. E clar?
    Cine poate sa „spuie ” ca nu a fost captat respectivul codoi?

  14. IL STIE TOATA CONSTANTA CA E TZEPAR , ARE SUTE DE SALARIATI NEPLATITI. SECURIST SPURCAT.

    • Si pe la „mosia ” din Ploiesti e la fel…zic de UPETROM 1 Mai.( firma care e tot in proprietatea distinsului) .unde totul a ajuns o ruina si terenurile aferente sunt vandute la cativa dezvoltatori imobiliari…

  15. Magnat?! Ce e acela un:”magnat”?
    Odată ajunși in fața, adică cu fundul la nea Alifie, toți acești „magnați” vor valora doar cât o păpușă gonflabilă, varianta masculină…

    • imi permit, cu distanta de rigoare, să vă reamintesc dilema statului exprimată „elegant” de cel ce avea o găină, cea cu oul cu titul şi vu totul de aur, ca din poveste.
      el insuşi era blocat in dilemă. capitalism de stat? salbatic? cum putea „transfera” toate fostele unitati socialiste de la „statul” debil şi impotent spre „patrioți” privați ? pasul era absolut necesar în viziunea „marelui” om de stat.
      privatizare cu premeditare, capusare si faliment prin acoliți, şi multă, multă vânare de vânt.
      el însuşi este convins, şi va muri convind, că a modernizat Romania, a scos-o din socialism, din sărăcie îmbogătind pe unii pentru zece generații.

  16. Acest Virgil Popescu mare PNList dupa ce a dat cu mucii in fasole pastrand pe Gicu la Electrica desi nu demult il injura si pe el si pe PSDeii care l-au pus acum se dovedeste ca e si un mare hot
    PNL aceeasi mizerie

  17. Furaciune penelista pe fata, Popescu fiind numit ministru doar pentru a veghea la bunastarea mafiei transpartinice din energie. Sper ca LCK sa se intereseze de situatie, ar fi un caz scoala pentru noul parchet european.

  18. Din ce capteaza CO2? Ce face cu CO2 captat- acolo este afacerea mare. Nu instalatia in sine!

  19. Aloooo, comentacii, iar va fura cineva buda din fundul curtii?
    Acesta este un proiect mai vechi intre Romgaz si GSP.
    Licitatie pe ce sa faca? Pe proiectul lor?
    „Avem intenția de a dezvolta o societate-vehicul de proiect. Romgaz va rămâne proprietarul gazului și al energiei electrice produse.”
    Si platformele marine din M.Neagra tot GSP le exploateaza.
    Sant singurii care au tehnologia necesara pentru instalarea si exploatarea platformelor maritime. Inclusiv pentru exploatarile de mare adancime.
    Acum ca folosesc bani europeni, si mai bine. Dispare orice banuiala ca se fac afaceri necurate acolo.Preturile vor fi corecte pentru ca altfel nu vor fi finantati.
    Cum incerci sa dezvolti o tehnologie noua pentru dezvoltare imediat apar „romanii verzi” – „Nuuu, nuuu, noua ne place sa ne cacam in natura”

  20. E clar ca lumina zilei:PNL nu a înțeles nimic.
    Dar cum nu are același ”hardcore” ca PSD în electoratul valah,PNL o va lua pe urmele PNȚ.
    Asta e,blestemul României de a sucomba cu PSD la cârmă într-o zi se va împlini fără tăgadă.

  21. Bani nu cred ca sunt pentru Omul de rand si pentru cei smecheri si cu functi si studi.

  22. La salariati din privat statul ia jumatate din salar din restu traieste daca poti bine abia decent daca poti.

  23. Cei ce lucreaza in fabrici lucreaza ore multe daca vor bani salar decent in tinp ce la stat ei 3300 asa lejer eu trebuie sa produc brut de 5500 ca sa iau 3200 nu prea e ok cu ce sa iti intemeiezi o familie cu ce sa te tratezi cu ce cand si la munca oameni sunt rai intre ei acuma inteleg de ce placa romani din romania oameni sunt rai in fabrici si te exploateaza ca pe hoti de cai.

  24. Salariile sunt mici in romania traiul se scumpeste si uni isi dau fonduri uni la alti sau sporuri la stat si mie imi ia jumatate din slar nu e corect eu nu am munca de 6 luni nu se gaseste oferte calumea in valea jiului euro creste deci si chiriile e vai si amar traiul in Romania.

  25. Nu am nimic cu nimeni dar sunt suparat ca alti nu stiu cum fac ca parca trag norocul numai laei si la alti le merge din rau in mai rau si nimeni nu te ajuta toata lumea te judecat si te mustreaza.

  26. Am mai spus-o: banii, fondurile, spagovul european sau cum vreti sa-i spuneti, reprezinta liantul care tine toate statele unite si nimic altceva. Din aceste fonduri, o parte sunt pentru „clientela” din diferite state membre. Doar ca mereu se creeaza impresia ca acesti bani nu sunt accesati de cine trebuie si sunt pe proiecte „sustenabile, echitabile si durabile”, ca sa utilizez acest limbaj de lemn european. Nimic mai fals. O parte din acesti bani sunt capusati oficial, cu acordul UE, pentru ca Bruxelles-ul este constient ca in multe state coruptia este inca mare si accepta tacit situatia. Nu toate statele sunt precum Suedia. Practic, ficare guvern imparte acesti bani cum doreste, acoperindu-se de hartii evident.

  27. Actorii implicați au sesizat, cu o viteză remarcabilă, ”posibilitățile numeroase” ce pot fi fructificate din strategia de hidrogen a Uniunii Europene pentru o Europă ”neutră” din punct de vedere climatic ( obiectiv al Uniunii de realizat până în 2050 ). Strategia a fost publicată în Iulie anul trecut și iată, avem la scurt timp un proiect de 600 milioane de euro, derulat de GSP Power SRL ( !!! ) înființat tot anul trecut. Conceptul proiectului a fost acceptat de Uniune, spre marea bucurie a ministrului Popescu.
    Citez pe ministru : ” „Îmi doresc să facem aceste rețele de gaze cu bani din PNRR. Înțeleg că au existat niște discuții ale colegului meu, domnul Ghinea, s-au pus întrebări tehnice și o să explicăm celor de la Comisia Europeană cum România, în anul 2026, o să facă aceste rețele și să le arătăm că avem inclusiv capacitatea de a produce hidrogen și a injecta în amestec acel hidrogen după stația de măsură și reglaj a Transgazului. În paralel, și Transgaz lucrează pentru a putea prelua amestecul de gaz și hidrogen.”

    Vorbim de CONCEPT pentru că, în mod normal, oportunitatea, fezabilitatea și eficiența economică ale unui astfel de proiect trebuiesc analizate cu instrumentele economice binecunoscute. Dar având în vedere că – mai ales în România – proiectul este o noutate, proiect care – repet – se emulează fantastic cu strategia Europeană a energiei, nu cred că se va preocupa cineva mai serios cu aspecte financiare ( deși ar fi asențial ). Mai ales, că alte surse ( profit.ro ) ne informează, pe ce chilipir a pus mâna ”magnatul” pe centrala de cogenerare a energieie de la Buzău ( aflată în faliment ) și pe terenul și activele de la Halânga( faliment ). Faptul că toată tărășenia este finanțată de staul român, care la rândul său primește bani de la Uniune, face ridicolă și complet falsă afirmația conform căreia GSP și Romgaz finanțează proiectul.

    Din păcate articolul este foarte sărac în date tehnice și tehologiile folosite, amânunte care hotărăsc în final : cât de ”verde” este proiectul ( criteriu principal pentru care Uniunea a aprobat ”conceptul” ) De unde privesc eu – să nu am dreptate – arată a țeapă. Merită a fi urmărit de presa de investigație. Mai ales tehnologiile și aspectele economice ale proiectului, pornind de la faptul că în prezent numai cca. 4 % din producția mondială de hidrogen este ”verde”. Așa că din plecare este abuzivă folosirea termenului de ”oraș verde”.

    Linkul Uniunii cu privire la viitorul producției de hidrogen pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic ( eliminarea dioxidului de carbon ).

    https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/c4000448-b84d-11eb-8aca-01aa75ed71a1

  28. Recent, a fost semnat un proiect al Uniunii Europene în parteneriat cu Bill Gates din același domeniu, în valoare de 820 milioane de euro în tehnologie verde. Comparați cu proiectului nostru, de 600 milioane de Euro. Al nostru mi se pare un ”concept” prea scump, în care accesul altor concurenți potențiali a fost evitat.

    https://www.g4media.ro/parteneriat-intre-comisia-europeana-si-o-companie-infiintata-de-bill-gates-pentru-investitii-de-820-de-milioane-de-euro-in-tehnologii-curate.html

  29. Si muncitori nu sunt niste eroi ca lise ia jumatate din slar si nu lise da nimic.

  30. Intodeauna statul a ajutat numai pe cei bogati si pe cei saraci la munca pe 2 lei si 1 leu sal ia el statul.

  31. Asta e nu am nimic cu nimeni dar oameni sunt rai si exploatatori cu cei saraci la muca sefi tipa la tine ore de munca fara nr daca vrei un salar decent statul ia jumatate si spera ca vei avea un viitor in aceasta tara care protezeaza doar pe cei la costum cu bani si cu scoli facute.