G4Media.ro

EXCLUSIV Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constituțională legea privind alegerea președintelui.…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

EXCLUSIV Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constituțională legea privind alegerea președintelui. Renate Weber: Săptămâna viitoare voi definitiva această acțiune

Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constituțională legea privind alegerea președintelui României, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. Renate Weber, șefa instituției, a confirmat pentru G4Media.ro că intenționează să sesizeze CCR. ”Săptămâna viitoare voi definitiva această acțiune”, a spus Weber, fără a oferi însă alte detalii.

O eventuală decizie de admitere a sesizării nu va afecta însă procesul electoral în curs, ci se va aplica de la următorul scrutin prezidențial.

Potrivit surselor G4Media.ro, Avocatul Poporului se va baza pe două argumente: numărul mare de semnături necesar pentru o candidatură la președinția României și faptul că se poate semna pentru mai mulți candidați.

Potrivit legii în vigoare (370/2004), candidații trebuie să strângă 200.000 de semnături pentru a putea intra în cursa electorală. Or, Avocatul Poporului s-ar baza în acțiunea la CCR pe un raport al Comisiei de la Veneția care recomandă ca numărul de semnături să nu depășească 1%, or în cazul legii în vigoare acest prag este ușor depășit.

Al doilea argument ar fi faptul că un alegător poate semna pentru mai mulți candidați, ceea ce face pragul de mai sus să nu mai fie reprezentativ. Potrivit surselor G4Media.ro, au existat trei plângeri din partea unor candidați în legătură cu legea privind alegerea președintelui.

La alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 s-au înscris în cursa electorală 14 candidați. 7 candidaturi au fost de Biroul Electoral Central respinse din cauza listei de semnături.

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Normal ca ataca… ce nu e pe bani
    Taxa de pod de la Fetesti e pentru prostime – care trebuie sa plateasca, sa stea la coada, cu grija ajunsului la destinatie si cu frica de amenda ca a uitat ‘ceva’

    • Din cate stiu taxa de pod se poata plati si prin SMS. Acum ca ti-e lene sa opresti pentru 2 min intr-o parcare sa trimiti SMS asta e alta problema, stai la coada atunci juma de ora.
      PS: nu neg faptul ca nu prea se cunoaste destinatia acestei taxe pana la urma…

    • Nu doar SMS, se poate plati la benzinarii, se poate plati online. Ai timp 24 de ore dupa ce ai trecut podul sa folosesti una din multele variante de achitare. Asa ca mai usor cu grija. Chiar ar trebui eliminata plata la greretele de la pod si pastrate doar metodele de plata la distanta.

    • Radu: dă un search în Constitutie si google dupa „justa asezare a sarcinilor fiscale”.
      E o chestie de logica banala ca taxa de drum include si podurile, ca teritoriul tarii nu poate fi divizat prin taxe „de trecere”.
      Atunci cand ai mai multe variante, unele cu taxa, altele fara sa spunem ca poti impune acea taxa.
      Asa cum e acum e doar o scurgere de fonduri a baietilor destepti

    • @Cloudfare,
      Cand te uiti la poza Renatei, afisata la acest articol si, nu numai, zici ca vezi un tablou din epoca Renasterii timpurii, cand de abia se inventase racursiul in pictura, iar subiectul expus pare a fi o calugarita care se lamenteaza sa i se asculte rugamintea
      Atata doar ca, in realitate, nici Renate nu exceleaza printr-o viata lipsita de pacate si nici cel caruia se roaga nu are calitatea de jude infailibil, incoruptibil sau, macar, onorabil.
      Pai, daca toar’su valer si ceata lui de pesedisti acoperiti sub roba de judecatori vor „decide” ca trebuie sa scada numarul semnaturilor necesare pentru inscrierea in campanie, vom asista la o crestere abrupta a liotei de catindati(sic!), dornici sa apara la tv si sa-si vada pozele postate pe garduri si cladiri, bashca celelalte facilitati incluse la pachet…..fara alte merite, binenteles….
      Toar’sa Renate joaca si ea un rol din piesa „Mircea, fa-te ca lucrezi”………..

    • Așa e…
      Ciorbea care a fost inaintea ei era senil (sau se prefacea atat de bine ca chiar era)…
      Cred ca e un criteriu si asta sa fii numit intr-o functie… sa fii puțin dus.
      Atacarile astea la CCR au ajuns tot un instrument care da impresia ca se intampla ceva… dar intotdeauna ataca doar ce nu e cy adevarat important. Mai mult strica decat optimizeaza.
      Parca atacase Codul Administrativ… si nimic

  2. Adevarul este ca 200.000 de semnaturi este extrem de dificil de strans. Daca nu ai in spate o structura de partid este foarte foarte greu de strans aceste semnaturi, iar prin acest lucru se pune o frana majora intr-un stat democratic: libertatea de a alege si de a fi ales.
    Este clar ca legea actuala este doar o „portita” pentru partidele vechi de a pune piedici noilor partide sau noilor politicieni de a putea candida.

    • Ne-am saturat de trolli!
      O filtrare e necesara.

    • Si asa sunt prea multi candidati, tot felul de neispraviti.
      Daca nu esti in stare sa strangi 200000 semnaturi cum iti inchipui ca o sa fii votat de milioane ca sa ajungi in turul 2?
      Ar trebui sa se ceara o diploma „pe bune”, numai ca asa ceva e neconstitutional.

  3. Renate W. se face că face. In rest, e aceeași complice (alde) la ticalosie si furt, o jalnica propagnadista la Latrinele securistului Voiculescu si o mare mâncatoare de r*t in apararea Ciumei Rosii,

  4. Ce face Weber acuma este doar un test. Dupa asta se va baga pe alte legi, cu scpul precis de a creea haos in Romania. Cui prodest? Cuiva de la Marele Est.

  5. O imbecila care vrea sa para importanta.
    Din moment ce este clar ca daca sesizarea va fi acceptata de CCR ea nu va intra in vigoare decat peste 5 ani, la urmatorul scrutin, ce sens avea sa intervina acum, cu cateva saptamani inainte de alegeri?
    Tariceanu a adunat in ALDE toate loazele si rebuturile refuzate de Dragnea.

  6. Doamna Weber e pe firmament de dinainte de 1989, conform principiului conscrat „la vremuri noi tot noi”. Iar legea dateaza din 2004.

    Oare de ce sus-numita n-a observat problemele legii pina acum?

    Sa aiba legatura totusi cu alegerile actuale? Pote un instrument de invalidare a alegerilor curente daca nu iese „cine trebuie”?

  7. Legea trebuie să creeze condiții egale pentru orice candidat. Prostia ilegală cu numărul de semnături este prima limitare. A doua și cea mai importantă inegalitate de șanse este dată de posibilitatea demnitarilor în funcție să participe la alegeri ( prim-ministru, președinte, etc. ). Dacă ești demnitar în funcție și vrei să candidezi cu cel puțin 6 luni înainte de începerea campaniei electorale îți dai demisia din funcția pe care o ocupi.

    • Serios? Unde scrie asta? E obligatoriu? Nicaieri in lume nu se intampla ce spui tu acolo….Mai usor cu pianul pe scari ca iti rupi carca….

    • Daca vrei … uite am scos eu o idee pentru tine.
      Sa faca cu 100 de semnaturi dar sa fie autentificate la notar.
      Si sa aduca, candidatul, si adeverinta de la psiholog.
      Până la urma nici noi nu suntem prostii aia care tre sa ascultam tot ce au de spus niste pierde vara…

  8. In sfarsit o idee buna cu nr de semnaturi necesare. E cel mai mare nr cerut din Europa. Partidele mici (ex. Demos) nu au nici o sansa de a aduna atatea.

  9. Eu unul, nu am semnat pe niciuna din listele de sustinatori, fiindca nu am avut ocazia dar, in principiu, faptul ca as vrea ca X sa candideze nu inseamna ca vreau ca Y sau altii, sa NU candideze.
    Ma intereseaza, de exemplu sa candideze X , Y si Z de la care am niste asteptari si vreau sa ii vad pe acestia confruntandu-se in programe, abia apoi sa ma decid si evident, sa stampilez un singur candidat care mi se va parea cel mai bun la ziua aceea…
    Am acest drept, sau mi-l blocheaza tzatza weber?
    Mai ramane sa se aleaga presedintele prin sondaj.

  10. Cea mai sigurå și mnătură este cea propeie

  11. Avocatul poporului sau avocatul politicienilor ?
    Acum cativa ani autoritatile locale (inspectoratul scolar, primaria, inspectia sanitara) si-au batut joc de noi cand am sesizat infiintarea nelegala, fara autorizarile necesare a unei gradinite particulare in imobilul nostru. Stiind ca una dintre atributiile de baza ale avocatului poporului este apararea drepturilor cetatenilor in fata abuzurilor autoritatilor am facut o sesizare. Am primit in raspuns politicos cumva documentele transmise (raspunsurile de la autoritati) sunt foarte solide, ne putem adresa cu incredere Justitiei.
    De ce trebuie sa platim din banii nostri zeci de angajati pe intreg teritoriul tarii degeaba ?
    Doar pentru ca este cerinta UE ?

  12. Este normal si corect sa semnez pentru cati candidati vreau asta insemnand ca doar doresc sa intre in cursa . Nu este o optiune de vot. Nu este un sondaj electoral. Este un raspuns la intrebarea :Esti de acord sa candidez nu la intrebarea : Ma votezi pe mine?
    Dar cu cretinii este greu de discutat si de negociat. Adica Renate Weber este asa ceva daca pune problema dreptului doar la o singura recomandare 🙂

  13. Din pacate multi candideaza doar pentru fondurile decontate in campanie. Ar trebui sa nu mai primesca subventii de la stat atat de mari. Vezi cazul recent al candidatei lui Voiculescu.

  14. In 2012, europarlamentara aleasa cu semnaturi falese adunate de pnlisti securistoizi care din 1992, au cerut PNL fara Campeanu si in Botosani PNL fara Corjaautanu. Nu cumva chiar in sediul realizat de PNL istoric 20 mai 1990 avea-ti biroul europarlamentar?. Totul este corect daca se afiseaza listele de semnaturi false nefalse pe pagina de internet a candidatului si dupa aia sa se inregistreze candidatura…De la alegereile din 1992 securistii si comunistii fac jocurile. Democratia a fost mimata.

  15. Ar trebui exclusa posibilitatea ca o persoana sa poata candida la mai multe functii in timpul mandatului pe care il detine. De pilda, cineva care este primar candideaza in timpul mandatului la alegerile parlamentare, apoi vrea sa fie ministru sau sa candideze pentru PE. Ar trebui ca acest lucru sa fie posibil , asa cum zice alt comentator, numai daca isi da demisia din functia pe care o detine cu cateva luni inainte de a candida pentru vreo functie diferita de cea pe care o ocupa.

  16. Candidaturile trebuie sa poata fi depuse fara semnaturi de sustinere . Este o imbecilitate obligativitatea stringerii de semnaturi .