G4Media.ro

Eurodeputatul Vlad Gheorghe: Cea mai pesimistă variantă e să nu existe vot…

Sursa Foto: Facebook/ Vlad Gheorghe

Eurodeputatul Vlad Gheorghe: Cea mai pesimistă variantă e să nu existe vot pentru aderarea României la Schengen până la finalul preşedinţiei spaniole a Consiliului UE şi să rămânem în situaţia de acum până în 2024, an electoral la nivel european, inclusiv România. Discuţia s-ar relua din 2025, cu o majoritate schimbată în Parlamentul European

Eurodeputatul USR din grupul Renew Europe Vlad Gheorghe a spus pentru Agerpres că românii nu trebuie să aibă niciun fel de aşteptări de la ultimul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din preşedinţia suedeză a UE, care începe joi la Luxemburg, în privința votului pentru Aderarea României la Schengen.

„De altfel, am şi avertizat anul trecut că în timpul preşedinţiei suedeze nu ne puteam aştepta să avem un nou vot pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen, preşedinţia spaniolă fiind mult mai favorabilă ţării noastre atât la nivel de relaţii bilaterale, cât şi al timpilor procedurali, pe calendar”, a afirmat Vlad Gheorghe.

El afirmă că un vot favorabil în cadrul preşedinţiei spaniole a Consiliului UE este „cel mai bun” scenariu posibil pentru România, în condiţiile în care aderarea ar avea loc efectiv de la 1 ianuarie 2024.

„Cea mai pesimistă variantă este să nu existe acest vot până la finalul preşedinţiei spaniole şi să rămânem în situaţia de acum până în 2024, an electoral la nivel european şi în multe state membre, inclusiv România. Deci discuţia s-ar relua din 2025, atenţie, cu o majoritate schimbată în Parlamentul European, cu noi partide şi coaliţii la guvernare în România şi alte state favorabile aderării în acest moment”, a afirmat eurodeputatul din grupul Renew Europe.

El a atras atenţia că nu trebuie ignorat faptul că migraţia, „această falsă problemă ridicată de Austria lui (Karl) Nehammer în dreptul României, va fi o importantă temă electorală, iar după cum arată acum sondajele, există riscul ca în balanţa de putere la nivel european şi nu numai, partidele anti-UE şi extremismul să încline mult peste ce vedem acum”.

Vlad Gheorghe afirmă că vina pentru situaţia în care se află acum România, din punctul de vedere al amânării aderării la Schengen, aparţine şi guvernului României, după ce în a 2-a parte a anului trecut s-au făcut mulţi paşi în acest sens.

„Comisia, Parlamentul European şi Consiliul, cât şi preşedinţia cehă au fost mereu în favoarea extinderii spaţiului unic european cu România, Bulgaria şi Croaţia. Este de înţeles, este interesul comun, mai ales în condiţiile războiului din Ucraina”, a afirmat el.

„Pe de altă parte, să revedem declaraţiile ministrului Lucian Bode, care pe 8 decembrie 2022, când deja era clar că nu vom intra în Schengen, spunea plin de emfază: ‘Lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta’. Uitându-ne la activitatea asiduă a ministrului Bode şi a colegilor săi din guvernul PSD-PNL-UDMR pentru aderarea la spaţiul Schengen a României după eşecul de anul trecut, da, afirmaţia se susţine, fiind în ton cu efortul depus de guvernanţi – sublim, dar lipseşte cu desăvârşire, vorba lui Caragiale”, a adăugat Vlad Gheorghe.

În acelaşi timp, a mai afirmat eurodeputatul USR, „din păcate pentru România, sunt slabe şanse ca aderarea la Schengen – dacă nu va fi obţinută anul acesta – să mai fie o prioritate în 2024 pentru partidele aflate la guvernare”.

Vlad Gheorghe este co-raportor al rezoluţiei bazate pe petiţia depusă în Parlamentul European de societatea civilă din România prin care se cere contestarea legalităţii veto-ului Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen de la Consiliului JAI din decembrie anul trecut, care urmează a fi supusă la vot în plenul PE în sesiunea din iulie, relatează Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. În acel timp INCLUSIV neadmiterea în Schengen va atârna greu în procesul electoral românesc…

    • Clar! Niciun europarlamentar actual nu mai trebuie votat. Domnul din articol ne ameninta cu o Rezolutie pe Schengen de vreo doua luni si nu mai apare…

  2. „președinția spaniolă fiind mult mai favorabilă țării noastre…”

    Dacă nu avem susținerea Olandei, nici Suedia, nici Spania nu vor supune la vot extinderea Schengen, pentru un eșec previzibil. Iar dacă nu sunt identificate corect cauzele, demersurile politicienilor nu pot avea succes.

    …Iar migrația nu este în niciun caz printre cauzele respingerii României. Croația, aflată pe una dintre rutele principale de migrație a fost admisă chiar când a fost respinsă România.

    Aparent, nu există un motiv justificat pentru respingerea aderării României la Schengen, dar discriminarea și umilirea ei de către statele membre UE este posibilă pentru că România este un stat nesemnificativ pe plan internațional… Spre deosebire de Croația, spre exemplu.

  3. Suntem prea buni,cinstiți,responsabili în tot ceea ce facem în UE și totuși nu ni se fac concesii.Intrăm în Schengen odată cu aderarea la € ?