G4Media.ro

Estul Europei ar putea deveni una dintre cele mai minate regiuni ale…

Mina antipersonal (Sursa foto: Wikimedia)

Estul Europei ar putea deveni una dintre cele mai minate regiuni ale lumii / Statele baltice iau în considerare ieșirea din Tratatul de la Ottawa pentru interzicerea minelor antipersonal

Statele baltice iau în considerare ieșirea din Tratatul de la Ottawa, de interzicere a minelor antipersonal, pentru a putea construi o linie de apărare mai puternică la granițele lor cu Belarus și Rusia, transmite publicația Washington Post. O astfel de decizie are potențialul de a face din Europa de Est una dintre cele mai minate regiuni ale lumii.

În ultimele săptămâni, politicieni din Estonia, Letonia și Lituania au analizat posibilitatea ieșirii din Tratatul de la Ottawa, care le-ar permite celor trei țări să construiască o Linie de Apărare Baltică (Baltic Defence Line) mai puternică. Anunțată recent, linia va include 600 de buncăre, în care vor încăpea până la 10 militari, sisteme anti-tanc, dar și mine acceptate.

„Miniștrii au semnat un acord la Riga, potrivit căruia Estonia, Letonia și Lituania vor construi instalații defensive anti-mobilitate în următorii ani pentru a descuraja și, dacă este necesar, a se apăra împotriva unor amenințări militare”, a anunțat, în ianuarie, Ministerul Apărării din Estonia.

Deocamdată, statele baltice investesc în mine terestre acceptate

Deocamdată, cele trei state au ajuns la concluzia că rămânerea în Tratat oferă mai multe avantaje decât dezavantaje. O astfel de dezbatere ar fi fost de neconceput în cele trei țări membre UE și NATO, înainte de izbucnirea războiului la scară largă între Rusia și Ucraina, în februarie 2022.

Tratatul de la Ottawa nu interzice folosirea de mine antitanc și nici a minelor antipersonal declanșate de la distanță. Cele trei state investesc serios în domeniu.

„Există o întreagă gamă de mine terestre pe care le putem folosi. Și Letonia este absolut pregătită să dezvolte acest potențial. Avem mine în arsenalul nostru și vom dezvolta acest potențial fără a primi acele mine pe care Convenția le interzice”, a declarat ministrul Apărării din Letonia, Andris Spruds.

Cele trei țări se tem că ar putea fi următoarele care sunt luate în vizor de ruși dacă Moscova obține victoria în Ucraina. Două dintre statele participante la proiect, Letonia și Lituania, au granițe atât cu Belarus, cât și cu Federația Rusă.

Războiul din Ucraina a transformat țara, în 2023, în cel mai minat stat din lume, potrivit Washington Post.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Trebuie să ne apărăm de Hitler al anului 2024! Până la urmă România a fost amenințată direct in ianuarie 2024 de catre Rusia. Noi urmăm, nu trebuie să fim o nucă ușor de spart!