
„Generația lui Ronnie O’Sullivan a ucis snookerul amator” – avertismentul legendarului Stephen Hendry
Multiplu campion mondial, legendarul Stephen Hendry trage un semnal de alarmă în legătură cu situația în care a ajuns snookerul amator din Marea Britanie, ramură pusă „pe butuci” după o decizie „proastă” luată în urmă cu aproape 35 de ani.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Hendry nu se ferește de cuvinte și critică în termeni duri situația în care a ajuns snookerul amator din Regat.
Scoțianul are și o explicație pentru ceea ce se întâmplă în prezent în sportul care i-a adus atâtea satisfacții: deschidere haotică a circuitului profesionist în anul 1991, aceasta fiind „ decizia care a ucis jocul.”
„Când jocul profesionist s-a deschis, a cam ucis jocul de amatori, nu-i așa?”, spune Stephen Hendry, citat de thescottishsun.co.uk.
„Chiar și în turneele de amatori din Scoția, obișnuiau să fie 32 de jucători foarte buni pe care îi întâlneai o dată pe lună sau ceva de genul”, transmite Hendry pe canalul său de YouTube.
1991: Anul care a schimbat fața snookerului pentru totdeauna
Ce s-a întâmplat însă în anul 1991?
WPBSA (Asociația Mondială a Biliardului și Snookerului Profesionist) a luat decizia de a elimina sistemul care restricționa accesul în circuitul profesionist.
Astfel, oricine era dispus să achite taxele putea deveni jucător profesionist cu acte în regulă. În acest fel, s-a ajuns ca de la 128 de jucători profesioniști să se ajungă la peste 700.
Partea bună a decizie este că a fost favorizată apariția unor jucători legendari precum Ronnie O’Sullivan, John Higgins și Mark Williams (toți făcând parte din celebra Generație 92), însă costul în timp a fost unul uriaș pentru nivelul amator.
Oricum valoarea le-ar fi permis celor enumerați mai sus să facă pasul spre circuitul profesionist, vorbim despre unii dintre cei mai buni jucători din istoria acestui sport, consideră Hendry.
Practic, odată cu generația de senzație a lui Ronnie O’Sullivan a început „uciderea” lentă a snookerului amator din Marea Britanie.
„Este cea mai proastă decizie pe care am văzut-o în acest sport”, completează și Jason Ferguson, președintele WPBSA.
„A existat un gât de sticlă în care erau doar opt pe an (n.r. sportivi care să devină profesioniști), dar sute jucau (n.r. în turneele de amatori). Acest gât de sticlă a ajutat într-adevăr la construirea jocului de amatori pentru a fi foarte puternic”, completează Jason Ferguson.
„Cum aduci tinerii jucători în snooker în zilele noastre? Este greu chiar să găsești un club de snooker acum”, se întreabă Stephen Hendry.
„Clubul mediu de snooker din zilele noastre este amenințat cu închiderea. Nu pentru că nu sunt ocupate.
Fiecare proprietar vrea să transforme cluburile în apartamente și să facă bani din construirea lor”, răspunde Jason Ferguson.
Stephen Hendry menționează că snookerul trece printr-o criză puternică de identitate, iar deschiderea necontrolată a circuitului profesionist a distrus ecosistemul solid, construit în timp, al jocului de amatori.
Lipsa locurilor (a cluburilor) unde cei tineri pot juca pune în pericol viitorul snookerului în Marea Britanie.
În antiteză, piața chineză este tot mai puternică: a avut patru capi de serie la CM de la Crucible din acest an și a dat noul campion mondial: Zhao Xintong.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.