G4Media.ro

Epoca decadenţei: Terminaţi cu dramatismul. Problema reală a Occidentului în secolul XXI…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Un articol foarte frumos, se vede clar ca e scris de un om destept.
    O sa-l recitesc, dar citeva idei:
    – decadenta este cea care ne face sa spunem ca Picasso, Polack, banana lipita de perete sau politista din plastic care face pipi e arta; pur si simplu, artistul s-a dedulcit, s-a invatat cu binele si nu considera ca mai e necesar sa depuna efort — e suficienta o scanteie de geniu (de exemplu, sa arunce cu vopsea pe o pagina alba).
    – aceeasi chestie e in spatele lipsei de productivitate in cercetare. Cercetatorul s-a dedulcit, s-a invatat cu binele si nu-i mai arde sa munceasca din greu (vorba unui betiv pe care l-am vazut la tv cu ani in urma: „decit 5 lei la soare, mai bine 2 la umbra”). Deosebirea e ca cercetatorul nu poate avea o sclipire de geniu; nu e suficient sa arunce o formula pe o pagina alba si apoi sa duca o viata buna.
    A propos de viata buna, aceasta inseamna din ce in ce mai mult, pentru ca e o notiune relativa, obtinuta prin comparatie. Cind vezi pe internet si in filme o casa cu piscina, zi de zi, ani in sir, o viata buna nu mai inseamna o casa, aia e deja banal, e normal.

  2. Mai sus la un moment dat este descris ciclul de viata a unui imperiu conform Sir John Bagot Glubb:
    Epoca pionierilor, epoca cuceririi, epoca comertului, epoca bogatiei, epoca intelectului, epoca decadentei.
    Cea din urma dominata de defensiva, pesimism, materialism, frivolitate, influx de oamani straini, ajutoare sociale de la stat, slabirea religiei.
    Printre cauze sunt identificate o prea lunga perioada de bunastare si putere, egosim, iubire de bani, pierderea simtului datoriei.

  3. Nu cred ca omenirea a ajuns la nivelul la care sa suporte decadenta cu un pahar de vin in mana, lenevind intr-un fotoliu comod. De fiecare data noile ideologii si politici s-au nascut in urma unor conflicte majore. Omenirea are nevoie de un lider, de o putere mondiala fata de care sa se raporteze. O putere care da „tonul” si dupa care se seteaza „ora exacta”. Daca am putea trai fara smartphone? Desigur. Numai ca acesta va fi in scurta vreme inlocuit de altceva, la fel de eficient in a controla lumea. Tocmai datorita faptului ca, de decenii intregi noi suntem obisnuiti cu bunastarea si tehnologiile care ne fac viata usoara, nu vom putea renunta la aceasta viata si nu vom putea supravietui in afara ei. Oamenii vor lupta pentru ea, iar daca este necesar vor iesi pe strazi. Regresul nu mai este posibil astazi. Liderii lumii au inteles acest lucru si , de aceea incearca sa pastreze cat mai mult starea asta de letargie sociala si de „decadenta”.

  4. Încă un profet al “sfârșitului istoriei”. Vă aduceți aminte de Francis Fukuyama? Nu s-a adeverit. Prezentul îl poți evalua doar din perspectivă istorică, privind înapoi, peste 10-20 ani măcar.

  5. Da,societatea occidentală este într-un moment de decadență. Nimic nou, la fel a fost in Imperiul Roman, la fel la 1600 cand oamenii Renașterii au dorit un secol al progresului și au avut primul război civil european ( de 30 ani) care a schimbat Europa dreptului divin cu cel al națiunilor, la fel sfârșitul Belle Epoqe și al doilea război civil , al treilea a fost de fapt o continuare din cauza revoluțiilor fascistă și comunistă. Asa s-au curățat și relansat societățile noastre, cu excepția lagărului sovietic. Vom repeta experienta ? Nu cred ca stie cineva. Oricum, un lucru e cert. Fracturarea societăților noastre, mai ales a celei americane, arată că societatea simte stagnarea și stimulează extremele, din ciocnirea cărora speră să găsească soluția. Si la fel de sigur este ca numai societățile libere pot oferi evoluție, sigur nu Rusia sau China. Complicat.

  6. Traducerea are lacune (unele chiar grave – nu 140 de personaje, ci 140 de caractere sau semne grafice – o aluzie la Twitter) In plus, vocabularul nu e suficient de bogat pentru a reda ideile din originalul englezesc. De aceea eu personal, macar atunci cand vine vorba de literatura, prefer traducerile vechi celor noi (in anii 60 si 70, au tradus literatura universala in Romania oameni mult mai cultivati decat traducatorii din zilele noastre)