G4Media.ro

Energocom, compania de stat din Republica Moldova, anunță că va procura din…

Foto Pexels/ Pok Rie

Energocom, compania de stat din Republica Moldova, anunță că va procura din nou energie electrică de la Hidroelectrica

Societatea pe acțiuni „Energocom” din Republica Moldova a anunțat, marți, că va procura din nou energie electrică de la compania românească Hidroelectrica – 100 de MWh bandă (24 de ore din 24), în perioada 1-11 decembrie, și 20 MWh bandă din 12 decembrie până pe 31 decembrie. Prețul de achiziție, conform acestui contract, este de 450 de roni/ MWh, conform furnizorului central de energie electrică din R. Moldova, transmite Ziarul de Gardă, citat de Rador.

Totodată, pentru miercuri, 30 noiembrie, pe lângă contractele bilaterale, SA Energocom a achiziționat energie electrică, peste 8800 de MWh, de pe bursa OPCOM. „Respectiv, nu există deficit”, susține compania.

„Astfel, din 1 decembrie, volumul de electricitate furnizat din România în baza contractelor bilaterale va crește la 5100 de MWh în zile de lucru și 5800 de MWh în week-end din necesarul zilnic de aproximativ 10 000 de MWh”, informează compania.

SA „Energocom” a anunțat vineri, 25 noiembrie, că a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, din 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia furnizează R. Moldova 20 MWh bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh, iar de la 1 decembrie, SA „Energocom” va procura de la compania OMV Petrom SA 80 MWh bandă, cu 30 MWh mai mult decât în prezent.

Conform SA „Energocom”, prețul energiei conform acestui contract este de 450 RON/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MWh la preţ de 1000 RON/MWh.

„În total, la ziua de azi, în baza contractelor bilaterale, R. Moldova procură zilnic din România circa 2000 MWh, iar în zilele de odihnă – 2500 MWh. De la 1 decembrie aceste volume vor crește la 2700 MWh în zile de lucru și 3200 MWh în weekend. Necesarul țării acum reprezintă în jur de 13 mii MWh pe zi, dintre care energia electrică produsă de sursele interne (CET-urile locale și sursele regenerabile) constituie circa 2500 MWh, circa 20% din consum.

Aproximativ două treimi din necesarul de curent electric este procurat zilnic de pe bursa din România, gestionată de compania de stat OPCOM”, arată un comunicat al companiei de stat.

SA „Energocom” poartă negocieri pentru a încheia contracte directe și cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia, spune directorul interimar al întreprinderii, Victor Bînzari.

„În România există anumite limite legate de o ordonanță de urgență din cauza cărora nu pot fi încheiate contracte pe termen lung, cu alte prețuri decât cele de pe bursă, dar noi căutăm soluții și suntem permanent în discuții cu colegii români. Totodată, zilele trecute au fost depuse actele pentru obținerea licenței în Bulgaria, lucru care ne va permite să ne înregistrăm la bursa locală și să încheiem contracte avantajoase”, a precizat directorul SA „Energocom”.

Hidroelectrica, liderul în producția de energie electrică din România, și Societatea pe acțiuni Energocom, companie desemnată de Guvernul R. Moldova, au semnat joi, 13 octombrie, primul contract de furnizare a 100 MWh.

Între timp, Premier Energy Distribution și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice. Solicitările vin la nici o lună după ce ANRE a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie, majorarea tarifelor la energia electrică.

Astfel, potrivit documentelor publicate pe pagina web a ANRE, „Premier Energy”, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, care deservește consumatorii din centrul și sudul țării, solicită ANRE aprobarea prețului de 6,39 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual.

Potrivit „Premier Energy”, la baza acestei solicitări se află „necesitatea de ajustare a veniturilor reglementate de furnizare a energiei electrice în legătură cu majorarea recentă a tarifelor de distribuție, costurile înregistrate pentru dezechilibre pentru luna iunie curent, precum și vânzările mai mici de energie”.

sursa: Ziarul de Gardă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „450 de roni/ MWh” Ce moneda sunt ronii astia?
    Iar au scapat absolventii de spiru haret sa scrie articole pe site?
    Moneda nationala este leul, iar acronimul international este RON (romanian new LEU)
    La 450 de euro cum le spunea autorul, 450 de euri?