G4Media.ro

Emiratele Arabe Unite folosesc tehnologia de însămânțare a norilor pentru a avea…

sursa foto: Unsplash/ Raychel Sanner

Emiratele Arabe Unite folosesc tehnologia de însămânțare a norilor pentru a avea ploaie/ Problemele provocate de deficitul de apă, accentuate de căldura extremă

Creșterea temperaturilor la nivel global a sporit presiunea asupra unor regiuni precum Orientul Mijlociu, care este extrem de vulnerabilă la impactul schimbărilor climatice, scrie CNBC.

Aceste națiuni se confruntă acum cu o mare problemă: cum își pot rezolva problemele legate de lipsa apei?

Emiratele Arabe Unite au o medie de precipitații de mai puțin de 200 de milimetri pe an, în contrast puternic cu media de 1.051 de milimetri a Londrei și de 3.012 milimetri a Singapore.

În Emiratele Arabe Unite, temperaturile pot ajunge până la 50 de grade Celsius în timpul verii, în condițiile în care 80% din peisajul țării este acoperit de teren deșertic.

Căldura extremă ar putea accentua problemele legate de deficitul de apă și ar putea impune restricții asupra productivității agricole din țară.

Organizația Națiunilor Unite estimează că, până în 2025, 1,8 miliarde de oameni se vor confrunta cu o penurie absolută de apă în întreaga lume. Orientul Mijlociu s-a evidențiat ca fiind una dintre cele mai afectate de stresul hidric, aproximativ 83% din populația din regiune fiind predispusă să se confrunte cu niveluri ridicate de stres hidric.

Având în vedere că deficitul de apă se află în centrul provocărilor din regiune, statul din Golf a implementat un program menit să rezolve această problemă.

Introducerea în tehnologia însămânțării norilor

În anii 1990, Emiratele Arabe Unite au introdus o metodologie de îmbunătățire a precipitațiilor numită însămânțare a norilor. Însămânțarea norilor este procesul de creștere a cantității de ploaie produsă de norii de deasupra, care este conceput pentru a îmbunătăți problemele legate de lipsa apei în regiunile aride din jurul emiratelor.

La începutul anilor 2000, șeicul Mansour Bin Zayed Al Nahyan, vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite, a alocat până la 20 de milioane de dolari pentru cercetarea în domeniul însămânțării norilor. Emiratele Arabe Unite au încheiat un parteneriat cu Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică din Colorado și cu NASA pentru a stabili metodologia programului de însămânțare a norilor.

Guvernul a introdus un grup de lucru numit Centrul Național de Meteorologie (NCM) din Abu Dhabi, unde se efectuează peste 1.000 de ore de însămânțare a norilor în fiecare an pentru a spori precipitațiile.

NCM dispune de o rețea de radare meteorologice și de peste 60 de stații meteorologice, unde gestionează operațiunile de însămânțare din țară și monitorizează îndeaproape condițiile atmosferice.

Cum funcționează

Meteorologii din cadrul centrului pot observa modelele de precipitații din nori și pot identifica norii potriviți pentru însămânțare, cu scopul de a crește rata precipitațiilor.

Odată ce identifică norul potrivit, aceștia instruiesc piloții să se ridice în aer cu avioanele lor specializate, încărcate cu rachete higroscopice pe aripile avionului.

Fiecare rachetă de semnalizare conține aproximativ 1 kilogram de componente materiale de sare și poate dura până la trei minute pentru a arde și a se trage în norii potriviți. După ce agentul de însămânțare este introdus în nor, picăturile cresc în dimensiune, depășind capacitatea norului de a le susține împotriva gravitației, ceea ce duce la eliberarea lor sub formă de picături de ploaie.

Agenți de însămânțare

Scepticii au susținut de mult timp că guvernele care au introdus tehnici de modificare a vremii în cerul lor se „joacă de-a Dumnezeu”.

În timpul unei vizite la NCM, directorul general Abdulla Al Mandous a declarat pentru CNBC că tehnologia este „bazată pe un fond științific”.

Al Mandous a adăugat că programul din Abu Dhabi nu folosește iodură de argint, un material comun asemănător cristalelor, folosit ca agent de însămânțare în alte țări. Acest material a fost criticat pe scară largă pentru potențialele efecte nocive asupra mediului și a publicului, însă unele studii privind însămânțarea norilor arată că nu există dovezi substanțiale care să demonstreze că, la nivelurile actuale, acesta prezintă efecte toxice.

NCM a declarat că nu utilizează substanțe chimice nocive în operațiunile sale. „Aeronavele noastre specializate folosesc doar săruri naturale și nu folosesc substanțe chimice dăunătoare”, a declarat organizația pentru CNBC.

Al Mandous a precizat că centrul a început să își producă propriul agent de însămânțare numit nano material, o sare fină acoperită cu oxid de titan, care este mai eficient decât cel pe care îl folosește în prezent.

„Ne va oferi rezultate de trei ori mai eficiente decât flacoanele higroscopice”, a spus el.

Materialul nano face în prezent obiectul unor teste și experimente în diferite atmosfere, atât în EAU, cât și în SUA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...