G4Media.ro

Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru Sănătate din Senat: Rata nașterilor prin…

sursa foto: Pexels

Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru Sănătate din Senat: Rata nașterilor prin cezariană a depășit 60%, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toți

Rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, a atenţionat miercuri senatorul Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Camera superioară a Parlamentului, transmite Agerpres.ro.

„Noi am trecut peste o perioadă de 40 de ani, s-au făcut foarte multe abuzuri, dar odată cu anul 1990 această practică – naşterea prin cezariană – a început procentual să tot crească, în aşa fel încât, pe ultima statistică de anul trecut, rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toţi – medici, pacienţi, autorităţi, cât şi organisme internaţionale care ne monitorizează”, a declarat senatorul, într-o dezbatere care a avut loc la Parlament.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a subliniat, la rândul său, că România are indicatorii de natalitate şi de mortalitate infantilă cei mai slabi din Europa.

„Este la îndemâna medicilor specialişti să încerce să convingă femeile care nasc să nu îşi mai dorească naşterile prin cezariană fugind de frica durerii, ci să încerce să facă din acest eveniment, care este un act pur fiziologic, un eveniment natural, în care moaşa sau medicul specialist, atunci când se ivesc complicaţii, să contribuie medical”, a afirmat Cojan.

Ea a precizat că rata complicaţiilor este mai mare la operaţiile cezariene decât la naşterile naturale.

„Mă gândesc că putem interveni prin intermediul medicilor de familie în educaţia mamelor pentru a prefera naşterea naturală în locul cezarienelor”, a arătat reprezentantul CNAS.

În opinia sa, indicaţiile de cezariană trecute în protocoalele medicale ar trebui respectate de toţi medicii.

„La îndemâna managerilor de spitale, în opinia mea, în momentul acesta, se află acele audituri clinice. Sunt la început aceste acţiuni de audit clinic în spitale pe toate secţiile. Este un standard de acreditare al spitalelor prin care colegi din specialitatea Obstetrică-ginecologie, uitându-se pe protocoalele medicale şi având la îndemână foile de observaţie clinică generală, pot să verifice dacă au fost respectate indicaţiile de operaţie cezariană. (…) Tot ce nu respectă protocolul medical să fie analizat de acest corp de auditori clinici, despre care standardele ANMCS spun că trebuie să fie format din colegi din aceeaşi specialitate. Şi atunci încercăm în felul acesta să descurajăm atât medicii ca să indice cezariana, cât şi prin educaţie, prin intermediul lor, prin educaţia femeilor să descurajăm şi mămicile să ceară cezariene”, a arătat şeful CNAS.

Potrivit acesteia, Casa decontează mai mulţi bani pentru cezariene – adică 2.700 de lei pentru operaţia de cezariană şi 1.600 de lei pentru naşterea naturală.

Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a subliniat că este nevoie de strategii şi politici publice pentru sprijinirea naşterii naturale.

„Numărul naşterilor prin cezariană este în continuă creştere peste tot în lume, iar OMS trage un semnal de alarmă mai ales cu privire la numărul de naşteri prin cezariană fără a avea o indicaţie medicală în acest sens. Recomandarea OMS este aceea de diminuare a acestui trend. (…) Procentul de naşteri prin cezariană este foarte mare şi este în continuă creştere. De multe ori operaţia cezariană nu este justificată din punct de vedere medical dacă naşterea naturală e posibilă. (…) Avem nevoie de strategii şi politici publice pentru sprijinirea naşterii naturale”, a susţinut ea.

sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Mămăliga nu explodează. Românca moale ca mămăliga

    • Ohohoho, cate nasteri naturale ati avut, domnule Tutescu?
      Cand nu traiti pe pielea dvs e numai bine sa judecati si sa va dati mare cocos, numai sa aveti si dvs ceva de spus. Clap clap.

  2. Nu vad care-i panica. Stie nenea ce inseamna, ce implica ? Vrea si femeia sa-si pastreze vaginul cat mai impecabil, dar grosolanii-s grosolani. Chiar, care-i problema ? In afara de-o sansa de-a avea o imunitate mai buna nu-i nici-un beneficiu, doar probleme si sechele. Sa nu mai vorbesc prostii ca stiti la ce ma refer … (si asa, am fost destul de vulgar pe ziua de azi) …

  3. Pai pt inceput, puneti aceeasi suma la decont, sa nu mai faca diferenta.. iar apoi sa ramana la alegerea mamei, ca pana la urma e corpul si decizia ei. Odata cu suma identica, vom vedea poate o stabilizare a %, in fond fiind eliminata presupunerea ca cezarienele sunt preferete pt valoarea decontata.

    • Cezarienele îs o afacere in Romania. Cunosc cazuri unde medicul a insistat să se facă cezariana deși medical nu e nevoie (verificat mai apoi de medici din afara Romaniei sau tot din Ro). România într-adevăr are o problema aici, dar nu din cauza mamelor, ci a lipsei de educație și a medicilor. Plus că pe vremea respectivă, pe lângă decontare, încă era în vogă plicul. Acum, nu știu.

    • Cezarienele sunt cea mai sigura sursa de plicuri pentru obstreticieni.
      Ce crezi ce este mai eficient: sa urmaresti un travaliu 10 – 24 ore sau sa faci o operatie de 30 de minute sis a incesezi 200-300 euro neimpozabili?
      Iar apelul la umanitatea si bunul simt al medicilor si managerilor de spital este de-a dreptul comica.
      Mergeti cu DNA peste ei, si atunci va vor lua in serios!

  4. Rahat. Sa nasca el natural in sistemul medical din Romania. Cu doctori inexistenti…asistente habarniste…sisteme de interventie stricate…etc…etc.
    Da…in Germania poate e bine si frumos sa nasti natural…dar in Ro….eu unul nu-mi asum nici un risc.

  5. Singurul defect este cel material atât.il costa pe stat enorm o naștere prin cezariana din aceasta cauza trimite câte un om sa spună câte o prostie.

  6. Femei fudule si ignorante .