G4Media.ro

Elvețienii au susținut la referendum finanțarea Frontex, „Legea Netflix” și creșterea donărilor…

Frontex, the European Border and Coast Guard Agency/ Facebook

Elvețienii au susținut la referendum finanțarea Frontex, „Legea Netflix” și creșterea donărilor de organe (primele estimări la vot)

Majoritatea elveţienilor au spus „da” duminică finanţării Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) şi obligaţiei pentru serviciile de streaming de a investi în audiovizualul elveţian, potrivit primelor estimări la ieşirea de la urne, relatează Agerpres, conform Reuters.

Astfel, 72% dintre elveţienii s-au pronunţat în favoarea continuării finanţării Frontex şi 58% pentru obligarea serviciilor de streaming să investească în audiovizualul naţional, potrivit primelor estimări.

De asemenea, potrivit institutului de sondare a opiniei publice gfs.bern, 59% dintre alegătorii elveţieni au acceptat în mod deloc suprinzător o propunere menită să crească donările de organe, datorită unui model de consimţământ prezumat.

Susţinerea finanţării Frontex constituie un motiv de bucurie la Berna şi la Bruxelles, pentru că un „nu” ar fi fragilizat şi mai mult legăturile între Elveţia şi UE, care sunt tensionate după ce Berna a decis, în mai 2021, să pună capăt anilor de discuţii în vederea unui acord-cadru cu blocul european.

Reforma Frontex vizează dotarea agenţiei în regim permanent cu 10.000 de poliţişti de frontieră şi de coastă, număr ce ar urma să fie atins până în 2027. În prezent, agenţia numără peste 1.500 de agenţi provenind din diverse state membre şi este în mod regulat acuzată, în special de ONG-uri, de practici de respingere ilegale a migranţilor.

Este prevăzut ca Elveţia să furnizeze mai mult personal – circa 40 de posturi maxim comparativ cu cele 6 în prezent – şi să-şi majoreze contribuţia financiară anuală la 61 de milioane de franci elveţieni (58 de milioane de euro), comparativ cu cele 24 de milioane în 2021.

Noua reglementare asupra audiovizualului, denumită Lex Netflix, va obliga platformele de streaming să investească 4% din cifra lor de afaceri realizată în Elveţia în audiovizualul naţional, participând la producţii sau plătind o taxă ce va servi la susţinerea cinematografiei.

Din 2007, canalele naţionale de televiziune deja erau obligate să investească 4% din cifra lor de afaceri în cinematografia elveţiană. Această obligaţie se va aplica la canalele străine care difuzează spoturi publicitare specifice Elveţiei, precum TF1 şi M6.

Cinematografia Elveţiană – care a beneficiat în ultimii ani de o finanţare anuală medie de 105 milioane de franci (101 milioane de euro) – ar urma să obţină 18 milioane de franci suplimentari datorită reformei, potrivit Oficiului federal al Culturii.

De asemenea, platformele de streaming vor trebui să propună 30% de conţinuturi europene, cum este deja cazul în UE.

Rezultatele definitive ale referendumului vor fi cunoscute mai târziu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. adica vor sa te faca donator de organe din oficiu, nasol, ca vor fi si abuzuri

    • e o lege foarte bună care nu lasă loc de abuzuri de nici un fel: ai în orice moment posibilitatea să-ți exprimi sau să-ți modifici dorința de a salva sau nu alte vieți în scris, on-line sau pur și simplu purtând asupra ta o foaie care spune acest lucru. Poți de asemenea să modifici în orice moment care organe ești de acord să donezi. Doar dacă nu faci nimic ești donator din oficiu.

  2. „creșterea donărilor de organe”..
    Ma, cat de nalfabeti mai puteti fi !…De unde v-au pescuit sa va faca „ziaristi”?