G4Media.ro

Elevii care intră în clasele a IX-a și a X-a, în septembrie,…

Foto: Freepik.com

Elevii care intră în clasele a IX-a și a X-a, în septembrie, nu vor avea manuale noi, ci vor învăța tot după cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut

În noul an școlar care începe pe 5 septembrie pentru elevi, cei din clasele a IX-a și a X-a nu vor avea manuale noi, ci tot pe cele aprobate în anul 2004. Informația a fost confirmată într-o dezbatere online, organizată de Coaliția pentru Educație, de către secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu. Acesta a precizat că „nu este fair să schimbi în cursul jocului”, referindu-se la decizia de a schimba Bacalaureatul abia din anul 2027.

Manualele de pe care învață elevii de liceu sunt aceleași din 2004, din urmă cu 18 ani, nefiind schimbate nici anul acesta, deși acești elevi care au acum 15-16 ani, sunt născuți în anii 2006-2007, iar ei au fost primii care, în anul 2012, au intrat în clasa pregătitoare având curriculum complet nou pentru învățământul primar, apoi pentru cel gimnazial.

Pentru ei, reforma curriculară a fost oprită de actualul ministru Sorin Cîmpeanu, care a luat decizia să nu aprobe planurile cadru pentru liceu în anul 2021, din cauză că au fost primite prea multe propuneri de modificare în sesiunea de dezbatere publică. Fuseseră lansate în consultare pe 5 ianuarie 2021, iar în februarie ministrul anunța că „poate ar fi cazul să ne oprim și să ne gândim un pic”, ca mai apoi tot Cîmpeanu să spună că vor fi gata pentru toamna lui 2022. Apoi următorul termen a fost anunțat a fi septembrie 2023, dată la care ar trebui deja să intre în implementare, asta însemnând că ar trebui să existe cu cel puțin un an înainte, pentru a putea construi pe baza lor programele noi, normele profesorilor, manualele noi și a putea fundamenta costurile per elev.

  • Cea din 2021 a fost a doua tentativă de a reforma planurile-cadru, prima având loc în anul 2018, atunci când Ministerul Educației Naționale a lansat în dezbatere publică un set de planuri-cadru realizate în mod netransparent, fără implicarea actorilor din sistem: elevi, părinți și profesori. După protestele elevilor, planurile respective au fost retrase.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si care e problema? Ce, s-a schimbat ceva din 2004? Tot mafia PSD e la putere, Romania tot in coada Europei e, sistemul educational e tot la pământ, nu își mai amintește nimeni de Funeriu.
    Partidul are nevoie de prosti.