G4Media.ro

Electrica achiziţionează companii care deţin centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate instalată…

sursa foto: ANRE

Electrica achiziţionează companii care deţin centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de 30,95 MW, tranzacţie de 35 milioane euro

Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica va cumpăra participaţiile MT Project B.V. şi HiTech Solar Investment GmbH în cinci societăţi care deţin şi operează centrale electrice fotovoltaice. Cele cinci companii au fiecare câte o centrală electrică fotovoltaică, având împreună o capacitate instalată totală de 30,95 MW, tranzacţia ridicându-se la 35 milioane euro. Consiliul de Administraţie al societăţii a avizat vineri termenii şi condiţiile acestei tranzacţii, subiectul aflându-se pe ordinea de zi în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor societăţii din data de 8 decembrie.

„Avizarea de către Consiliul de Administraţie al societăţii, din data de 15 octombrie 2021, a termenilor şi condiţiilor achiziţionării de către Electrica, în calitate de cumpărător, a participaţiilor MT Project BV (MTP) şi HiTech Solar Investment GmbH (HSI), în calitate de vânzători, în cinci societăţi care deţin şi operează centrale electrice fotovoltaice, participaţii care, împreună, reprezintă 100% din capitalul social al fiecărei societăţi în parte. Electrica informează acţionarii şi investitorii asupra avizării de către Consiliul de Administraţie al societăţii, în data de 15 octombrie 2021, în vederea supunerii spre aprobare a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Electrica, a termenilor şi condiţiilor achiziţionării de către Electrica, în calitate de cumpărător, a participaţiilor MTP şi HSI, în calitate de vânzători, participaţiile reprezentând, împreună, 100% din capitalul social al fiecărei societăţi, respectiv: TCV Impex, ACV Solar Technology, TIS Energy, Delta & Zeta Energy, Gama & Delta Energy”, arată un anunţ publicat de Electric pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cele cinci companii deţin şi operează fiecare câte o centrală electrică fotovoltaică, având împreună o capacitate instalată totală de 30,95 MW, respectiv o capacitate de operare totală limitată la 28,89 MW.

Preţul global al tranzacţiei vizate este de 35.000.000 euro (valoarea întreprinderii), presupunând un nivel al datoriei nete egal cu zero şi un nivel al capitalului de lucru net egal cu zero.

Preţul final al tranzacţiei (valoarea capitalului propriu) va fi obţinut ajustând preţul tranzacţiei conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni (CVC).

Tranzacţia vizată va fi finanţată din creditul-punte în suma de până la 750.000.000 lei, care va fi contractat de Electrica de la un consorţiu de bănci format din Erste Bank şi Raiffeisen Bank şi/sau din fonduri proprii ale Grupului Electrica.

„Tranzacţia vizată se încadrează în strategia Grupului Electrica stabilită pentru perioada 2019-2023, în care se are în vedere şi extinderea pe lanţul valoric al energiei electrice, în special în producţia de energie electrică, în particular, din surse regenerabile”, arată compania.

Tranzactia vizată va fi încheiată după obţinerea aprobării Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Electrica.

sursa: News.ro, sursa foto: ANRE

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Miroase a spaga aici…Nu inteleg ce are de castigat Romania din cumpararea unor active deja construite?

    • Probabil pentru ca 1130eur/kwh este pret excelent avand in vedere ca-i pret de 2018 si ca acum depaseste 1500eur/kwh desi e greu sa mai procuri astazi materiale pentru 30MWh
      Madalina, unde nu te pricepi nu te bagi.

    • In plus statul beneficiaza acum si poate folosi valoare certificatelor verzi pentru consumatorii vulnerabili in loc sa le distribuie privatului…

  2. Asta suna mai mult ca un comunicat de presa. Unde sunt instalate si cine sunt proprietarii?! Pare un tun pt niste jmecheri.

    • Crezi că doarme?
      Acum este momentul!
      În criză se dau cele mai mari tunuri.
      Pe sub radar…
      Cine le deține?
      Nu e treaba noastră…
      Ochialbastrii!

  3. @Nea Nicu, spuneti atat de mult prostii incat va suspectez ca sunteti chiar de la Electrica.

    Preturile internationale la care se inchid licitatiile pentru PV sunt de trei ori mai mici decat ce ati platit pentru rablele alea.

    Statul o sa va direct certificatele alea ca preturile au sarit in aer.

    Daca sunteti corect, nea Nicu, spuneti al cui e smenul asta si cat e spaga.

    DNA sa vina sa va ia!

  4. Au bani de risipt astia de la compania de stat Electrica.
    Cred ca s-au indestulat si nu mai stiu ce sa achzitioneze – poate la pret subevaluat sau supraevaluat centrale fotovoltaice

  5. PS. Investitori care vand sunt chinezi. Echipamentele sunt chinezesti. Pretul tranzactiei este de trei ori mai mare decat daca se instala ultima generatie de echipamente noi!

  6. @Nicu – tu nu te pricepi.
    E 1130EUR/kWp nu kWh .
    Materiale sunt, prea multe.

    Să faci un MWp nou de solar costă 550 EUR/ kWp.
    Sunt construite in 2013 .
    Din cauza certificatelor verzi pe MWh primite sunt așa de scumpe. Proprietarii actuali primeau 240 000 certificate verzi anual ( 30MWp x 1350MWh/ MWp x 6CV/ MWh) pe care nu aveau cui sa le vanda. Electrica are. Populației!
    Din 2028 nu mai sunt certificate.

    Azi 1 MWh de solar se vinde cu 220. EUR ( preț de OPCOM) + 6CV x 30EUR/ CV = 400EUR/ MWh .
    Dacă ține criza de energie, în 2 ani și-au scos banii pe ele. ( 1350 MWh/MWp x 400 EUR/ MWh = 550K EUR pe an, pe MWp instalat.

    In Germania e 50EUR/ MWh de solar. Cele construite in 2013, in Germania, cum e cazul aici, primesc 110 EUR/ MWh.
    Țară bogată, ROMÂNIA.

    Constantin Niță ( fost Sef sală Pârâul Rece) – Ministrul Energiei 2012 De la el se trag toate. Și desigur Boc 2008. L 220.

    Când Dumnezeu vrea să piardă o țară ia mintea conducătorilor ei. ROMÂNIA – Studiu de Caz.
    Când vine unul cu puțină minte, hienele și șacalii fără vor să-l sfâșie. Cum adică bă Cîțu, țu ai minte și noi proști? Da, sunteți proști și nu știți. Plecați și lucrați în America 3 ani să vedeți cât de bâte sunteți.

    Romania trece printr-o perioadă extrem de grea, dacă proștii și boii ( Orban, Cioloș, Barna, Ciolacu, Simion, Năsui, Voiculescu) ajung iar sus suntem pierduți.

    • Ai luat in calcul si ca sunt instalatii chinezesti, certificatele verzi vor fi anulate de USR iar pretul energiei o sa scada?

      Cred ca foar spaga poate fi recuperata din afacerea asta! Asta o poate face DNA, nu Electrica!

  7. Ne plingem ca e greu si va fii si mai greu, dar nu vrem sa schimbam nimic am ajus aici prin politica pe care am facut-o , dar speram sa continuam si sa fie mai bine desi exact ce am facut nea adus aici.
    Vezi ca nu mereg ce facem si continui sperand ca fa fii bine , uitimitor cum ne amagim singuri.

  8. Salut !
    Rog, persoane avizate, sa-mi spuna, care este rata anuala de scadere naturala a randamentului
    panourilor fotovoltaice ??
    Pt ca, cei 30 Mw, sunt cei instalati initial, cu ani in urma, sau, cei efectivi la data tranzactiei .
    Multumesc