G4Media.ro

Efectele deciziei Curții de Justiție a UE: CSM a anulat acțiunea disciplinară…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Efectele deciziei Curții de Justiție a UE: CSM a anulat acțiunea disciplinară împotriva foștilor procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean, acuzați că ar fi discutat să le facă dosare penale unor judecătoare ca ”să intre frica în ele”

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a anulat dosarul disciplinar întocmit de Inspecția Judiciară împotriva foștilor procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean, potrivit portalului CSM.

Cei doi procurori au fost implicați în scandalul înregistrărilor din sediul DNA Oradea. În înregistrări, procurorii păreau că pun la cale fabricarea unor dosare penale împotriva unor judecători de pe plan local care nu dădeau sentințe pe placul lor.

S-a pus în practică hotărârea Curţii Europene de Justiţie, care a stabilit că numirea interimară a inspectorului şef al Inspecției judiciare prin ordonanță de urgență, în septembrie 2018, a fost una politică şi încalcă tratatul Uniunii Europene.

Prin urmare, toate actele întocmite în timpul interimatului inspectorului şef, în perioada septembrie 2018 – mai 2019, sunt nule. Dosarul nostru disciplinar a fost constituit în baza sesizării din oficiu a inspectorului şef, iar toate actele pe care le-a întocmit ulterior, repartizarea dosarului, avizarea începerii cercetării, sunt nule„, a declarat procurorul Cristi Ardelean pentru G4media.ro.

Am scăpat doar în primă fază. Inspecția judiciară probabil va face cale de atac și vom vedea decizia instanței. Eu am fost convins dintotdeauna că acțiunea disciplinară va fi respinsă, fie anulată pe motive procedurale, fie pe fond, întrucât nu am comis nicio abatere disciplinară. La DNA Oradea nu s-au facut abuzuri”, a adăugat procurorul Ardelean.

După publicarea în presă a înregistrărilor, la începutul lui 2019, procurorii Man și Ardelean au fost revocați din DNA. Apoi, ei au fost anchetați disciplinar de Inspecția Judiciară condusă de judecătorul Lucian Netejoru, numit prin ordonanță de urgență de Guvernul PSD, dar și penal de către procuroarea Secției Speciale, Adina Florea.

Dosarul Adinei Florea împotriva lor este în continuare deschis, iar cei doi foști procurori DNA au calitate de suspect pentru presupuse abuzuri.

În înregistrările date publicității de unul dintre avocații inculpaților trimiși în judecată de cei doi procurori, se pot auzi cum procurorii discutau să le facă dosare unor judecătoare din Oradea ca sa le liniștească și ”să intre frica în ele”. Nu s-a dovedit niciodată însă că înregistrările sunt autentice.

CSM a anulat din motive procedurale și unul dintre cele 7 dosare disciplinare ale procurorului militar Bogdan Pîrlog

În mai, Inspecția judiciară a trimis Secției pentru procurori a CSM două noi cereri de suspendare din magistratură a procurorului militar Bogdan Pîrlog, adjunct la Parchetul militar București, în cadrul unor dosare privind presupuse abateri disciplinare, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Un dosar disciplinar vizează un interviu acordat de magistrat cotidianului Libertatea.ro, iar celălalt – discuții purtate de procuror, sub pseudonim, împreună cu alți magistrați, pe un forum privat și apărute ulterior în presă.

În martie 2021, procurorul militar Bogdan Pîrlog a acordat un interviu în care a făcut aprecieri privindu-l pe președintele Klaus Iohannis, după respingerea de către instanță a cererii de redeschidere a dosarului 10 August.

În discuțiile de pe forumul intern al magistraților, Pîrlog ar fi discutat politică și ar fi jignit colegi și jurnaliști, sub pseudonimul Caius Marcius.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Priviti elefantul din camera : Dosar penal inseamna Penal …

  2. Atrocitatile judecatoarelor raman neanulate.

  3. Dosarele penale la comandă sunt tot cercetare abuzivă, oricât de mult s-ar apăra băieţii cu pensii speciale între ei. Iar CJUE a hotărât cu privire la nelegalitatea unei numiri, nu a unei acţiuni în justiţie. Dar la muşamalizări şi prescrieri suntem campioni. O să mai suspende acţiunile de 10 ori pentru că a lipsit o virgulă şi pentru că s-a pierdut o filă din dosarul cu şină… Ce bătaie de joc!