G4Media.ro

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Cotele lunare de consum la gaze naturale…

Sursa/Facebook Moldovagaz

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Cotele lunare de consum la gaze naturale pentru care statul acordă reducerea din factură sunt prea mici și ar trebui majorate la 400 mc/lună

Cotele lunare de consum la gaze naturale de 300 de metri cubi/lună – pentru cele 5 luni de iarnă, noiembrie-martie, și pentru care statul acordă reducerea de 40 % sută din factură – sunt prea mici și ar trebui majorate la 400 mc/lună astfel încât legea să fie echitabilă și să beneficieze cât mai mulți români, spune expertul în energie, Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Propunerea noastră a fost ca să avem un preț plafonat la 200 de lei/MWh și un consum mediu lunar de 400 de metri cubi pentru care se acordă compensarea”, a declarat Dumitru Chisăliță pentru G4media.ro.

Expertul a explicat că și la gaze ar trebui preluat modelul de la energie electrică, unde nu există nemulțumiri privind plafonul și cotele de consum.

Valoarea la care s-a plafonat prețul la energie a fost egală cu prețul mediu al energiei electrice furnizată consumatorilor în luna septembrie 2021. Astfel, plecând de la prețul de achiziție mediu al gazelor în luna septembrie 2021, la care dacă adaugăm tarifele de transport, distribuție și marjele comerciale, obținem prețul la care se poate plafona gazul natural de 200 lei/MWh, cu TVA inclus.

Plafonul lunar până la care se acordă compensarea în factura de energie electrică este de 300 kWh, de 2,4 ori mai mare decât consumul mediu lunar de energie, de 125 kWh. Aplicând această cifră la consumul mediu lunar de gaze ar rezulta că plafonul la gaze ar trebui stabilit la un nivel de 400 mc/lună”, a explicat Dumitru Chisăliță. Detalii aici.

Guvernul vrea acum să modifice legea compensării și plafonării, să reducă plafonul la gaze de la 37 de bani la 31 de bani pe kilowatt-oră și să mărească cotele lunare de consum pentru care se va aplica o reducere din factură de 40 la sută de la stat de la 1000 de metri cubi la 1500 de metri cubi, în cele 5 luni de iarnă, noiembrie-martie, adică 300 de mc/lună.

Ministrul Energiei spune că, prin noile reguli, vor beneficia de reduceri mai mulți consumatori casnici. ”După ce mărim aceste plafoane estimez că ne vom duce pe energie electrică până în 90 % (din numărul total al consumatorilor care vor beneficia de compensare – n.r.) și la gaze naturale undeva la 70-75%”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu la TVR.

Ministrul susține că, pe actuala formă a legii de plafonare și compensare, în jur de 75% sută dintre consumatorii de energie electrică beneficiază de compensare și în jur de 55-60% dintre consumatorii de gaze naturale.

Experții îl contrazic și spun că, pe actuala formă a legii, la gaze naturale, doar 30-40% din consumatori beneficiază de compensare și că plafonul lunar la gaze ar trebui majorat la 400 metri cubi pe lună, adică 2000 mc pe cele 5 luni de iarnă, ca să beneficieze cât mai mulți români.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat la TVR că – dacă aceste cote de consum ar fi mărite sau dacă s-ar acorda compensarea automat pentru primii 300 mc/lună, râmânând ca pentru ce se depășește, consumatorul să plătească la tarif neredus – ar beneficia și oameni ”ca el”, care au cu ce să își achite facturile.

Draftul noii ordonanțe privind plafonarea și compensarea a fost publicat de Guvern și ar putea fi adoptat săptămâna viitoare ca să intre în vigoare de la 1 februarie.

Asociația Energia Inteligentă a arătat că statul este principalul beneficar al creșterii facturilor la gaze. ”Statul a fost beneficiarul principal al creșterii facturilor la gaz, acesta a încasat în anul 2021, jumătate de miliard de euro, iar în anul 2022 urmează să încaseze 2,7 miliarde de euro. Această sumă echivalează cu creșterea impozitelor și taxelor pentru români în medie cu 150 euro/an/cetățean”, a arătat Asociația Energia Inteligentă.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Sursa foto: Facebook/ Moldovagaz

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. ieri 200, azi 300, maine 400
    sa primeasca si cei cu vile si palate subventii.
    dupa furtul masiv(inclusiv intre ei) din cei 30 de ani , concesiuni, mosteniri false, infractiuni facute in occident dar si confiscari din perioada bolsevica, dar mai ales ultimele 2 decade de boom si speculatii…la ce bun aceste hotzii daca cu greu se va mai putea locui in multe din ele pe perioada friguroasa a anului.

    • serios frustratule!
      o casa cu 3 camere si un living este un palat?

    • Adevărul este ca ptr o casa cu 3 camere baie și bucătărie iarna se consuma ușor 400m3 de gaz e luna,și asta este consumul meu real în lunile de iarna.

    • Da progresule, subvențiile se vor da în funcție de devotamentul fata de soviete.. Dușmanii poporului nu vor primi. Pashol bă de aici, v-ați învățat numai cu subvenții de la buget… Doar voi sa primoti, alți nu.

    • Cine sta la casa nu se poate încadra la 300 mc

    • Și ce suprafață are amărâtul de bordei cu 3 camere și un living? Sper ca nu ai și 3 bai!? Eu spre exemplu apartament 3 camere et1 și abia reușesc sa țin consumul în limite în condițiile în care vecinul de la parter folosește max. 3 mc /zi ; la mine se consuma undeva la 10 ~ 12 mc /zi cu temperatura exterioara minima – 2, – 4 (mai puțin îmi este frica sa ma gândesc) și temperatura Interioara 22,5 fără a beneficia de confortul lor deoarece pardoseala este f. Rece.
      Sper sa nu se ajungă la a primiisubvenție numai în condițiile în care ai peste 200 mp

  2. Pt blocurile cu centrala de BLOC exista reducere? Nu se stie

  3. Urmează cotă la benzină și motorina??!! 15 litri pe lună iarna și 20 vara??!! Așa era înainte de 89!!! Uraaaaa

  4. Pretul in sept ,21 era de 1,5 mcub ,dar ne,am cam saturat de astia cu ița la coada chisalița ,chirița,bichinița,etc care reglementeaza si implementeaza hotia de carebeneficiaza ei.Bau ratilor ,bai carntilor,lasati hotia si parasiti Romania.

  5. Bine gândit!,… Să fie ajutați și amărâții cu căsuțe de 400-500 m.p.!,….400m.c .de gaz e o nimica toată, cam cât consumă pe sezon de iarnă bogății de la bloc cu 2 camere!

  6. O locuință de 160 mp pentru o familie compusă din 6 membri, din care 3 copii mari, mi se pare doar decenta, nu luxoasa. Doar facturile sunt „opulente”. Nu stăm toți la bloc, nu avem toți familii după standardul chinezesc. Nu ne încadrăm la nici o schemă de ajutor, nici la gaze, nici la electricitate. Nu avem cum să ne încadrăm în consum cu doi adulți care lucrează de acasă, trei copii în online sau hibrid, un senior la pat și nici nu ne putem muta intr-un apartament cu 3 camere…

  7. La o casa cu 4 camere, bucătărie, baie, 85 m2, consum decembrie 450m3