G4Media.ro

Dublul limbaj al României legat de standardele Comisiei de la Veneția: a…

Foto: Consiliul Europei

Dublul limbaj al României legat de standardele Comisiei de la Veneția: a certat Ucraina pentru că nu a consultat instituția internațională pe tema drepturilor minorităților, deși Bucureștiul a ignorat opinia Comisiei pe legile justiției

Ministerul Afacerilor Externe din România a certat public Ucraina pentru că nu a consultat Comisia de la Veneția înainte de a adopta legea privind minoritățile naționale. Pe de altă parte, România însăși a ignorat complet organizația internațională când a venit vorba de legile justiției, adoptate într-o formă criticată de o parte a societății civile și a presei.

”Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ (…) Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția chiar și în acest stadiu și să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare”, se arată într-un comunicat al MAE de joi, 22 decembrie.

MAE arată că noua lege este o variantă ”îmbunătățită” față de proiectele anterioare, dar arată că există încă nemulțumiri legate de utilizarea limbii materne în educație, justiție și administrație.

Pe de altă parte, autoritățile de stat ale României – guvernul, parlamentul și președintele – au ignorat la rândul lor Comisia de la Veneția când a fost vorba despre trecerea, pe repede înainte, a controversatelor legi ale Justiției elaborate de ministrul Cătălin Predoiu.

Toate autoritățile de stat au ignorat instituția internațională (care funcționează sub Consiliul Europei), în ciuda cererii exprese a comisarului european pe Justiție, Didier Reynders. Acesta a solicitat pe 22 septembrie autorităților române să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a adopta legile justiției.

„Am amintit că Comisia Europeană este în contact cu autoritățile române pentru a discuta reformele și că recomand să așteptăm avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi ale justiției înainte de a le adopta, pentru a ne asigura că sunt în conformitate cu standardele europene”, scria atunci Reynders.

Cu toate acestea, Parlamentul a adoptat cele trei legi ale justiției, iar președintele Iohannis le-a promulgat fără să mai aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

Când avizul a venit, la 18 noiembrie, Comisia de la Veneția a adus o serie de critici dure legate atât de procedura rapidă de adoptare, cât și referitoare la conținut. Comisia de la Veneția a notat și prevederi pozitive din cele trei legi, precum și procesul îndelungat de consultare.

Mai mult, Comisia de la Veneția a arătat în opinia oficială că ”regretă” că autoritățile române nu au cerut instituției un aviz înainte de adoptare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

    • gata m-am saturat de voi, voi sunteți aia care strigati la alti sclavi rușilor dar, voi sunteti cei care sunteti tot timpul împotriva a tot ceea ce reprezintă Romania, romani… de azi inainte va pun alaturi de austrieci… nu va mai citesc… apropo eu sunt vreo 50 ungur…. dar voi sunteti mai anti romani decât 80% dintre unguri….

    • @nam
      Puterea corupta nu inseamna Romania!

  1. Publicație otrăvită agitată că a început să pălească Slava. În orice cauză împotriva României și românilor g4media răspunde prezent.
    MAE a protestat împotriva legii minorităților din Ucraina care nu le protejează ci le deznaționalizează. Justiția din România nu e treaba Ucrainei, dar minoritatea română din Ucraina e treaba României și a MAE.

    • Raule. Acum vine cenzorul si-ti taie comentariul. Da g4media este total impotriva Romaniei.

    • Poate nu ai inteles, dar in articol e vorba strict de argumentul legat de Comisia de la Venetia invocat de partea romaneasca . Nu de faptul ca MAE ar fi gresit protestand impotriva legii minoritatilor. E bine ca protesteaza.
      Insa sa invoci Comisia de la Venetia cand, chiar tu nu respecti ce zice comisia …..
      Asa poate sa vina celalalt si iti zice „pai nici tu nu ai respectat” si n-ai rezolvat nimic cu acest argument

    • @claudiu
      Nu e vorba despre Comisia de la Veneția aici ci despre subminarea apărării minorității române de către MAE, într-un rar puseu de demnitate al acestei instituții. Și lustruirea totodată a Slavei care și-a cam pierdut lustrul în ultima vreme.
      Fără greș această publicație susține străinul, oricare ar fi el, în fața românului.
      Exact cum a încercat să submineze aderarea la Schengen, făcând campanie împotriva românilor, g4media scrie împotriva apărării comunității romând din Ucraina de către România.

    • Facand un efort sa zicem ca as putea „intelege” cumva partea cu „subminarea aparararii minoritatii romana de catre MAE”. Probabil cu interesul national prin orice mijloace.
      Adica inclusiv prin a da sfaturi pe care noi nu le respectam. Problema e ca stie toata lumea ca noi nu respectam si intern si in afara. Pai ce credibilitate mai ai ca sa ceri asa ceva ?
      Partea cu „Slava” in schimb nu o inteleg. Ca apare „Ucraina” in text ? Putea sa fie orice alta tara si articolul era perfect valabil. N-are nicio legatura cu vreo „Slava”. Doar cu MAE si Comisia de la Venetia.

    • Koae, nu e treaba g4 sa promoveze romanismul.

    • Retineti numele tradatorului de tara si l1ngatorului de bocanci SBU: Mihai Roman. Serviciile ar trebui sa mai lase m1nciunile despre razb0i si sa se autosesizeze la asemenea articole.

    • @cineva, puťi a prõst. Doar pentru ca cineva iti spune adevarul, dupa parerea unor ratati ca tine, e antiroman.
      Adevarul va doare bag de seama.

    • @😱
      Problema nu e că nu promovează românismul, problema e că promovează an.tir.omânismul. Din câte văd, asta e treaba lor, iar asta ar trebui în mod normal să-i facă pe ei treaba unor organe ale statului.
      Dacă aceste organe și-ar face treaba și ar servi țara (a noastră, nu altele), ar trebui investigat dacă o fac pur și simplu pentru că sunt odioși (e legal să fii odios), sau dacă sunt și alte explicații.

    • @Claudiu
      Problema minorității române din Ucraina e în primul rând una bilaterală, invocarea Comisiei de la Veneția nici nu prea își avea rostul. Chiar Zelenschi a susținut asta, când a spus că minoritatea română din Ucraina va avea aceleași drepturi ca cea ucraineană din România, după care nu s-a ținut de cuvânt.
      Dacă Ucraina are sau nu obligații legale să protejeze identitatea minorităților e o problemă care nu poate fi separată de întrebarea dacă România are sau nu obligația să sprijine Ucraina în război și apoi în integrarea euro-atlantică. Și România are drept de veto în anumite chestiuni, nu doar Austria.
      România nu are această obligație și nici interes, ba chiar ajutorul acordat Ucrainei implică niște riscuri pentru poporul român, iar dacă alt limbaj Ucraina nu înțelege, atunci trebuie explicat prin fapte, în așa fel încât să înțeleagă atât ei, cât mai ales protectorii lor, că lucrurile nu pot continua așa.
      Un mic protest la MAE e un fleac fața de ce ar trebui făcut. Hai că se poate, MAE, dacă ați putut cu Kosovo puteți și pentru românii din Ucraina.

    • @cineva
      Ai amestecat argumentele fără sens doar ca să-ți iasă concluzia.
      E mult mai simplu.
      Antiromâni sunt cei care de 33 de ani votează pe cei care au distrus România.
      Ești printre ei.

    • @ Pictor Vonta

      Corect!

    • @Pictor Vonta – Am incercat si eu sa formulez un raspuns pentru cineva ala, da’ mi-am dat seama cat de spalat e pe creier (de anumite televiziuni) si m-am lasat pagubas. Ii zice Claudiu ca e vorba strict de Comisia de la Venetia si vine cu divagatii de scoala generala.

    • @Pictor Vonta – Am incercat si eu sa formulez un raspuns pentru cineva ala, da’ mi-am dat seama cat de spalat e pe creier (de anumite televiziuni) si m-am lasat pagubas. Ii zice Claudiu ca e vorba strict de Comisia de la Venetia si vine cu divagatii de scoala generala. ///

  2. Dublul limbaj al României?
    Pai, unde e problema? Ca eu n-o vad. 😉😊😂

  3. Nici că ar trebui să mai respectăm ce spun comitetele și comițiile europene după umilinta Schengen.

  4. Cam multi postaci care ataca G4 . Comanda de la partid.
    S-a apucat de treaba Silviu Manastire ?
    Are dreptate G4 .
    Romanii nici nu au asteptat recomandarile comisiei de la Venetia.
    Dupa care au fost criticati si au ignorat criticile.
    Dar acum cer Ucainei sa respecte ce zic venetienii ?

    • Ba da ce tot vorbim atata de ucraina? Ucraina in sus,ucraina in jos. Ia mai da-i in saracie cu tara lor cu tot ca de 9 luni de zile ei tot fac „””””razboi””””” cu rusia dar nu au loc castigari si pierderi de teren semnificative. Ce rusine la adresa razboaileor e asta? E razboi din ala tip 1984.

      Asta in primul rand. In al doilea rand,este o greseala a ministrului de afaceri externe sa incerce sa deschida orice dialog cu guvernul UA pe orice tema,dar mai ales cea a minoritatilor , in plin razboi (discutia e oricum mai veche). Dansul chiar crede ca un regim autoritar care e pupat undeva de sua (sau mai corect se pupa reciproc) va baga in seama astfel de cereri? Si este cert ca ele vin si de la unguri si de la slovaci ca si ei au minoritati in ucraina,dar conteaza? Nu.

      Cat despre legile justitiei,ele sunt cu totul alta chestiune si nu vad legatura. Daca tot e sa vorbim de incompetenta tipic romaneasca hai sa ramanem pe subiect,la ai nostri,nu sa facem insinuari de tip tu quoque unde nu isi au locul.

  5. Românii sunt o nație de lichele.

  6. De ce tace iohannis și USL? Pentru că nu-i așa, una e politica interna și alta-i politica externă.
    Guvernanții dâmbovițeni au procedat identic pe legile justiției , ignorând recomandarea comisarului UE sosit special la București,care atrăsese atenția asupra acestui subiect.
    Cât privește imbatosatul de acum al ME este tardiv și neproductiv așa cum la fel de neproductiv a fost și ratarea intrării în spațiul Schengen .
    Zvâcnirile nu sunt eficiente . Numai strategia coerenta și inteligenta in politica externă putea aduce răspunsuri pozitive . Dar cu asemenea otrepe politice comuniste , sorti de izbândă sunt zero tăiat în patru . În loc să jignim G4 media , mai bine ați folosi energia și ați spune adevărul : actuala guvernare a ratat tot . Voit sau din incompetență specific dâmbovițeană ?
    Și am o întrebare pentru cei care tuna și fulgera (de)asupra unei publicații online , cu audiență relativ mica . Daca tema aparținea Antena 3 tot așa erați de severi , sau făceați plecăciuni trupei varaniste ?

  7. Intr-o lume fireasca, redactia G4media ar fi fost executata pt tradare. Atat sunt in stare si nimic mai mult boratii astia, tradare!

    • Tu esti bai Manastire?

    • Asta-i manastire dupa niste tarie de ierburi..vrea executii naziste. Mai sus era duoa vodca..visa caderea Ucrainei. In functie de ce bea Manastire ii ies si postarile

    • Într-o lume firească (civilizată) astfel de specimene ca tine , sunt acuzate de terorism sau de legionarism .

    • Intr-o lume fireasca, ratati ca tine nu ar fi existat. Parintii unora ca tine erau castrati inainte sa fete idiõti ca tine.

  8. Nu exista standarde europene in materie de minorități. Grecia isi supune minoritățile nationale la genocid identitar, si nimeni nu zice nimic.

    • Daca nu exista, ar trebui sa existe. Dar ce inseamna cuvantul “standarde” in acest context? Se stabilesc standarde prin legi? Poate exista legi. Interesanta informatia cu Grecia.

      G4Media a pus problema corect si inca a fost prea delicat cand a spus “dublu limbaj”. De fapt se numeste dubla morala, trasatura prin care se remarca toate guvernele de treizeci de ani. Ei nu lucreaza pentru noi ci pentru ei impotriva noastra desi declara sus si tare ca vor … pensii speciale anulate, educatie, sanatate, clima, paduri, micsora aparatul de stat. Dubla morala, teatru, fatada, circ, ca altfel nu am fi pe ultimul loc in toate statisticile. Iar statistica este matematica adica nu bla, bla, bla. Corect sa ridici problema minoritatilor din Ucraina. De ce nu si Serbia, Ungaria? G4Media nu a facut altceva decat sa puna in evidenta dubla morala si bine a facut.

    • Hai mai dai in spanac de minoritati, nu sunt uiguri in China.
      Ca noi suntem permisivi este o greseala, esti in Romania limba oficiala este romana punct, esti in Ucraina limba oficiala este ucrainiana iarasi punct!

    • @0|0
      Mar.ș mă înapoi în gro.ta iugoslavă din care ai ieșit.

    • Cum va dati in fapt astia cu gura mare gen oio ca 0rci, dictatori rai si cand e vorba de principii europene in ucraina o dati la intors. Mai ales ca la mijloc e p0p0rul din care faceti parte. E incredibil ce partid de tradatori sunteti, gata sa sustineti tot felul de autocrati ucraineni.

  9. NASA: Am gasit martieni!
    G4: Dublul limbaj al Romaniei….

    Mai da-va-n pisici.

  10. Manastire intr-un picior ghici ciuperca ce-i!
    Astia care comenteaza aici impotriva G4 sunt clar platiti.
    Eu nu comentez la stirile citite pe A3, Realitatea, DC News, etc. Doar in casa, cand mai vad la A3 cate ceva, scap cate o placuta suedeza 🙂

  11. @cineva
    Mai am observat, in familie si in cercul apropiat de prieteni, ca astia nationalisti, care tin cu Rusia, antivaccin, bisericosi si care urasc homosecsualii sunt fricosi, nu prosti. Unii au doua facultati, exceleaza in domeniul lor, dar au o frica colt cu paranoia.
    La fel am observat ca nu au demonstrat pt ceva in viata lor, dar au iesit la proteste pt AUR. Incredibil!

    • poate mai trebuie sa faci o facultate, doua si sa si excelezi in domeniul tau, iar dupa… sa iti dai cu parerea👍

  12. @@dan
    Esti caustic.
    Platit sau nu, ai atitudine de uselist.

  13. Da, afirmația nu e greșită, ar trebuie să o face … totuși dacă exageram cu a face lucrurile perfecte mereu e rețetă sa nu le terminam niciodată.