G4Media.ro

BREAKING Comisia de la Veneția, critici dure pentru legile justiției. Comisia critică…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Comisia de la Veneția, critici dure pentru legile justiției. Comisia critică graba adoptării, procedura de numire a procurorilor-șefi și a adjuncților, înființarea noii secții pentru magistrați

Comisia de la Veneția a făcut publică vineri seară opinia sa legată de cele trei legi ale Justiției. Comisia a adus o serie de critici legate atât de procedura rapidă de adoptare, cât și referitoare la conținut. Comisia de la Veneția a notat și prevederi pozitive din cele trei legi, precum și procesul îndelungat de consultare.

Comisia de la Veneția ”regretă” că autoritățile române nu au cerut instituției un aviz înainte de adoptare.

De notat că observațiile Comisiei de la Veneția privesc doar aspectele semnalate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat legile justiției, promovate de ministrul Cătălin Predoiu, fără să mai aștepte opinia Comisiei de la Veneția, în ciuda cererii comisarului european pentru Justiție, Didier Reynders.

Iată cele mai importante fragmente din opinia Comisiei de la Veneția:

Citește aici Opinia de la Veneția (versiunea originală, lb. engleză)

Comisia de la Veneția regretă faptul că autoritățile române nu au solicitat un aviz al Comisiei de la Veneția cu privire la cele trei proiecte de Lege privind sistemul de justiție din România: proiectul de Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, așa cum fusese anunțat de autorități și că au lăsat la latitudinea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să facă această solicitare, dar au apoi au solicitat ca acest aviz să fie adoptat în procedură de urgență.

Comisia de la Veneția face următoarele recomandări principale pentru modificarea legilor privind sistemul judiciar:
1. ar trebui introdusă o selecție prin concurs și pentru directorii adjuncți, nu doar pentru președinții instanțelor și ai parchetelor;
2. procurorii de rang înalt, inclusiv procurorul general, precum și procurorul-șef al DNA și DIICOT și adjuncții acestora ar trebui să fie numiți pentru o perioadă mai lungă de timp fără posibilitatea de reînnoire;
3. Procurorul general nu ar trebui să poată ocoli ierarhia procurorilor atunci când constată că măsurile de urmărire penală sunt ilegale sau nefondate. O astfel de constatare ar trebui să fie transmisă în jos prin ierarhia procurorilor;
4. ar trebui să se prevadă în mod explicit prin lege că poliția judiciară nu raportează cu privire la activitatea sa către ministrul de interne.

Spre deosebire de reformele anterioare, legile actuale au făcut obiectul unei pregătiri îndelungate încă din 2020 și au avut loc numeroase consultări cu toate părțile interesate. Acesta este un aspect pozitiv, care trebuie fi însă temperat de faptul că, la finalul procesului, dezbaterea parlamentară a fost desfășurată în mod precipitat.

Comisia de la Veneția regretă că nu a fost consultată decât după ce legile au fost adoptate, în timp ce procedura pregătitoare îndelungată ar fi făcut posibilă obținerea avizului în prealabil. Această accelerare a procedurii a condus, de asemenea, la o adoptare pripită a legilor în Parlament. Dezbaterile din Parlament au început la 12 septembrie, iar legile au fost adoptate la 17 octombrie 2022. Se pare că s-a pus la dispoziție relativ puțin timp pentru dezbateri în Parlament, deoarece a fost aplicată o procedură de urgență.

Comisia de la Veneția regretă graba procedurii de adoptare și faptul că aceasta a fost nu a fost solicitată în timp util pentru a pregăti un aviz cu privire la proiectele de lege și că ar trebui să se ocupe de legile adoptate legile adoptate în cadrul procedurii de urgență.

Procedura de numire a șefilor adjuncți în instanțe și parchete:
Deși asigurarea unei cooperări eficiente între șefii de instanțe/parchete și adjuncții acestora este un motiv valabil obiectiv, există, de asemenea, un pericol clar ca un astfel de sistem să conducă la clientelism în cadrul sistemului judiciar. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât împreună, președintele și adjuncții pot exercita o mare influență asupra celorlalți judecători sau procurori.

Comisia de la Veneția recomandă introducerea unei selecții competitive, de asemenea pentru adjuncți. În calitate de judecători sau procurori profesioniști, aceștia ar trebui să fie capabili să asigure o cooperare fără probleme și cu persoane care au idei diferite despre management.

Numirea procurorilor-șefi:
În esență, noua procedură de numire îi conferă în continuare ministrului un rol decisiv: Ministrul justiției selectează candidații și face o propunere motivată pentru fiecare dintre posturile de conducere. „Acest lucru nu este în conformitate cu Comisia de la Veneția anterioară recomandarea anterioară a Curții de la Veneția de a atribui un rol major secției CSM respective. În cadrul discuțiilor pe care le-a purtat ministrul a subliniat că, în conformitate cu Constituția, ministrul justiției, și nu CSM, este cel care are autoritate în ceea ce privește urmărirea penală.

Comisia de la Veneția recomandă ca articolul 144 § 1 din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor să fie modificat pentru a prevedea că procurorii de rang înalt, inclusiv procurorul general, precum și procurorii șefi ai DNA și DIICOT și procurorii șefi ai acestora adjuncți să fie numiți pentru perioade mai lungi și fără posibilitatea de reînnoire, pentru a garanta că aceștia sunt independența funcțională.

Informarea soluțiilor de către Procurorul General al României:

Articolul 68 § 3 permite ca măsurile procurorilor să fie infirmate nu numai de către procurorul ierarhic superior, ci și direct de către procurorul general, atunci când acesta constată că că acestea sunt ilegale sau nefondate. Astfel, procurorul general, care este numit de către autoritățile politice, va putea interveni direct în fiecare caz individual din țară, fără necesitatea ca instrucțiunile să fie transmise în josul ierarhiei procurorilor. Posibilitatea de a interveni direct ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a împiedica urmărirea penală justificată în cazuri specifice. Cu toate acestea, posibilitatea de a ocoli ierarhia procurorilor poate fi problematică.

Noua secție specială pentru magistrați:

În avizul său din 2022 privind proiectul de lege privind desființarea Secției pentru de Investigare a Infracțiunilor Penale din cadrul sistemului judiciar, Comisia de la Veneția insistase asupra faptului că „desființarea SIIJ nu ar trebui să fie un obiectiv în sine”. Comisia și-a exprimat îndoielile dacă „o structură de procurori nespecializați la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a celor de pe lângă curțile de apel”. va fi mai bine plasată pentru a efectua anchete privind acuzațiile de corupție ale judecătorilor și procurori decât actualul parchet specializat DNA”

Comisia de la Veneția regretă faptul că legiuitorul nu a restabilit competențele înainte de înființarea SIOJ și recomandă restabilirea competențelor DNA pentru ca și să investigheze și să urmărească penal infracțiunile comise de judecători și procurori.

Elemente pozitive:

Comisia de la Veneția notează câteva elemente pozitive, în primul rând faptul că în prezent nu există sau
nu pare să existe interferențe politice în activitatea DNA. Chiar dacă legile ar fi fost în cele din urmă adoptate
într-un mod precipitat, în cadrul procedurii de urgență, pregătirile anterioare au inclus
consultări cu toate părțile interesate.

În ceea ce privește numirea și revocarea unor persoane de rang înalt (procurori), este pozitiv faptul că acest lucru este acum reglementat la nivel de lege, mai degrabă decât prin ordinul ministerial, iar implicarea mai multor actori în aceste numiri oferă un aspect pozitiv și un grad important de transparență.

De asemenea, este pozitiv faptul că instrucțiunile procurorilor către subordonații procurori trebuie să fie în scris și legale și că trebuie să fie prezentate motive atunci când acestea contrazic o decizie a unui procuror din subordine.

Procurorul general nu are competența de a infirma deciziile procurorilor din cadrul DNA sau DIICOT.

În cele din urmă, este pozitiv faptul că controlul de către ministrul Justiției poate viza doar chestiuni manageriale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

91 comentarii

  1. Ha ha ha haaaa ha, v-am spus eu 🤣

    • USR e de vina, g4 si Drula ca nu ne lasa Olanda, Austria sau Suedia in Schengen.
      Nu alianta infractorilor de la Grivco care sapa la temelia statului de cel putin 10 ani, incepand cu lovitura de stat din 2012 pana la aceste asa zis noi legi ale justitiei. Au intors Romania cu kurul in sus, au golit puscariile, si-au dat legi sa scape ei de puscarie si tot o data hotii, traficantii si multi alti infractori.
      Natie de idiòti

    • Da-i dreaq si pe astia, sunt mereu in contratimp.
      Mereu se pronunta dupa ce faptul e consumat, au un delay atent programat.

    • „Justiție pentru oameni ! ” 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Peste 2 milioane de dosare prescrise – „Justiție pentru Oameni !” 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  2. Tolomacul de la Cotroceni e de acord cu ce spun ăștia? 🐱

  3. USR e de vina, ca a fortat PSD-PNL si pe Joha sa semneze legile.
    Traiasca lupta pentru pace si fratia penalilor!

    • Fiecare pricepe cum are comandă :”Comisia de la Veneția, despre legile justiției: Par să se îndrepte în direcția corectă. Recomandările Comisiei” – ziarul Adevărul

    • Ca de obicei, 🌈🌈🌈 sar de © în sus sa facă ei pe deștepții…
      Ce știți ba voi de comisia de la Veneția? Ce știți voi ba de legile justiției? Ați citit vreo pagina? Săriți și voi ca proasta în p… și faceți pe deștepții…

    • @Adi – N-as zice chiar comanda, dar nu pot sa nu remarc diferenta de ton de la titlu la primul paragraf „Comisia a adus o serie de critici”. Cine ma cunoaste pe aici pe site, stie ca n-am sa sustin in veci mafiotii si hotii de la penelepesede, dar imi place adevarul asa cum este el, gol-golut.

    • Ca de obicei, la bolșevici toate sunt de-a-ndoaselea 😂😂😂😂😂😂
      Ei nu pricep de vorbă bună, doar de ciomag 😂😂😂😂😂

    • Corect tovarășe, nimeni nu se poate compara cu bolșevicii Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial 😂😂😂😂😂😂

    • Gogule, traiasa comunismul, traiasca coruptii PSD PNL!

  4. Mafia PSD + PNL a pus ghiarele pe tara
    Dictatura scrie pe Romania

  5. Cu ajutorul preaplecatei sale slugi, premierul de la Grivco, Varanul si-a trecut pe nume propriu justitia din Romania! Bravo, Iohannis!

  6. Ei, o sa schimbe și asta și gata.
    Alte probleme?

  7. „comisia constata ca nu exista interferente politice in activitatea DNA”
    Qed, useristilor

    • nu e nevoie de nici o ingerinta pentru ca mafia uselista a facut legile special ca sa ajute hotii. DNA nu mai exista ..
      Voi, uselistii sunteti tra.datorii de tara care au f.u.r.a.t de la poporul roman 1 miliard de euro cat e prejudiciul nerecuperat de romani pentru ca voi ati dat legii pentru favorizarea infractorilor, voi ati numit la CCR sl.u.gi care sa va ajute sa scapati de puscarie si sa ramaneti cu banii furati, voi ati alungat milioane de romani din tara.. voi urati tara si pe romanii cinstiti

  8. si inca
    „în ansamblu, legile par să se îndrepte în direcția cea bună.”
    Asa ca mai incet cu pianul pe scari, useristilor

  9. Pa Shengen

  10. hai eugen, a310, trotinex, faceti-va ca munciti :DD

  11. Cred ca usericii au citit alt raport. Cat va mai faceti de ras mai baieti?

    • E vina USR că PNL e un partid de lichele.

    • Nu, e de vina ca i-au adus pe bolșevici la guvernare, după ce lumea a protestat pentru ei, a luat bastoane în cap, a tras gaze în plămâni și v-a votat, iar voi ați plecat ca ne simțitii! De aia nu mai valorat nimic în fata electoratului. Au plecat toți, sau ați gonit toți oamenii din partid, ca să rămână doi saltimbanci, drulă și barna. Din speranța noastră, ați ajuns niște penibili! Știți sa faceți doar scandal și sa faceți romanii proști. Asa vreți voi sa le câștigați voturile? Mars ma la voi la secție!

    • Gogule, lasa propagansa ieftina mi-as d b in mormintele copiilor tai!

  12. PSD&PNL&UDMR impreuna cu trompetele AUR&SOSOACA au pus in aplicare planul ROEXIT !

  13. Critici?
    Da.
    Dar in niciun caz „dure” asa cum sustine autorul in titlu.
    In afara de asta, autorul a eliminat intentionat concluzia finala a celor de la Venetia, ca
    „legile par sa se indrepte in directia buna”
    Dar deh..asta e G4 , nu NY Times.
    Penibil, dle Roman!

    • Dincolo de interpretarea a ceea ce spune Comisia de la Venetia, va intreb: Dvs sunteti multumit de modul cum functioneaza Justitia in Romania?!
      Adica de modul cum sunt RESPECTATE Legile in Romania de catre cei care fac Legile si de catre cei care fac Justitie si Autoritatile Statului roman care le aplica?!
      Dvs ce spuneti depsre faptul ca Parlamentul VOTEAZA o Lege, Presedintele o promulga, e publicatab in MO, dar NU se aplica niciodata decat eventual in articolele care ii favorizeaza pe bugetari si pe politrucii care ne conduc!
      Nu va dau multe exemple, sunt cu carul, una singura: Legea Pensiilor publice nr. 127/2019(aia a Olgutei) care trebuia sa intere in vigoare in toamna lui 2020!
      Nici azi si niciodata NU va intra in vigoare!
      Mai vreti exemple, sunt sigura ca stiti multe!!!

      Daca Romania ar avea AZI un sistem de Justitie cum cere Comisia Europeana, MCV si Comisia de la Venetia NU ar mai trece prin ce a trecut dupa aderarea la UE: Aderarea României a fost insoţită si CONDITIONATA de reforma sistemului judiciar şi lupta impotriva corupţiei, acel MCV.
      Nici azi Romania NU indeplineste conditionalitatile din MCV.
      Daca de la inceput, Comisia Europeana ar fi insistat si asteptat ca Romania sa RESPECTE Conditionalitatile in domeniul Justitiei NU eram azi cu MCVul de coada!
      La fel va fi pe Schengen: probabil, Romania va fi primita in Schengen cu un mecanism de monitorizare, ca cel din Justitie, pe care il va purta de coada zeci de ani, fara sa IMBUNATATEASCA ceva!
      Uitati-va cum pensiile speciale odata date, NU le mai poate niemni retrage, cat de greu e sa le iei inapoi Sporurile uriase, Pensiile speciale uriase!!!!

    • @Dumitru Stoian – Asa este, e vizibil subiectivismul articolului, nici mie nu-mi place asta, dar, asa cum spune si lili, chiar esti multumit de justitia din Romania, de disfunctiile mari la toate nivelurile din sistem?

    • @lili, @kafka
      Haideti sa nu confundam marfa cu ambalajul.

      Comisia de la Venetia nu e o curte care sa dea sentinte sau care sa blocheze o lege sau un pachet de legi. Nu e CEDO, nu e CJUE, Haga samd.
      Venetia face apreceieri strict la formatul legilor nicidecum la modul in care sunt (sau mai bine zis nu sunt ) aplicate.
      Iar faptul ca , cu toate criticile, totusi Venetia a semnalat ca directia e spre mai bine, e cat de cat un semn bun. Dar e vb strict de formatul si de textul legilor, fara nicio legatura cu coruptia din justiti romaneasca.
      In ce ma priveste (ca sa va raspund) cred ca niciun roman cinstit si cu capul pe umeri nu se asteapta de la PNL-PSD – Savonea &Co sa imbunatateasca radical sistemul judiciar si mai ales sa aplice legile asa cum ar trebui.
      Deci, repet, Venetia poate sa aprecieze pozitiv o lege sau un pachet de legi, dar n-are nimic de-a face cu modul in care legile se aplica in practica de zi cu zi.

    • @Dumitru Stoina: Recititi, poate veti intelege comentariul meu, cititi mai jos ce-i cu AVIZUL Comisiei de la Venetia!!
      Ce-am spuus eu si ce ati inteles dvs, cam ca la Predoiu….
      Nu-mi pierd vremea sa va repet, sa comentez mai mult!

    • @Avizul Comisiei de la Venetia e unul consultativ(Avize amicus curiae), urmeaza in Decembrie Consiliul JAI unde se va da VOTUL final pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen(inclusiv dpdv al RESPECTARII Dreptului Constitutional)..
      Deși Avizele Comisiei de la Venetia sunt în general reflectate în legislația adoptată de tara respectiva, Comisia de la Veneția NU își impune soluțiile, ci adoptă o abordare non-directivă bazată pe dialog.
      Din acest motiv, grupul de lucru al Comisiei vizitează, de regulă, țara în cauză și se întâlnește cu diverși actori politici implicați în această problemă pentru a asigura cea mai obiectivă viziune asupra situației. Avizele adoptate de Comisie NU sunt obligatorii, însă sunt în majoritate urmate de statele membre.”
      Parlamentul European a votat in data de 18 Octombrie PENTRU aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar Rezolutia votata de Parlamentul European NU are efect legislativ iar guvernele statelor UE ar urma să VOTEZE în decembrie, la Consiliul JAI, dacă România și Bulgaria vor fi primite în spațiul Schengen.”

  14. @Cio
    Atunci problema e la DNA, useristule, nu in politic si nici la legile justitiei, deoarece „legile par sa se indrepte in directia cea buna” – am citat comisia
    Du-te si protesteaza la DNA sa isi faca treaba.

    • Creier de gaina, DNA nu mai exista, au avut grija stapanii tai de asta.Daca legile PAR sa se intrepte intr-o directie buna, de ce USL nu a asteptat avizul comisiei? Legile puteau fi bune, cel putin nu mai existau dubii, nu doar pareau bune.
      Da’ tu esti doar o slùga USL-ista, prestezi pentru partid

    • @Cio
      Pai si io de aia am zis sa mergi sa protestezi la DNA, urla sa vina inapoi Onea si Portocala, sa fie cum iti placea tie.
      Apropos, pari de o inteligenta fantastica 😂

    • Mda, stiam eu ca esti scľav usl-ist, consumator de H3 si rtv.

  15. Critica ca niște mironosițe care fac exces de diplomație! Sau care au fost 💶

    • 💶 = m.a.n.i.p.u.late, mi.tuite!

      Ce chestie: m.a.n.i.p.u.late nu acceptați scris normal, dar pwla intra pe g4 lejer.

  16. Nu se poate. Vedeta justitiei romane, dl. Predoiu, care i-a criticat pe USR-isti ca nu au facut nimic cu legile justitiei a primit o „palmuta”? El profesionistul care in timpul pandemiei a emis legi care au fost foarte usor demontate? Iar gardinul democratiei si schiului in Romania a dezamagit? Vai vai…

  17. Justitia din Romania nu ar trebui sa fie independenta de Comisia de la Venetia? Pentru ce e nevoie de aviz?

    • Tocmai am remarcat ca Tarom ma pune sa platesc in EURO pretul biletului de avion catre Iași… au asa o lene sa converteasca în RON la curs BNR… EU in Romania sunt platit in lei, am card in lei.
      Asa si Iohannis. In Romania face ce vrea. El cu ai lui. Fiecare cu tabara lui

    • @Spark
      Experienta personala: am vizitat Romania in aceasta vara. Am cumparat o cartela Vodafone de 6 euro, de la magazinul Vodafone Scala Bucuresti, preturile fiind afisate… numai in euro. Si surpriza, de platit am platit… 7,20 euro (pretul in lei neafisat nicaieri, transformat in euro)
      😀

    • @vvv: Omul a spus ca a fost tarifat in EURO, pe cardul in lei, de catre o companie romaneasca care oferta transport pe rute interne

    • E aviz consultativ, legislatia noastra trebuieb aliniata la legislatia ue, asa am promis cand am acceptat sa intram la ei „in casa”.
      @Vvvvv – ai vrut sa spui „transformat in lei”. Ai platit in lei

    • @Spark
      Plata in euro este pentru persoanele care traiesc in Romania si au doar euro. E clar ca este un dezavantaj pentru ceilalti, majoritatea romanilor.

      Tie ti-ar conveni sa ai nevoie de aviz pentru fiecare schimbare pe care o consideri necesara la tine la firma? Sa-ti puna cineva la indoiala fiecare schimbare necesara? Sa depinzi de o institutie la fiecare pas? Mai este asta independenta? Daca te apuci sa-i intrebi pe toti nu mai schimbi nimic. Deja de exemplu USR-ul nu e de acord. Practic isi da cu parerea un partid ca nu e bine cum zice un judecator.

    • @Spark
      Noi nu am intrat la ei in casa. Noi am intrat la ei in grup si suntem independenti, ca nu ne intretin ei pe noi.

    • Consultativ pana vin sanctiunile care inseamna cu iz de impunere.

    • Independenta noastra e data de balanta comerciala externa.
      Depindem de multinationalele care ne ofera servicii critice… si care platesc corect proportional cu incasarile.
      Ceea ce nu e cazul Tarom care e tot timpul pe.minus.

    • @Justice, spark
      Scuzele mele daca nu m-am exprimat corect. Am intrat in magazinul Vodafone Bucuresti, Scala. Si am intrebat ce fel de cartele exista, ptr 6 zile in ROmania. Mi s-au oferit mai multe cartele: 5€, 6€… Am ales 6€.
      Am platit cu card francez. Mi s-a oferit sa platesc in lei sau in euro (pe terminalul de plata. Am ales euro. SI surpriza… a aparut… 7,20 euro. Nu suma este problema, ci amuzamentul: reclama este de 6€, pretul afisat (magazin sau internet) este 6€ si de fapt platesti 7€.

      De fapt, am dorit sa ii raspund ca si alte firme romanesti pun preturile in euro, si cand platesti, depinde de ce tip de card ai:
      -romanesc in lei, platesti in lei
      -romanesc in euro, platesti in lei
      -strain, platesti in lei sau in euro (banuiesc ca contravaloarea in lei)

      A fost ca o gluma, scrie 6€ si platesti 7,20€ 😀

    • De platit, se plateste automat in moneda tarii respective, este o regula generala.
      De aceea era amuzant, pretul afisat in euro si de fapt platesti cu 20% mai mult 😀

    • 3v

      Experienta personala. Posteaza in tara in care traiesti. Fii consecvent daca tot te-ai carat din Romania si tii tu mortis sa minti cu vodafone scala.

      Diaspora asta…sunteti ceva de speriat. In vizita vara si intotdeauna cu nasul pe sus, de abia va mai puteti tine pe picioare de atata oportunism.

    • Justitia din Romania e independenta de Comisia de la Venetia, dar Justitia din Romania, stat membru al UE din 2007, TREBUIE OBLIGATORIU aliniata sa RESPECTE Dreptul European, adica Legislatia din Directivele Europene in diferite domenii, inclusiv Justitie!
      Comisia de la Venetia este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul Dreptului constituțional.
      Numele oficial al comisiei este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, dar, datorită locului de întâlnire în Veneția, Italia, unde au loc 4 sesiuni pe an, este denumită în mod obișnuit Comisia de la Veneția.
      Comisia de la Veneția are mai mult de 100 de membri numiți de statele membre ale UE și reprezentanți ai observatorilor și ai organizațiilor cu statut special.
      Membrii sunt „cadre universitare superioare, în special în domeniul dreptului constituțional sau internațional, judecători ai curților supreme și constituționale sau membri ai parlamentelor naționale”.
      Membrii Comisiei sunt numiți de către Statele membre pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea realegerii.
      Gvernul condus de Nicolae Ciucă a stabilit in Iunie 2022 ca România să fie reprezentată în Comisia de la Venetia(Organizația internațională care protejează democrația constituțională) de ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Acesta va fi membru cu puteri depline, în timp ce Radu Iulian Sebastian Rădulețu va fi supleant.

    • @Crop
      In legatura cu Vodafone Bucuresti am experiente dezamagitoare si eu, asa ca am renuntat la servicii de un an. Nu cred ca e diaspora si nu cred ca voteaza altceva decat preferi PSD, sau AUR, asa ca nu e cazul sa-ti verzi frustrarile aiurea.

  18. dupa 15 ani de reforme democratice …pare ca suntem pe drumul cel bun 🙂 nu se mai vede nimic ! doar infractionalitatea functioneaza

  19. Ce „critici”, Predoiu ne anunta triumfator ca Avizul curge cu felicitari!
    Ia sa-l auzi si pe Ciuca!
    Si pe dl prezident, el ne-a promis stat de drept si ca ne scapa de penalii din PSD desi i-a luat sub aripa lui ocrotitoare, la guvernare!!
    Bravo, Romania, viitorul e negru!!!
    Educatie NU, Sanatate NU, Justitie NU, Administratie publica eficienta si profi NU, e de bine, „pas cu pas” ai reusit, dle presedinte Iohannis!
    Imi pare rau ca te-am votat!
    Rau de tot…
    Vei ramane o patata la fel de neagra in Istoria Romaniei fix ca a tuturor politruicilor post ’89!

    • „4. ar trebui să se prevadă în mod explicit prin lege că poliția judiciară nu raportează cu privire la activitatea sa către ministrul de interne.”
      Șeful de la Politia Economica Bucuresti a fost trimis in judecata de dna. Si politiq judiciara ce facea?

    • Asta ma face sa-mi aduc aminte de seful de la Departamentul Supraveghere Piata de la Registrul auto ROman care e numit de catre Ministerul Transporturilor si nu de catre CA (care oricum e tot „al lor”, sau pe baza unui concurs public). Omul ala e pus acolo sa inchida ochii nu sa-si indeplineasca atributiile pentru care RAR sunt auditati extern. Ce de bani se castiga acolo…
      De ce la poliția judiciară ar fi altfel?

    • iar bati sampul lilisor mama . citeste confirmarea .

  20. Intrebarea pentru Ion si chiar Comisia venetiana:exista vreo tara in UE care practica 100% cerintele catre legislatorii romani?Eu sunt convins ca nu la fel cum nici aquis-ul comunitar nubeste integrat si respectat in niciuna !Dar paiul din ochiul altuia e barna….

    • Mai omulte, traim in tara in care un primar de comuna a pus un banner extern pe primarie cu „fac ue, fac nato, eu fumez si in birou ca asa vreau”… In ro.mania fiecare face ce vrea, doar un judecator stabileste vinovatul dupa zeci de ani de procese si asra daca un procuror isi face treaba. daca.

  21. Tu compari cea mai corupta tara din UE, Romania, cu celelalte? Esti batut in cap?

  22. Aualica sa vina Ciordache sa-i salveze!

  23. Pai si care sunt criticile alea dure !? Mie mi se pare un raport mai degraba pozitiv.

  24. Mou.iee tuturor ghertzoilor sustinatori ai clicii neobolsevice PSD, care guitza zilnic pe g4 in favoarea infractorilor si a coruptilor!

  25. Noaptea, ca hoții, pe furiș… Lichele, toți…

  26. Daca totul e in regula si e facut in beneficiul tarii si in spiritul indeplinirii unor reguli ce tin de non-imixtiunea politicului in justitie, atunci de ce s-au grabit si nu au asteptat avizul, de ce premierul de la Grivco a promulgat rapid legile, stiind ca urmeaza sa apara raportul comisiei cat de curand?

    • Pentru ca era evident ca nu vor primi avizul Comisiei de la Venetia.
      Si pentru ca nu vor sa corecteze legile justitiei facute la comanda patronului de la Grivco.
      Romania este acum mai praf decat a fost vreodata.
      Sperau o intrare in Schengen care sa le valideze/mascheze manevrele.

  27. Din pacate, pina nu intervin „agenturilii straine” prin intermediul multinationalelor, care la rindul lor sa-si scoata angajatii in strada, nimic nu se va schimba. Junta militaro-mafioata nu va ceda nimic din privilegiile speciale, pina nu e strinsa de OO.

  28. Mos Claus spera pana acum de curand sa capete un post international. Acum se pare ca mai trebuie sa stea prin tara si sa joace cum ii spun cei ce-l trag cu binisorul, molcom de sfori. Imaginati-va un teatru de papusi cu papu.soiul rege de care-si b.t joc toti. Dar cum este molcom in toate cele, nu-si da seama. In orice institutie, in orice tara degeaba sunt oameni cinstiti care-si fac meseria cum trebuie daca sefii sunt corupti si nedrepti.

  29. Iliberalismul dambovitean se transforma intr-o oligarhie complexa 🙂 cccaci treaba prostului Lor e sa aprobe si sa semneze toate toate toate mizeriile 🙂 cine instaleaza – reinstaleaza toti condamnatii alcoolici si lacheii pt spalarea dosarelor de coruptie ? au distrus justitia …

  30. Nişte legi proaste nu vor fi folosite tot prost de cei care îi vor înlocui la putere, iar dacă sunt din aceeaşi plămădeală ca ei ce poate ieşi prost?

  31. Logica ne spune că ei cred că nişte legi proaste vor fi folosite bine şi de următorii care vor ajunge la putere şi care nu vor fi ei, cum ar putea să le folosească prost dacă ele sunt deja făcute prost, e logic că nu le mai rămâne decât să le folosească bine pentru ei (e clar dar pe logica lor inversă dacă nu v-aţi prins 😏).

  32. Justiție condusa de politicieni hoți!!!!Nu ne mai scăpa nici dracul de hoții ăștia si de prostimea care ai și votează?!!!!

  33. Legile statului le fac statul roman liber si independent nu comisia de la venetia. Daca nu place cuiva sa mearga in alta tara ca au nevoie de statui pe strada.

    • Da, Parlamentul face Legile in Statul roman, dar Romania e membru al UE din 2007 si e OBLIGATA sa transpuna in Legislatia nationala Directivele Europene din diferitte domenii, votate de Parlamentyul European!
      Se numeste Armonizarea Legislatiei nationale cu Dreptul Uniunii Europene si e OBLIGATORIE pentru fiecare Stat membru al UE.
      NU-ti convine, faci BREXIT si pe urma iti dai pumni in cap!

    • bravo uselistule.. ce Comisie de la Venetia? Ce stat de drept? Ce UE sau NATO? Abia astept sa reusiti in scopul vostru de a scoate Romania din UE si NATO ca avem.nevoie de mana de lucru ieftina in Siberia

  34. Romania a dat dovada de rea credinta in relatia cu Comisia de la Venetia ! Cum o manifestarea a prostiei atat de mare din partea guvernului nu poate fi reala, ramane o singura concluzie: SABOTAJ !

  35. comisia de la venetia a avizat legile justitiei . in rest doar dorintele unora alea nesatisfacute .

  36. o serie intreaga de plingaciosi . legile sunt foarte bune .

  37. În Schengen nu intrăm așa cum nu vedem nici vize pentru America…

  38. E clar !
    Vor si astia portul Constanta !

    • Bună Ion!!! Și încă la porbagaj,că astia n-au vapoare😁.Cica Preșoiu s-a bucurat ca sunt si laude în acel raport.Care laude,fiindca sunt doar niste referiri generale,de complezenta?!Auzi,independeta politica a DNA-ului!?Pai ce zicea seful lui?”Dacă exista vointa politica”facem treabă,daca nu,nu.Cam asa s-a exprimiat.Pai mai este nevoie de alte argumente?!Chiar si astea care sunt in vigoare,legile justitiei,la cum s-a ajuns,nu-i nici o problema sa fie transformate în plastilina sau sa fie ignorate.De fapt,legile in Romania au ajuns sa fie un fel de ghidaj în linii mari,asa orientative,caci in concret se „face așa cum s-a stabilit”,cum le convine „baietilor destepti”.
      Suntem din nou la forme fara fond cum zicea Maiorescu,numai ca astazi fondul l-au furat astia cu totul,crezand ca-i de femeie😁,că tot s-a „cazonat”,la maxim politica la noi.A mai ramas Firea,dar si aia cu sarma ei….,poate sa curenteze.
      lili spunea ca sunt multe legi date si nu se aplica,sau se aplica doar daca convine cuiva.Pai nu se aplica ea TOATA Constitutia,dapai legile ei.Si asta,la fel,se aplica trunchiat acolo unde sunt interese,in rest pentru ……Apropo,e vreo lege care sa prevada aplicarea dispozitiei constotitionale privind obligatia presedintului de a veghea la buna functionare a institutiilor publice???

  39. „NU AVEM TOATĂ PUTEREA, PÂNĂ NU LUĂM ŞI JUSTIŢIA” – Profesor Universitar Doctor Puşcăriaş Turnător Dan Voiculescu „Felix”

  40. „nu exista interferente în activitatea dna” – ba, voi va bateți joc de noi?

  41. GRIVEI , scuzati, sa spun mai bine Grivco , le-a promulgat inainte caci stia ce va spune Comisia de la Venetia adica orice profesionist corect in domeniul juridic si profsionisti ar fi si la el dar Corectl? Dumnezeu stie.