G4Media.ro

Dreptul la uitare oncologică: proiect de lege în Italia pentru ca persoanele…

sursa foto: Pixabay.com

Dreptul la uitare oncologică: proiect de lege în Italia pentru ca persoanele vindecate de cancer să nu nu mai fie discriminate la asigurări și credite / România, dată ca exemplu

După 100 de mii de semnături strânse, prima campanie pentru o lege care cere dreptul de a fi uitat din punct de vedere oncologic, a ajuns în Parlamentul italian, scrie Il Sole 24 Ore, citat de Rador. Această lege, odată aprobată, ar permite persoanelor vindecate de cancer, care în Italia sunt mai mult de un milion, să-și reia viața fără a mai fi discriminate.

Un proiect similar a fost votat în România în urmă cu un an, inițiat de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

Acum, în Italia, o persoană care solicită o serie de servicii, precum încheierea unei asigurări și obținerea de credite ipotecare, trebuie să declare că avut cancer, chiar dacă s-a vindecat deja, un gest onest care va penaliza. În timpul campaniei a fost realizat primul ghid pe această temă și un portal web, au avut loc demonstraţii în oraşele Pescara și Modena, iar pe internet s-a creat o puternică mobilizare socială pentru promovarea semnăturilor.

De altfel, România a fost dată ca exemplu de președintele fundației italiene care a demarat acest proiect.

”Suntem foarte mulțumiți de numărul mare de persoane la care a ajuns această campanie – spune Giordano Beretta, președintele Fundației AIOM – și mulțumim CNEL pentru atenția pe care a acordat-o acestei situaţii, resimţită profund de întreaga populație de pacienți, foști pacienți, membri ai familiei și îngrijitori. Acum, că această lege a ajuns în Parlament, ea nu mai este o simplă speranță, ci poate și trebuie să devină realitate: motiv pentru care cerem președinților Camerei și Senatului și primului ministru să aprobe această lege, într-un gest de grijă faţă de un milion de italieni. Trebuie să urmăm exemplul virtuos al Franței, Luxemburgului, Belgiei, Olandei, Portugaliei și României, care au promulgat deja o lege pentru protejarea cetățenilor recuperați de cancer”.

Fiecare ”neoplasm necesită o perioadă diferită de timp – remarcă Beretta – pentru ca cei care suferă de pe urma lui să fie definiți ”vindecați”: pentru cancerul tiroidian vindecarea poate fi decretată chiar la mai puțin de 5 ani de la încheierea tratamentului, în timp ce pentru melanom și cancerul de colon e nevoie de ceva mai puțin de 10 ani. Multe limfoame, mieloame și leucemii, precum și cancerele de vezică și rinichi necesită 15 ani, în timp ce tumorile la sân și cele de prostată au nevoie de până la 20 de ani pentru a se vindeca. Recunoașterea drepturilor este condiția esențială pentru revenirea la o viață demnă”.

Datorită cercetării și inovației tehnologice, în viitorul apropiat va creşte numărul persoanelor care se vor recupera de cancer, așa cum a subliniat Francesco Riva, consilier CNEL și autor al propunerii. ”Din acest motiv am considerat necesar să aducem acest proiect în Parlament, astfel încât să fie discutat și să se realizeze o inițiativă legislativă capabilă să ofere sprijin și protecție tuturor pacienților de azi și de mâine. Este esențial să umplem acest vid legislativ în scurt timp, pentru ca după cinci ani de la o tumoare la copii și zece de la boala unui adult, să putem fi considerați vindecați chiar și de birocrație”. (Traducerea Cătălina Păunel)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...