G4Media.ro

Două vestigii care atestă prezența omului în Groenlanda acum 4500 de ani…

Două vestigii care atestă prezența omului în Groenlanda acum 4500 de ani sunt în pericol de dispariție din cauza încălzirii globale

Încălzirea climatică pune în pericol anumite situri arheologice din Groenlanda. Potrivit unui studiu publicat de revista Nature, primele urme care atestă prezenţa omului, acum 4.500 de ani, ar putea să dispară din această cauză, informează News.ro.

O echipă condusă de Jørgen Hollesen a studiat, începând cu 2016, şapte situri diferite în vestul şi sudul imensului teritoriu arctic. Exploratorii au descoperit elemente organice, precum păr, pene, cochilii şi urme de carne, dar și ruine ale vechilor tabere ale vikingilor.

Un raport întocmit de echipa cercetătorilor arată că ”pentru conservarea vestigiilor arheologice, ar fi necesare mai multe ploi căci dacă straturile organice rămân umede, microbii vor avea mai puţin oxigen la dispoziţie pentru a degrada materiile organice”, a explicat Hollesen.

„Cum rata de degradare este direct legată de temperatură şi de umiditatea solului, creşterea temperaturilor şi schimbările de precipitaţii în timpul sezonului de dezgheţ ar putea duce la pierderea de elemente organice cheie precum lemnul arheologic, oasele şi ADN-ul antic”, potrivit raportului, citat de News.ro.

Conform proiecţiilor folosite în studiu şi realizate plecând de la diferite scenarii ale încălzirii globale, temperatura ar putea să crească până la 2,6 grade Celsius, ducând la „creşterea temperaturii solului, un sezon de topire mai lung”, a explicat pentru AFP specialistul în arheologie ecologică. „Rezultatele noastre arată că de acum în 80 de ani, 30 până la 70% din fracţiunea arheologică de carbon organic (care se găseşte în vestigii) ar putea să dispară”, a mai spus cercetătorul.

sursa foto: captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Hm. Ciudat! Urmele alea dateaza dintr-o perioada sau din mai multe, cand Groenlanda nu era acoperita de ghiata. De atunci au fost mai multe incalziri globale care nu au avut legatura cu activitatea umana.
    Motivul pentru care numim aceasta insula Groenlanda este ca vichingii au gasit-o plina de verdeata in urma cu vreo mie de ani.