G4Media.ro

Două comisii din Parlamentul European îi vor audia pe directorii companiilor care…

Sursa foto: Pascal Canfin

Două comisii din Parlamentul European îi vor audia pe directorii companiilor care produc vaccinuri anti-COVID-19 / Pascal Canfin (ENVI): Este o premieră mondială / Cristian Bușoi (ITRE): Este nevoie de o discuție onestă cu industria farmaceutică

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și Comisia pentru Industrie și Cercetare (ITRE) îi vor audia, joi după amiază, pe directorii executivi ai companiilor farmaceutice care produc vaccinuri anti-COVID-19, în încercarea de a afla ce măsuri pot fi luate pentru a crește capacitatea de producție și pentru a îmbunătăți livrările.

„Este o premieră mondială”, a spus Pascal Canfin (grupul Renew Europe), președintele ENVI, într-un briefing de presă organizat miercuri.

Canfin a insistat că la audieri vor fi prezenți inclusiv reprezentanții companiei AstraZeneca, în jurul căreia există o controversă la nivel european după ce a anunțat că nu poate livra toată cantitatea de vaccinuri prevăzută în contract.

„Este și un moment esențial de responsabilitate democratică”, a mai spus Pascal Canfin.

Președintele Comisiei pentru Industrie, Cristian Bușoi (grupul PPE), a reamintit că sunt trei vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și altele sunt în curs de aprobare.

„Pentru ca aceste vaccinuri să ajungă la toți cetățenii europeni avem nevoie de industrie, de flux continuu de producție, care să fie sigur”, a spus Bușoi.

Cristian Bușoi a mai spus că, în prezent, există o „provocare industrială”, nu doar științifică și că actuala criză a arătat că este nevoie de „suveranitate industrială în UE” și că sunt vitale investițiile în cercetare și inovare.

ITRE susține, de altfel, strategia de vaccinare așa cum a fost instituită la nivelul Uniunii Europene.

Pascal Canfin a prezentat și datele actualizate la 23 februarie privind numărurl de vaccinuri anti-COVID-19 în UE, pe baza datelor furnizate de guverne, insistând că acestea nu transmit astfel de informații.

Potrivit datelor, doar Danemarca, Franța și Suedia au furnizat informații privind numărul de doze de vaccin până în vară. Alte patru state au transmis informații care acoperă lunile ianuarie-aprilie: Germania, Polonia, Luxemburg și Olanda. Guvernele celorlalte 20 de state membre, inclusiv România, nu au furnizat astfel de informații.

Datele arată că, până la sfârșitul lunii iunie, Danemarca ar putea vaccina 74,1 % din populație, Suedia – 68% și Franța – 57,5%.

Comisia pentru mediu a Parlamentului European a solicitat, la începutul lunii februarie, ca datele privind numărul de doze de vaccin furnizate și programele de vaccinare pentru fiecare țară să fie transparente și să fie furnizate lunar.

La audierea de joi din Parlamentul European vor participa și comisarii Thierry Breton (Piața internă) și Stella Kyriakides (Sănătate și siguranță alimentară).

La ultima sesiune plenară, pe 14 februarie, europarlamentarii au subliniat că UE trebuie să își continue eforturile concertate de combatere a pandemiei COVID-19 și să ia măsuri urgente pentru a crește producția de vaccinuri pentru a satisface așteptările cetățenilor.

Aproximativ 120 de membri ai Parlamentului European au luat cuvântul la dezbaterea privind strategia de vaccinare, la care a fost invitată președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, exprimându-și, în marea lor majoritate, susținerea pentru măsurile cheie luate, în ciuda greșelilor făcute de Comisie, și cerând solidaritate la nivel european și mondial.

Conform strategiei UE de vaccinare, trei vaccinuri împotriva COVID-19 au fost autorizate pentru utilizare în UE în urma recomandărilor Agenției Europene pentru Medicamente: BioNTech-Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

Au fost încheiate trei contracte suplimentare care vor permite achiziționarea vaccinurilor după ce s-au dovedit sigure și eficiente: Johnson & Johnson (a fost depusă o cerere de autorizare condiționată de introducere pe piață), Sanofi-GSK și CureVac (ambele în curs de avizare).

Au fost inițiate discuții exploratorii cu două companii: Novavax și Valneva.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Gargara „europeana”. Va ameninta europeana producătorii care nu respecta contractele cu pierderea drepturilor de proprietate intelectuala?

  2. Se acopera de hartii. Operatiunea „Vaccin pentru UE” a esuat lamentabil. Pandemia se va fi terminat in USA, UK, Australia, poate si China cand ceva focare vor mai fi pe aici. Si pacaliti – si cu banii lua.t.

    UE a fost investitorul principal in AstraZeneca de unde perfidul Albion ia cu doua maini vaccinuri zi-lumina. Iar AZ urla cu gura plina de siringi ca „nu conteaza ce scrie in contract ci conteaza cand am semnat contractul, ca si daca cel cu UE scrie ca ne angajam sa livram imediat de a doua zi, faptul ca cu UK am semnat prima data, inseamna ca ne bagam picioarele in UE dar banii lor i-am luat”. Curat UK. Orice numa sa redeschidem pub-ul. Jenanta natie.