G4Media.ro

Dosarul de corupție în care apare numele lui Frank Timiș, clasat de…

Dosarul de corupție în care apare numele lui Frank Timiș, clasat de justiția din Senengal / Omul de afaceri româno-australian era acuzat că l-a mituit pe fratele președintelui senegalez pentru a câștiga concesiuni de gaz

Un judecător din Senegal care a anchetat presupuse fapte de corupţie în sectorul petrolului şi gazelor naturale a clasat fără urmări un dosar care a făcut mult zgomot în această ţară, întrucât i-a vizat pe fratele preşedintelui senegalez Macky Sall şi compania British Petroleum (BP), scrie vineri presa locală, citată de AFP și preluată de Agerpres.

Afacerea este legată de atribuirea, în iunie 2012, a explorării şi exploatării a două câmpuri petroliere şi gazeifere offshore către societatea Petro-Tim a omului de afaceri româno-australian Frank Timiş, un novice în acest sector, asociată cu Petrosen, Societatea de Petrol a Senegalului. Macky Sall a devenit preşedinte al acestei ţări în aprilie 2012 şi el a confirmat decizia predecesorului său, Abdoulaye Wade, privind atribuirea contractului.

Ancheta a fost deschisă în urma unui reportaj publicat în iunie 2019 de postul BBC. Conform acestui post, în anul 2014 compania lui Frank Timiş ar fi vărsat în secret o primă de 250.000 de dolari către Agritrans, o societate controlată de Aliou Sall, fratele preşedintelui Macky Sall.

Tot potrivit BBC, participaţiile grupului lui Frank Timiş ar fi fost răscumpărate de societatea BP în 2017 pentru suma de 250 de milioane de dolari, plus redevenţe de circa 10 miliarde de dolari pe 40 de ani, deturnând astfel importante venituri ale statului senegalez.

Conform deciziei judecătorului, publicată de ziarul local Libération, în urma audierii persoanelor din dosar, inclusiv Aliou Sall, nu a fost dovedit că acei bani au fost vărsaţi pentru a corupe vreo persoană şi investigaţiile nu au relevat că statul senegalez ar fi fost păgubit.

Magistratul a mai remarcat antedatarea contractelor, cu ianuarie 2012. El nu exclude ca un ”bonus” să fi fost cerut unei concurente a companiei Pétro-Tim pentru a-şi face oferta mai atractivă şi a obţine afacerea, dar aceasta ar fi fost în timpul administraţiei anterioare preşedintelui Macky Sall, astfel că, dacă au existat deturnări de fonduri, faptele s-au prescris.

Reportajul difuzat de BBC în anul 2019 a provocat la acea vreme manifestaţii în Senegal, iar fratele preşedintelui a demisionat atunci de la conducere Casei de Depozite şi Consemnaţiuni.

Citește integral ancheta BBC

VIDEO Omul de afaceri român Frank Timiș, acuzat că l-a mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a câștiga concesiuni de gaz. Afacerea a fost cumpărată ulterior de British Petrolem cu miliarde de dolari

Citește și

Cine informatizează Parchetul general în plină pandemie, cu bani europeni: o asociere de firme avându-i printre acționari pe Frank Timiș, Carlo Burci și foști consultanți ai Vioricăi Dăncilă și Klaus Iohannis

Compania lui Frank Timiş şi Carlo Burci a câştigat licitaţia de 4,2 milioane euro pentru platforma de Big Data a Consiliului Concurenţei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Normal că a fost clasat.

    Ieșea revoluție cu împușcături, dacă a fratele președintelui era condamnat pentru asa ceva.

    Acolo nu mai e vorba de fratele lui Băse si nici pe virtual.
    Acolo e pe bune, dreptatea in mâna fiecăruia.
    😃😃😃

  2. Metoda Bechtel cu autostrada invizibila, sau privatizarea BCR…Cam asa opereaza si nemtii, francezii si olandezii din afara care mai trec pe la noi prin ambasade…

  3. prescris …suna ff cunoscut

  4. Bravo lui, băiat deștept!

  5. Ăștia sunt oamenii de afaceri de succes, acolo i-a ieșit figura, de cine se ia de fratele președintelui, chiar daca au rămas fără rezerve în proprietatea statului. La noi, care am ajuns tot o țară bananieră, a luat tot ce înseamnă zăcăminte aurifere și „patrioții” de carton au pus batista pe țambal, mai bine cerșim la coana Europa.

  6. HA HA HA HA ! CE ALTCEVA SE PUTEA INTAMPLA ?