G4Media.ro

Cine informatizează Parchetul general în plină pandemie, cu bani europeni: o asociere…

sursa foto: Pexels

Cine informatizează Parchetul general în plină pandemie, cu bani europeni: o asociere de firme avându-i printre acționari pe Frank Timiș, Carlo Burci și foști consultanți ai Vioricăi Dăncilă și Klaus Iohannis

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a atribuit pe 7 aprilie 2020 un contract de peste 9 milioane de euro, fără TVA, pentru implementarea Sistemului Informatic de Management Integrat al Audierilor în cadrul proiectului „Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor”, potrivit Hotnews.ro, care citează SEAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice).

E vorba de o achiziție cu fonduri europene pentru echipamente IT și licențe software, pentru servicii IT precum dezvoltare/actualizare aplicații, configurare baze de date, migrare structuri de date, și servicii de instruire a personalului.

Contractul a fost atribuit asocierii de firme S&T Romania (lider de asociere) și Trencadis Corp. Deși a fost organizată licitație deschisă, a existat un singur ofertant, care a fost și declarat câștigător.

Cine sunt firmele din asociere. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, S&T Romania este deținută de:

– Computer Betting Company Gmbh din Austria, cu 68,93%

– S&T AG, tot din Austria, cu 31,07%.

Până în iulie 2018, acționar cu 30,06% în S&T Romania era și firma Quality Business Solutions, deținută de Dumitru-Octavian Nicolau și soția lui, Adriana-Iuliana. Nicolau a fost și director al S&T Romania până în decembrie 2017.

Potrivit Rise Project, soția lui Nicolau și-a vândut acțiunile la firma 2K Telecom către Sebastian Ghiță. La o altă firmă a soției lui Nicolau, Omnivision Consultanță (actuala IT Hill) a lucrat până în 2012 soția fostului director STS, generalul Marcel Opriș.

”Firmele lui Octavian Dumitru Nicolau au câștigat contracte importante de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), în timp ce soția directorului acestui serviciu era angajata familiei Nicolau”, arata riseproject.ro.

Cine e firma Trencadis Corp SRL din Baia Mare. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma din Maramureș este deținută de:

– firma Alexander N. Capital Management din Baia Mare, reprezentată de Radu Negulescu (33 de ani, din Sibiu), cu 63,95%.

– off-shore-ul din Insulele Cayman, First Investments Holdings Ltd, cu 22,48%. Compania este reprezentată de omul de afaceri Frank Timiș, 56 de ani, cu cetățenie română și australiană, domiciliat în Elveția. Un detaliu: off-shore-ul din Cayman a fost înființat în iulie 2017, potrivit documentelor firmei Trencadis publicate în Monitorul oficial.

Carlo Robert Burci, 30 de ani, cetățean italian născut în LA și domiciliat la NYC, cu 9,69%. Burci jr. este fiul lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV.

– Mihaela Maria Moldovan, 33 de ani, din Baia Mare, cu 3,88%

Potrivit SEAP, doar în ultimul an, firma Trencadis Corp din Baia Mare figurează cu mai multe contracte IT de aproape 13 milioane de euro cu STS, Ministerul Culturii sau cel al Fondurilor Europene.

Anul trecut, acționarul majoritar de la Trencadis, Radu Negulescu, a fost unul dintre strategii campaniei prezidențiale a Vioricăi Dăncilă, alături de consilierul onorific al fostului premier, Anton Pisaroglu. La prezidențialele din 2014, Radu Negulescu a condus campania online a lui Klaus Iohannis. Vezi aici.

Anton Pisaroglu (36 de ani) a fost rugbyst de performanță și angajat la firmele lui Frank Timiș și Dragoș Dobrescu (om de afaceri din așa zisul Grup de la Monaco).

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, din 1 noiembrie 2018 până pe 30 iulie 2019, Pisaroglu a fost acționar în firma Stone Strategic Solutions din București cu Alan Blaine Stone (57 de ani, din Virginia), fost ofițer NSA și CEO al companiei americane de apărare, Circinus Defense, și cu Comins Jamison Marshall (40 de ani, din Fort Myers, Florida), un consultant politic cu proiecte în Rusia.

Potrivit profit.ro, Stone a fost partener de business cu Elliott Broidy, cel care l-a dus pe Dragnea la Trump, un lobbyst american specializat pe Rusia și ex-consilier de securitate al lui Frank Timiș în Africa. Vezi mai multe aici.

De precizat și că tatăl lui Carlo Burci, omul de afaceri apropiat de PSD, Cristi Burci, ar fi fost prezent la Washington, pe 21 septembrie 2017, la un prânz informal între ministrul român al Apărării de atunci, Mihai Fifor, şi lobbyst-ul american Elliott Broidy, fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump. Vezi aici.

Prânzul ar fi avut loc după întâlnirea ministrului Apărării cu reprezentanţi a trei companii americane din domeniul industriei de apărare – Raytheon, Lockheed Martin şi Bell Helicopters.

Jurnalistul Dan Tăpălagă a scris pe larg despre sponsorul campaniei lui Trump, Elliott Broidy, și interesele lui de afaceri în România, pe vremea lui Dragnea.

Elliott Broidy a fost acuzat în presa americană că s-ar fi folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari cu compania de stat, Romarm, pentru firma sa, Circinus Defense, specializată în afaceri în industria militară și de securitate. Un acord de afaceri a fost încheiat între Romarm și Circinius pe 1 februarie 2018, rămas însă fără urmări concrete.

Dosar la DNA pentru contractele lui Broidy în România, prin Burci. Procurorul DNA Jean Uncheșelu anchetează presupusele tentative ale lui Elliott Broidy de a primi contracte în România ca urmare a lobbyului pe lângă fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Uncheșelu investighează vizita lui Dragnea și Sorin Grindeanu în SUA, în ianuarie 2017, la ceremonia de inaugurare a președintelui ales, Donald Trump.

Biletul pentru cina – la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu și la care și-a făcut apariția și Donald Trump – ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari, cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și New York Times.

Existența dosarului DNA a fost dezvăluită chiar de Liviu Dragnea care, într-o declarație din decembrie 2018, spunea:

“Apropo, Călin (Popescu Tăriceanu – n.r), știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi. La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu – n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge – la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă”, declara Liviu Dragnea în ședința Consiliului Național al PSD din decembrie 2018.

NOTA: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Intr-un singur cuvant USL

  2. Hienele fac ce le spune gena sa faca: insista cu tupeu ! Leii, unde sunt leii care sa contraliciteze si sa le dea peste bot ? Daca nu sunt inca, avem nevoie sa se nasca.

  3. Frate, ce încrengătură!

    • Scutea si Licu au dat iama in afaceri? Astia mereu au fost slugi, instrumente- pt musamalizari de dosare, pt protocoale, pt OUG 13.

  4. Cele mai mari tunuri și furaciuni acum se fac. Într-o societate bolnavă (nu de covid) și divizată cu niște conducători slabi,mici și corupți rezultatele nu pot fi altele. Iar pulimea trebuie să asculte în continuare sfaturile autorităților: stați liniștiți în case, rugați-vă la D-zeu, fiți mai buni,iertatori și empatici cu cei care „lucrează ” pt voi. ;))))

    • Acum cand se imprumuta bani in nestire e momentul. Cei care au praduit si praduiesc continua.
      Acum sunt de dat noi lovituri grozave!
      Pentru ce informatizeaza parchetul general ? Mai intra cineva la parnaie ?

  5. Asta imi aminteste de anii 90: in timp ce unii se bucurau ca au scapat dew Ceasca, altii militau pentru Art8 Timisoare, altii faceau greva foamnei in fata TNB, o serie de baieti superdestepti, scoliti de „cine trebuia” inainte de/// faceau afaceri! Asa este si acum!!! In timp ce stam in case (si bine facem, ca sa fim macar sanatosi) altii nu stau in case si vor fi si sanatosi si mult mai bogati! Si apropo de Burci tatal (sau tartorul) (saracutul, cum pierde el), amintiti-va zicala : copii sefilor noastrii vor fi sefii copiilor nostri!
    Sanatatre tuturor, anyhow!

  6. Scutea tace si le face. A ajuns sa apere interesele penalilor. Ori este naiva , ori este pe mana cu ei.

  7. #mafiarezista

  8. Toata fauna penala a Romaniei, toti apropiati ai politrucilor care FURA Tara de 30 de ANI!
    Cati BANI revin partidelor?!
    Cred ca BANII ii vor lua, dar Parchetul general va fi complet informatizat la Sfantu’ asteapta..
    Precum Contractul de Informatizare a ANAF in valoare de 70 Milioane Euro, IMPRUMUT de la Banca Mondiala, semnat in 2013 de Guvernul Ponta-PSD cu Banca Mondiala, din care s-au tras 18 MILIOANE Euro EXCLUSIV pentru CONSULTANTA, pana in 2019 cand Orlando Teodorovici a ANULAT Contractul din senin, dar BANII aia 18 Milioane Euro fusesera tocati EXCLUSIV pe Consultanta, BANI care urmeaza a fi RETURNATI catre Banca Mondiala!
    18 Milioane de Euro, ii vom PLATI NOI, Romanii, din Taxele si Munca noastra!
    NU ii va plati PSD prin firmele de partid care au tocat aia 18 Milioane Euro pe „Consultanta”!!

  9. Chiar alta firma nu gasea Parchetul ? Ce faceti Dle Ministru al justitiei? Tot la momentul reflectiei ati ramas?

  10. e clar ca „baetii” destepti joaca la ambele capete, sa castige, si cu pierzatorul si cu castigatorul

    din toata schema asta sa speram (MACAR) ca va iesi ceva cu adevarat folositor pachetului si nu un soft marca GHITA team$oft it-stul nr al tarii / sau marca casa de santate / sau marca micro$oft / redpoint-solcanu / sau alte marci renumite de „iTzepe”

    sincer sper sa vina un guvern normal la cap (USR+) care sa aiba in program auditarea cu firme private a tuturor soft-urilor din tara asta: securitate, UX, UI … sa se dea note si firmele care nu au facut traba cum trebuie sa fie excluse pe viata de la banul public

  11. România lucrului bine făcut! România normală!
    Bravo Klaus!